Numai cu fiica mea de Betty Mahmoody și William Hoffer a apărut în 1987, pentru ca în 1991 să fie ecranizată, cu Sally Field și Alfred Molina în roluri principale. Cartea este printre primele mărturii despre viața de familie specifică Iranului. Un stat islamist, fundamentalist la conducerea căruia să se află (de facto) Ayatollahul Ali Khamenei. Cartea a cunoscut multe reeditări de-a lungul anilor și traduceri în mai multe limbi de circulație internațională, ceea ce a contribuit decisiv la creșterea valurilor de simpatie pentru femeile iraniene lipsite de orice drept, inclusiv de cel la viață. De atunci încoace s-au scurs zeci de ani, dar situația din Iran (sau alte țări arabe în care fundamentalismul religios dictează) nu s-a îmbunătățit foarte mult, în continuare femeile care încearcă să protesteze sau care militează pentru drepturile personale sunt agresate, supuse unor pedepse de o violență ieșită din comun și adesea își pierd viețile.

În ultimii ani a crescut considerabil numărul aparițiilor editoriale ale supraviețuitoarelor fundamentalismului iranian, cărțile de memorii, interviurile sau aparițiile televizate vin să reconfirme tragedia unor femei care n-au altă vină în afară de aceea de a se fi născut într-un stat unde dictează o cutumă imposibil de tolerat. Limitarea drepturilor femeilor, supunerea totală a acestora bărbaților și lipsa totală a protecției în fața abuzurilor și violențelor masculine transformă orice protest al femeilor iraniene sau a celor din Arabia Saudită în pretexte pentru marșuri și manifestări internaționale. În momentul de față suntem departe de momentul în care femeile din Iran sau Arabia Saudită să-și poată declara lipsite de orice constrângere opțiunile și revendicările personale, de aceea orice nouă mărturie a unor supraviețuitoare ale regimului opresiv, a celor care au reușit să fugă din Iran și să se pună la adăpost este mai prețioasă decât putem aprecia la prima vedere.

Rebelă. Fuga mea din Arabia Saudită de Rahaf Mohammed nu este doar o altă mărturie despre infernul prin care trebuie să treacă femeile din Iran și Arabia Saudită ca să supraviețuiască. Cartea aduce în prim-plan un aspect foarte important și anume acela că lupta pentru drepturile femeilor care locuiesc în aceste țări este departe de a se fi încheiat, iar tinerele femei de astăzi se confruntă cu aceleași probleme ca și mamele sau bunicile lor. În ianuarie 2019, Rahaf Mohammed evadează (la propriu) din infern prin intermediul unei rețele de socializare, apelul ei pe Twitter devenind viral în mai puțin de 48 de ore, ceea ce a contribuit decisiv la refugierea ei în Canada, țară unde s-a adăpostit și unde își poate continua viața. Tinerețea și experiențele traumatizante au transformat-o într-o voce a militantismului internațional, lupta ei pentru recunoașterea drepturilor femeilor din Iran și Arabia Saudită nu este doar în nume personal, ci în numele unei populații de femei aflate sub dominația totală a bărbaților.

<<Când mi­-am dat seama că am căzut într­-o cap­cană, sentimentul de libertate şi de uşurare s­-a risipit. Realitatea mi­-a strivit visul fericit de a scăpa de abuzurile familiei, de nedreptăţile din ţara mea şi de un viitor ce însemna să fiu prizonieră într­-o căsătorie cu un bărbat în vârstă care urma să aibă control absolut asupra vieţii mele până la moarte. Să fiu ucisă de tata şi de fraţii mei pentru că îndrăznisem să fug era altă posibilitate cu care trebuia să mă confrunt. Cum altfel aş fi putut explica plecarea mea dis­-de­-dimineaţă de la hotelul din Kuweit, în timp ce restul familiei dormea, biletul de avion pentru zborul din Kuweit la Bangkok sau viza turistică pen­tru Australia pe care o aveam în telefon? Planul meu era atent elaborat; urma să stau câteva zile la Bangkok, la un hotel la care făcusem deja rezervare, apoi să zbor la Melbourne, unde avea să mă întâmpine altă fată fugită din Arabia Saudită. Aş fi solicitat azil imediat ce ieşeam din zona „Sosiri” a aeroportului şi aşa ar fi început noua mea viaţă.

În schimb, eram blocată aici, în aeroport. Frica era ca o lumină albă, fierbinte, care îmi exploda în creier. Tremuram, mă treceau sudorile; îmi vedeam viitorul distrus, viaţa apropiindu­-se de sfârşit. Oamenii din faţa mea – bărbatul despre care, naivă, crezusem că era amabil cu mine şi femeia care nu voia să se uite la fata aceea îngrozită – încremeniseră ca ima­ginile dintr­un film horror, pe când creierul meu nu mai reuşea să gândească decât foarte lent, iar trecu­tul şi prezentul se contopeau. Deşi mă simţeam ca un animal în lumina farurilor, supravieţuitoarea din mine ştia că trebuie să se calmeze şi să-­şi dea seama ce era de făcut în continuare. Eram destul de sigură că urma să fiu arestată şi trimisă înapoi. Trebuia să mă gândesc cum să împiedic asta.>> (pp 204 – 205)

Rebelă. Fuga mea din Arabia Saudită de Rahaf Mohammed se citește foarte repede, stilul cărții este foarte aproape de cel jurnalistic, consemnarea suitei de evenimente are loc la cald, iar evocarea principalelor evenimente se face fără prea multe figuri de stil. Directețea și evitarea dulcegăriilor transformă cartea într-una dintre cele mai crude mărturii despre chinurile femeilor lipsite de orice drept. Recomandarea cărții scrisă de Rahaf Mohammed o pun sub semnul necesității, a citi astfel de cărți ține de respectul pe care ni-l acordăm reciproc și de recunoașterea statutului de ființă umană oricărui individ, bărbat sau femeie. Să sperăm că nu va fi foarte departe momentul în care aceste mărturii vor ține de un trecut ce nu trebuie retrăit, ci doar consemnat în cărțile de istorie. Pentru Rahaf Mohammed a lupta pentru libertate devine sinonim cu a lupta pentru propria viață. Sper că vom trăi cât mai curând momentul în care nu vom considera unele vieți mai prețioase decât altele. Viața lui Rahaf Mohammed este la fel de prețioasă cu a oricărui alt bărbat sau femeie din lumea largă, iar pentru înțelegerea și acceptarea acestui lucru unii oameni trebuie să-și sacrifice propriile vieți. Despre toate acestea este vorba în Rebelă. Fuga mea din Arabia Saudită.

Rebelă. Fuga mea din Arabia Saudită de Rahaf Mohammed

Editura: Polirom

Traducerea: Miruna Andriescu

Anul apariției: 2022

Nr. de pagini: 288

ISBN: 978-973-46-8939-2

Cartea poate fi cumpărată de aici sau de aici.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura