UPDATE – Câștigătoarea concursului este doamna MARIANA TURCU (răspunsul nr 17). O felicităm și o rugăm să ne scrie pentru a afla cum poae intra în posesia premiului.

Citiți-ne în continuare! 🙂

A început noul an școlar, iar pentru edituri încep lansările de toamnă și evenimentele dedicate noilor apariții editoriale. Editura HUMANITAS FICTION anunță deja patru noi titluri noi, ceea ce înseamnă că  #toamnaliterară2020 va fi mai mult decât bogată.

Lungul drum spre casă de Alan Hlad

Traducere din engleză şi note de Rodica Ștefan

Pornind de la evenimente reale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Marea Britanie a folosit cincisprezece mii de porumbei voiajori pentru a primi informații din Franța și Olanda ocupate de naziști, Lungul zbor spre casă îmbină elementele unui roman istoric cu delicatețea unei povești de dragoste. O carte care insuflă speranță despre suflete-pereche, curaj, spirit de sacrificiu și demnitate. Romanul s-a aflat, în 2019, pe listele de bestselleruri din Marea Britanie, SUA și Spania, iar audiobookul a primit, în noiembrie 2019, Earphone Award acordat de Audio File Magazine.

Septembrie 1940. Noapte după noapte, bombele germane cad asupra Londrei, într-o încercare de a șterge orașul de pe fața pământului. După întreruperea cursurilor universitare, Susan Shepherd își găsește forța de a merge mai departe îngrijind porumbeii din crescătoria bunicului său. La ferma lor de la marginea pădurii Epping ajunge printr-un ciudat joc al destinului un tânăr american, Ollie, care vrea să se înroleze ca pilot în RAF.  Iulie 1996. Ziarele din întreaga lumea relatează o întâmplare neobișnuită: în hornul unei case vechi din Rochford au fost găsite rămășițele unui porumbel care pare să poarte un mesaj din cel de-al Doilea Război Mondial. Știrea stârnește mare emoție în Marea Britanie, iar în sufletul lui Susan  Shepherd, fost ornitolog la Universitatea din Londra, trezește amintiri de mult îngropate.

Doamna Nobel de Lisa Strømme

Traducere din engleză și note de Carmen Pațac

Autoarea bestsellerului Fata cu fragi revine cu un roman inspirat de fapte reale – povestea de dragoste dintre Alfred Nobel și Sofie Hess.

„Doi ani m-am documentat asupra vieții lui Alfred Nobel: sunt fascinată de personalitatea sale și am considerat că istoria legăturii lui cu Sofie Hess trebuie scrisă.“ — Lisa Strømme

Băieții de la Nickel de Colson Whitehead

Traducere și note de George Volceanov

Prin Băieții de la Nickel, câștigător al prestigioaselor Pulitzer Prize și Orwell Prize în 2020, Colson Whitehead, autorul romanului Ruta subterană, încununat de asemenea cu Pulitzer Prize în 2017, și-a consolidat poziția de lider al generației de romancieri americani lansați la cumpăna dintre milenii. În iulie 2020, Whitehead devine cel mai tânăr scriitor american căruia Library of Congress a anunțat că îi decernează premiul pentru întreaga operă literară.

În tulburătorul său roman Băieții de la Nickel, Whitehead rescrie istoria unei jumătăți de veac pornind de la un fapt real: descoperirea, în anul 2014, a unui sinistru cimitir secret în care erau îngropați copiii negri uciși într-o școală de corecție din Florida. Personaje imaginare, plasate în situații imaginare, într-o școală de corecție imaginară, reconstituie segregația rasială, cu abuzurile și persecuțiile suferite de populația de culoare din statele sudiste, dar și corupția generalizată din sistemul penitenciar american, inclusiv cel juvenil, într-o poveste copleșitoare, în care granița dintre ficțiune și realitate se estompează până la completa dispariție. Acțiune ne poartă din Florida anilor 1962-1963 în New York-ul anilor 60, 70 și 80 ai secolului trecut, până spre zilele noastre, regalându-ne, ca de fiecare dată în romanele lui Colson Whitehead, cu un final neașteptat.

Eu și Marylin de Ji-min Lee

Traducere şi note de Diana Yüksel

Ficțiune istorică și poveste de dragoste cu elemente de roman de spionaj, Eu și Marilyn surprinde tragedia Războiului Coreean, numit „războiul uitat“. În februarie 1954, la șase luni după armistițiu, Marilyn Monroe este invitată să țină câteva concerte la Seul în fața trupelor americane. Fapt real, în jurul căruia Ji-min Lee construiește un roman despre traumele provocate de război, despre supraviețuire, suferință și neașteptată alinare.

Apariție meteorică, senzuală și neverosimilă în rochia ei de mătase, cu umerii goi, Marilyn cântă despre iubire și seducție, vrăjindu-i pe soldați și pe localnici deopotrivă. Dintre toți, numai Alice J. Kim, o tânără care, lucrând ca dactilografă pentru armata americană, ajunge să-i fie translatoare, îi intuiește fragilitatea. Cu părul albit prematur, o nălucă într-un oraș-fantomă, aceasta face parte dintr-o generație de sacrificiu, chinuită de deciziile pe care le-a luat, de amintirea celor pe care i-a lăsat în urmă, de ororile cărora le-a fost martoră. Alice recunoaște în Marilyn un spirit înrudit și se regăsește în onestitatea ei abia disimulată, care o face atât de ușor de rănit. Drumurile tinerei căreia războiul i-a luat până și numele adevărat și ale divei hollywoodiene se intersectează, se separă, iar fiecare iese schimbată din scurta lor întâlnire.

Oferim un pachet format din cele patru titluri noi apărute la Editura HUMANITAS FICTION celei/celui care ne va răspunde la următoarea întrebare:

Pe Bookhub.ro există multe cronici literare și interviuri care au ca subiect cărți apărute la Editura HUMANITAS FICTION. Numiți cel puțin un articol apărut pe site-ul nostru care v-a determinat să cumpărați cartea.

Perioada de concurs: 14-20 septembrie 2020.

Tragerea la sorți a câștigătoarei/câștigătorului se va realiza în dimineața zilei de 21 septembrie 2020, nu mai târziu de orele 12.

Numele  câștigătoarei/câștigătorului va fi anunțat pe pagina de facebook a Bookhub.ro și pe site.

Se acceptă doar răspunsurile date sub formă de comentariu la articolul de pe site.

Nu se admit mai multe răspunsuri de pe aceeași adresă de e-mail.

Succes și vă așteptăm cu răspunsuri cât mai originale!

Share.

About Author

66 de comentarii

  1. Tufa de mușețel (note de lectură) – „Toți copiii librăresei” de Veronica D. Niculescu

  2. Citisem “tatuatorul din Auschwitz”cu mult timp in urma și m-a impresionat….iar articolul referitor la “Călătoria Cilkai” m-a convins sa citesc și continuarea lui Heather Morrison!

  3. ,,Memoriile unui motan calator” – o recenzie spumoasa, bine punctata si construita astfel incat sa convinga in privinta unicitatii cartii prezentate.

  4. „Dansul privighetorii de primăvară” de Kyung-sook Shin și a sa recenzie m-au determinat să gust din cultura sud-coreeană și să visez cu ochii deschiși.

  5. Recenzia referitoare la cartea lui Madeline Miller, ,,Circe” a fost cea care m-a convins sa o cumpar. Nu am fost deloc dezamagit!

    • Cătălina B. on

      Am cumparat in urma citirii unui articol de pe acest vlog “Copiii de pe Volga” de Guzel Iahina.

    • Fascinata de mică de mitologie,mi-a plăcut mult articolul cu privire la cartea Circe de Madeline Miller.

  6. Articolul-Fragment de prezentare a cărții “Sonata Gustav” de Rosé Tremain mi a stârnit interesul asupra cărții. Încă este una din preferatele mele, la care ma întorc mereu cu mult drag și nostalgie.

    • Mitu Nicoleta on

      Un articol inspirat care face trecerea de la Tufa de mușețel la Copiii librăresei de Veronica Niculescu…

    • Mi-a plăcut mult recenzia cărții Brisbane de Evgheni Vodolazkin. Și ulterior și cartea!

  7. Articolul “Lansarea romanului „Tatuatorul de la Auschwitz“de Heather Morris, bazat pe incredibila poveste a unui tatuator de la Auschwitz–Birkenau și a femeii pe care a iubit-o”.

  8. Adriana Draghici on

    Recenzia “O carte de citit oricand”, de Petru Tincoca, care prezinta intr-un mod extrem de atragator cartea “Parisul anilor nebuni” de Mary McAuliffe. Fiind pasionata de acest oras si de istoria sa, am mai citit carti cu subiecte asemanatoare. De aceea, nu eram prea decisa sa achizitionez si cartea lui Mary McAuliffe. Am avut insa sansa sa dau peste recenzia de pe bookhub si am fost convinsa. Un comentariu foarte bun, la obiect si care trezeste interesul pentru toate detaliile savuroase pe care inca nu le cunosteam. Va multumesc.

  9. Madalina Stefanescu on

    Pentru mine ar fi articolul cu recenzia „Dumnezeu: o istorie umană” de Reza Aslan. Subiectul existenței lui dumnezeu a fost întotdeauna unul de interest pentru mine și am tot citit când cărți religioase, când mai degrabă filosofice pe teme precum credința, sufletul, viața de după, dar și cărți de știință (crearea universului). Am ajuns cumva să diger mult mai ușor cărți de istoria religiilor, deși nu oferă răspunsuri (până la urmă nici nu cred că există răspunsuri în această arie; fiecare își creează propriile răspunsuri).

  10. Popescu Cătălina on

    Memoriile unui motan călător ❤️ și articolul despre călătoriile Cilkai. Doua cărți frumoase cu multa emoție!

  11. Ieri am “rasfoit” bookhub.ro pentru a ma documenta despre noua carte de poezii a lui Mircea Cartarescu “Nu striga niciodata ajutor” pentru ca in week-end l-am ascultat la Radio Romania Cultural chiar pe autor intr-un interviu ce mi-a deschis curiozitatea spre noul sau volum. Faptul ca a povestit cum au luat nastere poeziile din carte, dar si faptul ca este un volum scris la maturitate si este interesant de urmarit cursul scriitoricesc al autorului, m-au impins sa intru azi in libraria Humanitas din oras si sa las precomanda pentru acest volum…

  12. Mălina Turtureanu on

    Mi-am cumpărat (și citit) “Copiii de pe Volga”, “Toate viețile pe care nu le-am trăit” și “Dansul privighetorii de primăvară” în urma articolelor de pe site !

  13. „Ruta subterană” de Colson Whitehead a fost articolul care m-a determinat să citesc cartea cu același nume. Abia aștept să citesc și Băieții de la Nickel.

  14. Articolul
    Limbajul secret al florilor – „Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

  15. Recenzia care chiar mi-a starnit interesul in legatura cu o opera literara recent aparuta a fost ,,Tufa de mușețel (note de lectură)”, intitulata in mod sugestiv pentru a ingloba in sensul sau intreaga frumusete a artei Veronicai D. Niculescu. In urma acesteia, am achizitionat cartea si am savurat-o chiar in gradina casei mele, bineinteles, alaturi de o cana plina ochi de ceai de musetel!

  16. Fiind pasionat de romane grafice, am fost surprins sa citesc recenzia despre ,,Sa ucizi o pasare cantatoare…” si a sa trecere in era reprezentarilor grafice. M-a fascinat recenzia, dar si noutatea, asa ca am cumparat titlul in cel mai scurt timp.

  17. Ella Grigorescu on

    Mi-a placut perspectiva abordata in recenzia referitoare la o Antigona a zilelor noastre, regasita in cartea Kamilei Shamsie. Aceasta comparatie, care este mai mult decat potrivita si care imi alimenteaza si acum iubirea fata de clasicul grecesc si abordarea sa in contemporan, m-a determinat sa arunc o privire si sa cumpar acest titlu.

  18. Andrei Bădică on

    Recenzia Mihaelei Nicolae referitoare la “Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa.

  19. COPII DE PE VOLGA – Am cumpărat acest minunat roman după ce am citit recenzia doamnei Nona Rapotan.

  20. Stefania Bercaru on

    AVANPREMIERĂ – „Félix și izvorul invizibil” de Eric-Emmanuel Schmitt – Humanitas Fiction

  21. Radu Cirligeanu on

    Câteodată, munca chiar te poate salva! – „Călătoria Cilkăi” de Heather Morris

  22. Am citit recenzia pentru romanul ”Copiii de pe Volga” de Guzel Ianina și numaidecât l-am cumpărat din prima librărie care întâlnită in drum.

  23. Laura Dospinescu on

    Citisem „Zuleiha deschide ochii” și așteptam cu mare interes apariția unui nou roman de la această scriitoare, iar după ce am citit și articolul intitulat „Un tribut adus istoriei orale – „Copiii de pe Volga” de Guzel Iahina” am cumpărat cartea instantaneu. 🙂

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura