UPDATE – Câștigător este comentariul cu nr. 5 – Nicoleta Ivan

Felicitări! Te rugăm să ne contactezi la adresa de e-mail contact@bookhub.ro pentru a stabili cum vei intra în posesia premiului.  Vă mulțumim tuturor pentru participare și vă așteptăm și la concursurile viitoare.

 

„Cătălin Vrabie vede China într-un iureș – paradoxal poate pentru o călătorie de două luni. Sentimentele însă sunt aceleași precum cele generate de o viață petrecută acolo: fascinație în fața contrastelor, admirație, confuzie și multă exasperare. Deși poate părea uneori jurnalul unui hiperactiv, jurnalul unei goane spre cât mai mult, viața in China, în esența ei este exact asta: o goană! Sentimentul pe care îl lasă cartea nu este doar unul de sinceritate ci și de autentic.

În această goană Wuhan este imortalizat doar prin dimensiunea gării, un stop oarecum necesar în drum spre Shanghai. Ca unul care și-a petrecut un an din viață în acest oraș care va rămâne, din păcate, în memoria colectivă a occidentului drept epicentrul SARS-CoV-2 mi-aș fi dorit poate să citesc mai mult despre cum arată el acum, 15 ani mai târziu. Shanghai însă, așa cum era de așteptat, stârnește admirația, exact sentimentul pe care îl căutau arhitecții alternativei continentale la Hong Kong. Visul lui Deng pare azi aproape de împlinire chiar dacă cu 10 ani întârziere.”

(Cosmin Andron, PhD despre Pierdut în China. Jurnal de călătorie de Cătălin Vrabie)

„Pentru mine, a fi gata de o călătorie (lungă) înseamnă a avea în rucsac un tricou și o pereche de pantaloni de schimb – pe lângă hainele de pe mine, câteva zeci de batoane de ciocolată, o șapcă, o eșarfă, o pereche de ochelari de soare, un sac de dormit ultra-light – la care de data asta am renunțat tocmai pentru a fi și mai ușor, un player mp3 pentru a mă deconecta de mediul înconjurător atunci când acesta este prea gălăgios… și cam atât. Ah, da, să nu uit, câteva medicamente, un aparat foto digital și un telefon dual-sim pentru a putea folosi un sim local în vederea conectării la Internet. În total, o greutate nu mai mare de aproximativ șase-șapte kilograme.

Vă invit, astfel, să pornim împreună în descoperirea Africii!”

(Cătălin Vrabie – Pierdut în Kenya & Tanzania. Jurnal de călătorie)

„Atât Egiptul cât și Sudanul le-am găsit ca fiind țări cu locuitori, în marea lor majoritate, calzi și binevoitori, atâta tot că în Sudan sistemul nu este doar neprietenos, ci chiar potrivnic celor care-l locuiesc. Nu mă refer deloc la mine în acest context, ci chiar la localnici. Eu vin, plec; un călător prăfuit care în curând va păși în altă țară; dar ei, cei care trăiesc aici zilnic, ei se lovesc mereu de abuzurile polițiștilor, de mafia din transport sau comerț și așa mai departe… acest fenomen l-am văzut comun tuturor țărilor din lumea a treia, atât din Asia, cât evident și din Africa.

Dacă în Egipt și Sudan senzația care m-a urmărit toată călătoria a fost aceea de praf în ochi, în Etiopia, senzația dominantă a fost de cu totul și cu totul altă natură. Aici m-am simțit în permanență urmărit – și nu cu scopuri neapărat ortodoxe.

(Cătălin VrabiePierdut în Egipt, Sudan & Etiopia)

Oferim, cu sprijinul Editurii Universul Academic, un pachet format din cele trei volume scrise de Cătălin Vrabie celei/celui care va răspunde la următoarea întrebare:

Ce vă așteptați să citiți și ce nu trebuie să regăsiți într-un jurnal de călătorie?

Perioada de concurs: 10-16 iulie 2020.

Tragerea la sorți a câștigătoarei/câștigătorului se va realiza în dimineața zilei de 17 iulie, nu mai târziu de orele 12.

Numele câștigătoarei/câștigătorului va fi anunțat pe pagina de facebook a Bookhub.ro și pe site.

Se acceptă doar răspunsurile date sub formă de comentariu la articolul de pe site.

Nu se admit mai multe răspunsuri trimise de pe aceeași adresă de e-mail.

Succes și vă așteptăm cu răspunsuri cât mai originale!

 

Share.

About Author

34 de comentarii

  1. Chisanovici Victor on

    E clar că în momentul în care vorbim despre un jurnal de călătorie, există o latură subiectivă în abordare. La capitolul așteptări, aș include o cât mai fidelă redare a aspectelor sociale, includerea și descrierea amănunțită a unor obiective turistice de real interes (inclusiv locuri sau produse turistice mai puțin cunoscute pentru publicul larg), precum și motivele pentru care respectivele locuri merită să fie vizitate.
    Legat de ceea ce consider că nu își are locul într-un jurnal de călătorie, aș enumera aspecte ce țin de exprimarea opiniilor în legătură cu politica dintr-un anumit colț al lumii sau cu obiceiurile bine înrădăcinate ale comunităților și, poate, mai puțin înțelese de persoane din afara lor.

    • Ai redat cum nu se poate mai bine asteptarile mele de la un jurnal de calatorie ceea ce indica faptul ca suntem pe aceiasi lungime de unda. Nu stiu daca ti s-a ivit pana acum ocazia sa citesti ceva din seria Pierdut prin lume dar daca nu, sper sa reusesti acum. Mult succes!

  2. Ionel Annamaria on

    Într-un jurnal de călătorie aștept să citesc despre anumite locuri care să fie o sursă de inspirație pentru cititor pentru o excursie sau vacanță. Nu mi-aș dori să fie o descriere monotonă.

    • Cu totii fugim azi de monotonie… pentru asta si calatoriile in locuri poate mai putin considerate destinatii turisitce, ori daca da, atunci intr o alta maniera decat abordarea pe care am avut o eu! Mi-ar placea ca dupa ce parcurgeti un volum din seria Pierdut prin lume sa-mi oferiti un feedback pe tematica ridicata aici in discutie :). Succes!!

  3. Vineticu Andrei Eugen on

    Intr-un jurnal de călătorie mă aștept să găsesc experiența autorului pusă intr-o formă din care să am ce învăța, la sfârșitul cărții vreau să rămân cu ceva, vreau când aud de acele locuri să mă gândesc la carte. Nu cred că mi-ar plăcea să găsesc în carte pasaje lungi cu descrierea unui loc din nou și din nou, mai bine succint și de calitate!

    • Eu chiar asta sustin, ci chiar cu tarie, ca nu sunt scriitor de literatura… nici macar scriitor nu ma consider; eu sunt pasionat de calatorie, iar in urma acesteia imi doresc sa spun tuturor ceea ce am vazut, trait (sau patimit) pe unde am fost cu gandul de a incuraja si pe altii sa se porneasca in aventura lor. Mult succes!
      PS. Astept un feedback dupa ce cititi primul volum din seria Pierdut prin lume.

  4. Într.un jurnal de călătorie este important să găsesc cât mai multe date despre o călătorie,pașii pe care i.a urmat acea persoană și ce a descoperit. Descrierea spațiilor nu mi.ar plăcea să fie sinuoasă.

    • Jurnalele din seria Pierdut prin lume sunt redactate cum nu se poate mai aproape de stilul acesta… iar de nu o fi asa, astept o critica dura :)!

  5. Nicoleta Ivan on

    In jurnalele de calatorie ma astept sa descopar lumea vazuta prin ochii autorului cu bune si rele. Insa cel mai mult, sa simt oamenii din acele locuri cum ii percepe insusi autorul . Ce nu mi-ar place, ar fi, sa nu imi descrie totul cu amanuntul ci din contra sa ma incide de a merge in acele locuri si a le descoperi singura.

    • Oamenii… exact. Si mie imi plac oamenii. Sa-i privesc. E cel mai bun mijloc de a surprinde obiceiurile si datinile unei natii. Jurnalele din seria Pierdut prin lume sunt de fapt incurajari stilizate adresate fiecarui cititor de a se porni in propria lui aventura!! Succes!!

    • Toate volumele din seria Pierdut prin lume sunt un indem, o incurajare, adresata cititorului de a se porni intr-o calatorie spre acele locuri… garantez pentru asta! Mi-ar placea tare mult ca dupa parcurgerea unui volum sa mi oferiti un feedback.

  6. Luminita Iordache on

    Imi place să descopăr lumea fascinantă prin lentilele autorului, să ma surprindă cu experiențele trăite, să prezinte viața unui călător cu provocările dar și cu oportunitățile avute în drumurile sale. De asemenea, mi-aș dori să cunosc viața oamenilor întâlniți și sentimentele resimțite în interacțiunea cu aceștia pe parcursul călătoriei.
    Nu aș vrea ca un jurnal de călătorie să fie descris ca un ghid turistic sau să prezinte fapte istorice în detaliu.

    • Sper ca parcurgerea paginilor din Jurnalul Pierdut in China sa ofere exact sentimentul cautat de tine… si pentru ca ai vorbit de lentile, ei bine, asemenea tuturor jurnalelor din seria Pierdut prin lume, si acesta este presarat cu fotografii facute de-a lungul calatoriei. Astept un feedback :)!

  7. Andrei Bădică on

    Mă aștept să regăsesc foarte multe descrieri amănunțite ale autorului de prin locurile cutreierate de acesta, impresiile sale în ceea ce privește zonele vizitate, așteptările lui cu privire la ce urmează să descopere. Nu ar trebui incluse într-un jurnal de călătorie memoriile, amintirile și reflecțiile diferite ale autorului. Pur și simplu, într-un jurnal de călătorie notezi prin ce părți ai călătorit și ce ai aflat acolo.

  8. Astept sa citesc (si) despre locuri mai putin cunoscute si frecventate. Nu ma astept sa regasesc o insiruire de date seci, usor de uitat, accesibile la orice cautare pe Internet.

  9. Imi place sa citesc in asemenea jurnale despre oameni, obiceiuri, fauna, flora, prezentate curgator, captivant.
    Pe de alta parte, nu imi plac descrierile lungi, prea lungi si datele istorice.

  10. Caut ineditul. Nu caut relatari fara savoare, istorioare fara personaje pitoresti.

    • Ce te faci cand personajele pur si simplu lipsesc :)? Nu prea este cazul… dar am intalnit situatii cand am calatorit o perioada lunga absolut solitar.

  11. Mihai Tanasie on

    Intr-un jurnal de calatorie poti gasi o descriere a unor cadre din natura, poate fi o descriere(obiectiva sau subiectiva). Nu as putea gasi intr-un jurnal de calatorii subiecte din alte domenii(fizica, politica).

  12. Aștefanei Andreea on

    Intr-un jurnal de călătorie ma astept sa gasesc cat mai bine redate asteptarile, primele impresii si cum s-a modificat perspectiva asupra acelei culturi in urma calatoriei. Ce nu ar trebui sa găsesc ar fi incitari la ura si stereotipuri “argumentate” prin prisma experientelor din calatorie

  13. Leila Laleli on

    Ma incanta detaliile picante, fotografiile, o inima iubitoare de nou si de oameni. Ma astept sa nu gasesc clisee, prejudecati.

  14. Citesc și în același timp călătoresc alături de autor. Pentru mine, jurnalul de călătorie reflectă trăire, stare, experiență și viață. Interacțiunea cu localnicii mă captivează, în aceeași măsură și momentele solitare. Îmi plac fotografiile din natură. Îmi doresc mai puțin o descriere doar turistică.

    • Toate volumele din seria Pierdut prin lume sunt imbogatite cu fotografii. TOtodata incerc mereu sa redau ceea ce traiesc (nu stiu daca si reusesc, dar asta e alta poveste :P). Astept un feedback :)!

  15. Radu Dobre on

    Intr-un jurnal de calatori pot fi diverse lucruri, gânduri personale ale autorului. Cu siguranță că nu poți găsi lucruri legate de politica, conspirație etc.

  16. Nicoleta Ivan on

    Am primit cartile, va multumesc tare mult! Deja am inceput sa citesc una dintre ele si sincer, parca ma simt in concediu, descoparr o lume noua! Extrem de frumos si interesant scris, placut si relaxant de a descoperi din fotoliu locuri uimitoare si experiente deosebite! Felicitari autorului si la cate mai multe astfel de jurnale atractive!

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura