Le spusesem acum două (cred) săptămâni că anul acesta n-am chef de nicio aniversare. Astă noapte am primit mail de la Andreea. Cu gândurile lor. Recunosc că mi-a fost greu să-l citesc. Din rațiuni evidente!

Nu pot să spun acum și aici, decât că Bookhub va exista și de acum înainte! Datorită lor și datorită vouă, dragi cititori! Să trecem cu bine peste momentele crunte pe care omenirea le trăiește acum și să ne regăsim într-un act (sau două, sau nouă) cultural(e)! Le mulțumesc prietenilor din Bookhub.ro pentru că-mi dau șansa să cresc și vouă, dragi cititori, pentru că ne dați sens!

PS: fotografiile le-am ales (cu o plăcere nedisimulată) din arhivele lor personale. Așa-i văd eu! Singurul care n-are fotografie este Bogdan și aici trebuie să dau o scurtă explicație. Ca orice echipă serioasă, avem și o mascotă! Motanul lui Bogdan este deja o mică vedetă în mediul online și pentru el am tremurat cu toții când a fost bolnav și datorită lui mai aflăm și noi ce (și cât) citește Bogdan. 

Nona Rapotan

 

Astăzi, Bookhub împlinește 5 ani și, chiar dacă vremurile nu-s chiar cele mai prielnice unei aniversări, nu puteam lăsa momentul să treacă fără a fi marcat. Cultura a supraviețuit chiar și de-a lungul războaielor care au biciuit omenirea. Va supraviețui și acum. Mi-am adunat colegii pentru a scrie câteva rânduri la ceas aniversar. Bookhub face parte din viața mea, chiar dacă timpul nu-mi permite întotdeauna să fiu atât de prezentă ca altădată, iar echipa Bookhub a rămas în toți acești 5 ani un reper pentru mine și mă bucur să fac parte din ea. Scriu mai rar în ultima vreme și îi mulțumesc Nonei pentru înțelegere și pentru tot ce face, astfel încât Bookhub să fie ceea ce este astăzi – un proiect multicultural, apreciat și, vreau să cred că, iubit de voi, cititorii noștri.

Mulți ani frumoși în continuare, my dear Bookhub!

Andreea Iulia TOMA

Pentru mine, Bookhub.ro este un spațiu absolut special, cu oameni care scriu interesant, foarte diferit, despre diverse zone de actualitate culturală. La început, scriam foarte repede, cu o ușurință care venea din bucuria de a da o formă ideilor-ecou de lectură. Astăzi, scriu mai greu, însă cu aceeași bucurie de a-i trimitei Nonei Rapotan un text care, devenit postare, va fi, pentru cineva, un îndemn la lectură de bună calitate. Încă o mai sâcâi pe Nona cu diverse corecturi de ultim moment. Echipa asta e neobișnuită: simt că face un lucru important și temeinic. A creat o rețea culturală.

Mihaela NICOLAE

 

În vremuri de încercări dificile precum sunt cele prin care trecem acum, aniversările ne surprind ca niște simboluri din altă viață, dar ele vin, totuși, să ne amintească de trecerea timpului și că acesta, asistat de răbdare și înțelepciune, le repară pe cele rele și le statornicește pe cele bune. Iar dacă ar fi să facem, acum, bilanțul bunelor și relelor, sunt sigură că ar trebui să recunoaștem că primele sunt mai multe decât cele din urmă, dar să-l facem neapărat acum, căci, în timpuri mai liniștite, uităm să adăugăm pe lista celor bune banala absență a năpastelor.

Pe lista mea cu lucruri bune, Bookhub e trecut de câteva ori: o dată ca sursă de delectare, încă o dată ca provocare la creativitate, apoi ca loc de interacțiune cu oameni interesanți, deveniți, între timp, mai ales dragi sufletului, și, datorită unui miraculos efect cumulativ, a mai fost trecut pe aceeași listă și ca școală de dezvoltare personală. La toate astea se adaugă sentimentul de împlinire care mă leagă de această platformă culturală cu care împărtășesc, de mai bine de trei ani, pasiunea vieții mele, lectura.

Îmi doresc, așadar, ca Bookhub  să rămână o constantă a vieții mele, cât mai mult timp, și să aducă o rază de înțelepciune și frumusețe și în viețile cititorilor săi.

Victoria DIACONESCU

Sunt în echipa Bookhub de patru ani, mai precis din iarna-primăvara lui 2016. Este, pentru mine, o experiență care mi-a dovedit, în timp, că pot să scriu regulat despre cărțile sau textele care-mi plac în mod special, neexistând vreodată o presiune în acest sens din partea coordonatorului echipei, indiferent  cine a fost acela. Dimpotrivă, fiecare membru al echipei și-a găsit locul potrivit, nișa în care a putut să se formeze și să exceleze, rubrica și textele care să-l pună în valoare.

Pentru unii dintre colegi, site-ul a reprezentat o modalitate de a se face cunoscuți și chiar o rampă de lansare. Au rămas în echipă sau au plecat, atrași de alte oportunități. Sunt convinsă că niciunul dintre ei nu a uitat ce și cât înseamnă experiența Bookhub.ro în formarea și în devenirea ulterioară. Primim, în acest sens, mesaje de la fiecare, urări și, în general, semne că sunt alături de noi.

Personal, simt că acest site e locul potrivit, familia mea culturală și, de ce nu, echipa de prieteni, fie ei doar virtuali deocamdată. Ne știm deja, împărtășim idei, sfaturi, polemizăm adesea, discutăm despre proiecte de relansare a platformei noastre, ne ciondănim amical etc.

Cinci ani pot părea, priviți din afară, puțin. Dar, de fapt, a rezista cinci ani (în care am crescut, ca audiență și impact, exponențial) implică multe aspecte, mulți factori, o gestionare permanentă a resurselor, o adaptare la cerințele publicului virtual, o relație amiabilă cu editurile etc. Nu a fost întotdeauna ușor. Dar, dincolo de toate dificultățile întâmpinate în toți acești ani, bucuria de a scrie a rămas aproape intactă. Căci, scriind despre o carte și despre un scriitor, ajungi treptat să scrii despre tine, să te oferi celorlalți.

La mulți ani frumoși, Bookhub.ro!

Viorica STĂVARU

Pentru mine, bookhub.ro este o insulă. Una dintre oazele din deşert, una dintre puţinele certitudini în lumea noastră anxiogenă şi parşivă. E un loc pentru prieteni, o minusculă utopie livrescă şi culturală. Nu este singurul loc din vastul Internet unde mă simt iubit, respectat şi apreciat, dar e unul dintre cele mai dragi, mai intime, mai frumoase. Suntem diferiţi, scriem cu posibilităţi, temperamente şi interese diferite, dar iubim cu toţii magma asta invizibilă şi tandră care ne leagă deja de cinci ani. Mă bucur că am reuşit asta. Mă bucur că încă ne iese. Într-o vreme în care şi repiraţia se calculează ca venit marginal, câţiva oameni obosiţi, întinşi zilnic de griji şi gâfâind ca orice soldat al câmpului muncii ţin viu un proiect frumos şi care a reuşit să fie semnificativ pe bune, fără a fi umflat artificial. De aceea, îmi doresc ca bookhub.ro să continue să existe, să crească şi să ne mai lase o vreme pe unii împrejurul celorlalţi, alături de cei care ne citesc şi ne apreciază. La mulţi ani, bookhub.ro!

Doru CĂSTĂIAN

Ce înseamnă bookhub pentru mine? Bookhub este platforma care îți dă șansa să respiri printre deadline-uri, știri de ultimă oră, scandaluri și mai nou, situații de urgență. Poți pescui bucăți de suflet și fericiri ale celor intervievați, ai șansa să descoperi viitorii artiști care fac să ne îndrăgostim repetat de muzică, teatru și în final, de riscul de a trăi altfel.  În cei doi ani de când flirtez cu cronicăria, eu am scris din aeroporturi, din țări diferite, de pe continente diferite, despre cărți care pot concura pentru premiul Dunning-Krueger pentru literatură, dar cel mai des, despre cărți de care m-am îndrăgostit, din diverse fragmente, le recitești și le faci parte din sufletul tău. E prețios să poți să îți strigi/ scrii iubirea în cuvinte. Bookhub e locul unde o pot face.

Tatiana Savva

Era o vreme ca asta și stătea să ningă, numai că era iarnă atunci când am scris primul text pentru blogul cultural bookhub.ro. Am rămas lipit de-atunci de proiect ca un glob în pomul de Crăciun.

Pentru mine, bookhub.ro este atât de valoros fiindcă-mi programează cu tact cititul, mi-a democratizat gusturile în materie de lectură și-mi oferă colegi de mare calibru intelectual, în gusturile cărora cred fără să cercetez și ale căror recenzii și cronici le recomand deja aprioric. Prieteni lipsiți de ifose ori veleități și pe care, în afară de șefa, de Nona, nu-i cunosc în realitate, însă cărora le cunosc preocupările spirituale și detenta culturală. În fine, e și speranța mea neabătută (chiar rușinoasă) că-ntr-o bună zi voi reuși să-mi sistematizez cu osârdie fișele de lectură.

La mulți ani, prieteni! Să treacă vria asta și să ne-ntâlnim la un pahar și-o șuetă!

Petru ȚINCOCA

Nu cunosc o bucurie spirituală mai mare decât aceea de a crea o lume a sensului prin cuvinte. A scrie reprezintă, în esență, un eveniment al gândului, un act de creație, prin excelență. Faptul că orice scriitor este cititor pare a fi un truism. Mai puțin evidentă este și situația în care cititorul devine scriitor. Site-ul cultural bookhub.ro demonstrează din plin că există și această categorie de scriitori-cititori. Aceasta pentru că scriitorii-cronicari și eseiștii bookhub.ro nu sunt doar avangarda ideilor autorilor de cărți sau de alte acte culturale, ci sunt ei înșiși creatori de sens. Este de ajuns să citim cronicile cărților sau prezentările de evenimente culturale ale autorilor bookhub pentru a ne da seama de acest lucru. Experiența bookhub este experința întâlnirii cititorilor cu scriitorii pentru a celebra împreună cuvântul. Împărtășesc, împreună cu echipa bookhub, aceeași bucurie de a citi și de a scrie, în dublă ipostază, de cititor și de scriitor, la care se adaugă și întâlnirea cu cei cărora încerci să le prinzi gândurile, să le  surprinzi ideile, pentru a le transmite apoi cititorilor. Iar bookhub înseamnă chiar coordonarea aceasta perfectă, într-un ritm unic, într-un gând fluent, a cititului și scrierii despre ceea ce citești. Uneori, această coordonare există, alteori nu. Cititorul nu este întotdeauna scriitorul perfect. Uneori însă este, iar bookhub reprezintă chiar acest moment, în care efortul de a înțelege se îmbină cu puterea de a recrea un sens din ceea ce înțelegi. A recrea și a transmite mai departe, cultură și solidaritate – nu aceasta este, până la urmă, și esența umanismului?

Despre bookhub auzisem înainte de a începe să scriu pentru site. O cunoșteam pe Nona Rapotan încă de la începuturile carierei noastre de profesori, îi știam munca, știam cât de ambițioasă și organizată este. Acum, mai mult decât oricând, văd că este cu adevărat un „globe-trotter” cultural, fără de care acest site nu ar fi existat. Într-un fel, celebrând cei 5 ani de apariție neîntreruptă a sitelui, o sărbătorim pe cea despre care am știut dintotdeauna că poate să facă lucruri minunate și în afara sălii de clasă, unde sunt convins că se simte în largul ei. Iar faptul că la 5 ani de la apariție, bookhub.ro a devenit unul dintre cele mai cunoscute huburi culturale din țară, arată cât de bine își face Nona treaba de redactor cultural, animator și, în același timp, organizator de evenimente, scriitor, jurnalist și critic de artă. Succesul ei este, în realitate, bucuria noastră, recunoașterea a ceea ce facem.

Semnificativ pentru importanța actului cultural în sine este faptul că, în această perioadă în care oamenii sunt izolați în case, în care contactele sociale sunt limitate, activitățile culturale poate că își schimbă forma, dar continuă să se manifeste cu intensitate. Acesta este semnul perenității și al importanței dimensiunii culturale a existenței umane. Proiectul Bookhub este de fapt unul dintre aceste semne. Iată de ce este important să credem în el.

Bogdan George SILION

Ce înseamnă experiența Bookhub pentru mine?

Pentru mine, experiența bookhub este sinonimă cu debutul meu într-ale scrierile și într-ale cugetării. Pentru un scriitor tânăr, ca mine, a fost și este o oportunitate de a ieși de sub anonimat și de a mă afirma în fața societății cu ceva bun. Astfel, platforma Bookhub, pe care eu o văd mai mult ca fiind o revistă de cultură în format digital, este un prilej de cunoaștere pe toate palierele ei prin recenzii de cărți, cronici, eseuri pe diferite teme (istorie, filosofie, literatură etc.). Ceea ce face ca această mașinărie interesantă să funcționeze la apreciata sa putere este reprezentat de pilonii acestei reviste și de coordonatorul ei. Printre piloni mă număr și eu, însă nu vreau să absorb meritele pe care, de altfel, alții le merită cu desăvârșire. Cât despre inima acestui proiect cultural, nu mă pot pronunța decât printr-o transpoziție către dumneaei a butadei nihil sine Deo

Mulțumesc, Bookhub! Mulțumesc, Nona Rapotan!

Emanuel LUPAȘCU

Cluj-Napoca, 22 martie 2020

 

Poemul și Poezia Bookhub-ului.ro

Cum este să ai doar cinci ani, nu mai știu, poate doar să văd prin ochii și cuvintele Rafaelei, copila mea de aproape… 4 ani! „Bookhub.ro” este un alt fel de copil, și doar Părintele său poate ști ce înseamnă aceasta: nopțile de „boală”, de griji, „alăptările”, schimbarea de… scutece, primii pași, miracolele care au făcut ca „bebe” să crească, nu-i așa, ca în poveste, ca alții în zece ani sau două zeci…

Desigur, Bookhub.ro este și o poveste de iubire, și aici Anne Sexton a spus-o atât de bine:

„Iubirea pentru altcineva e

un fel de

rugăciune și nu poate fi programată; pur și simplu cazi

în brațele ei, pentru că neîncrederea ți-e ștearsă

de credință.”

Există cineva cu o anume Credință și Frumusețe întru Credință care merită toate urările de la mulți ani, care merită colegi din ce în ce mai buni, o strategie și o tactică și mai îndrăznețe pentru o misiune imposibilă: pe acest front fabulos al Fumuseții Culturii, ce poate fi mai provocator?

Cu oameni dragi orice drum pare mult mai interesant, mai ușor!

Tot Anne Sexton, în traducerea Dianei Geacăr și a Cătălinei Matei, mai sfătuiește „un om drag”:

„Ai grijă cu rațiunea,

pentru că știe atât de multe încât nu știe nimic

și te va lăsa atârnând cu capul în jos,

rostind înțelepciuni, în timp ce inima

îți va aluneca prin gură.

Ai grijă cu jocurile – interpretări teatrale,

discursuri scrise, învățate și rostite -,

pentru că te vor trăda

și vei ajunge să stai drept ca un băiețel dezbrăcat,

care face pipi în propriul pătuț.

Ai grijă cu dragostea

(în afară de cazul în care e adevărată,

și fiecare parte din tine spune da, chiar și degetele de la picioare),

pentru că te va înfășura ca pe-o mumie;

nimeni nu-ți va auzi țipătul,

Iar fuga ta nu va avea sfârșit.”

Rânduri care, poate, se potrivesc ca deviză actualului Bookhub.ro, care „devine” și „există” unor eroi… contemporani! Omagiul meu pios și urări de mai bine, din ce în ce mai bine!

Dincolo de bine și de rău, de nume și renume, cele bune să se adune, poate pentru un nou… Supranume!!!

La mulți ani, Nona, ție și tuturor proiectelor tale! La mulți ani, Bookhub.ro!!!

a.g.secară, nu prea obișnuit cu texte aniversare

Indiferent de natura lor, aniversările rămân în bună parte tributare unui soi de formalism mai mult sau mai puțin conștientizat. În fond, acestea marchează trecerea ireversibilă a timpului și tind mai degrabă să potențeze nostalgia, amintirea, regretul. Cu atât mai mult cu cât contextul actual, marcat de spaimă și incertitudine, face dificilă exhibarea, umilește bucuria și înfrânează festivismul. În aceste condiții, s-ar putea spune, ce aniversăm?

Bookhub este mai mult decât un site, este o stare de spirit, este o comunitate unită, în fine reprezintă o punte între universul cultural și cei care doresc să îi intuiască acestuia resorturile. Așa cum s-a mai spus, un om obișnuit nu are timp să citească într-o viață de om foarte multe cărți. Or, aici intervine, de pildă, criticul literar, care selectează, recomandă sau respinge anumite opere. În acest mod înțeleg eu misiunea celor care fac parte din echipa bookhub. Profesioniști ai domeniului în care activează, dominați de competență și pasiune, aceștia încearcă în permanență să faciliteze dialogul cultural, să faciliteze apropierea publicului de cultură în sens larg, dar și să provoace polemici constructive sau să aducă critici argumentate. Pentru voi, pentru noi, pentru cultură, pentru satisfacții exclusiv morale. O echipă percutantă, care a reușit să se facă remarcată în peisajul cultural românesc prin producțiile sale, condusă admirabil de doamna Nona Rapotan, un exemplu de dedicare și seriozitate.

Poate nu aniversăm, poate doar ne aducem aminte de acest moment frumos al existenței noastre, unul pe care îl dorim prelungit și consolidat în permanență. Poate celebrăm împlinirea, nu clipa. Poate ne bucurăm de rostul nostru, izvorât în primul rând din plăcerea cunoașterii. Ernest Renan spunea că națiunea este un referendum de fiecare zi. Interesul publicului larg, al scriitorilor, al istoricilor, al cititorilor, al actorilor și regizorilor este pentru cei de la bookhub principalul stimulent, care ne îndeamnă să continuăm. Mai mult, reprezintă o aniversare în sine în fiecare zi.

Bogdan CARANFILOF

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

4 comentarii

  1. Dan Ionel Dinu on

    Cu bucuria neștirbită a lui Don Quijote de la Mancha la vederea morilor de vânt, cu mulțumiri pentru utopia lecturii – LA MULȚI ANI RODNICI!

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura