Eu așa le spun; nu există festival de teatru de la care să nu vin cu cărți cumpărate, despre târgurile de carte nici nu mai spun. De la FILIT am venit data trecută cu atât de multe cărți, încât eram să am bagaj suplimentar la cală. Anul acesta plec cu câteva titluri, primite sau cumpărate, fiecare prețios în felul său. Când am luat interviul lui Mircea Pricăjan am avut surpriza să-l văd că-mi scoate pe masă numerele apărute anul acesta din revista FAMILIA, cerându-și scuze că lipsește unul singur! Da, citesc revistele în format online, dar din când în când le prefer și în format fizic! Dar am înțeles cu adevărat viziunea de redactor-șef și cât de mult s-a schimbat conceptul editorial al acestei reviste cu tradiție abia când am văzut exemplarele în fața ochilor! O încântare și, în același timp, o provocare să le citesc pe nerăsuflate! Așa cum arată revista acum, merită pusă în raft și făcut abonament anual! Ca-n vremurile bune ale jurnalismului (cultural), când  găseam prin casele cunoscătorilor rafturi dedicate numerelor de peste an, ba unii se mândreau cu adevărate colecții multianuale! Deși apartamentele construite în vremea comunismului nu erau deloc generoase din punct de vedere spațial, cum-necum bibliotecile existau, „ocupau” de multe ori mai mult loc decât șifonierele. Vorbesc despre casele intelectualilor, deci mult prea puțini în raport cu proletarii. Dar astăzi, când cumpărăm case din ce în ce mai mari, paradoxul este că facem loc din ce în mai puțin cărților. Nu intru în discuția cu formatul electronic, nu e loc pentru ea aici, dar atât spun: voi fi dependentă tot timpul de mirosul de cerneală și de hârtia pe care să scriu notele (știu, am o doză neașteptată de conservatorism!). Așa că, acum mă găsesc în situația de a face loc colecției în bagaj, căci avionul de linie nu e tocmai generos! Dar, întâi să trec cu palma peste fiecare copertă, de cel puțin zece ori! A se înțelege bucuria care însoțește fiecare mângâiere!

Astăzi, pe la prânz, a fost prezentată noua colecție de cărți apărută la Editura Muzeelor Literare. Parodii originale, formată din cinci volume distincte, proiect cultural care a adus la un numitor comun nu mai puțin de 50 de scriitori români contemporani. Misiunea lor: să plece de la un vers al Otiliei Cazimir, Vasile Alecsandri, George Topîrceanu, Mihai Eminescu și Mihai Codreanu. Cinci scriitori de-ai locului, cinci scriitori parodiați de scriitori români, un proiect despre care voi vorbi pe îndelete când ajung acasă. Ce spun aici este doar atât: colecția este excelent gândită, arată foarte bine grafic, cărțile sunt de format mic (încap lejer în geantă sau într-un buzunar mai generos), combinația de fundal alb și caligrafia specială a numelor creează un efect optic greu de ignorat. Florin Lăzărescu este coordonatorul colecției și în mod cert are multe povești despre cum s-a născut acest proiect, cum a fost colaborarea cu cei 50 de scriitori (ohoo, numai aici cred că ar povesti cel puțin trei zile, fără să se repete!) și sunt deja curioasă care va fi următorul proiect. Deja a ridicat stacheta destul de sus! (PS: în fotografie apare și cartea cu traducerile din trei poeți croați, voi reveni cu detalii).

Cum spuneam în articolul despre Casa Muzeelor, magazinul cu suveniruri merită vizitat. N-am vizitat doar magazinul, ci și standul de cărți amenajat cu sprijinul a două librării ieșene partenere. Un stand la care zilnic se schimbau stocurile de cărți, căci în fiecare zi trebuiau aduse cărțile scriitorilor care participau la evenimentele zilei. Au rămas prezențe constante pe rafturi cărțile Editurii Muzeului, adică ale gazdelor și încă câteva titluri, dintre cele mai cerute de participanții la FILIT. Eu aveam o solicitare fermă de acasă – știți voi, din categoria „Adu-mi ceva frumos!” –, așa se face că am cumpărat pe post de suveniruri omuleții FILIT, celebrele semne de carte (gazdele se scuzau că nu mai în stoc pe cele de culoare verde, culoarea tradițională a festivalului), dar eu mi-am zis că dau bine pe cărțile cumpărate pentru mine, ambele erau pe lista mea de achiziții de  ceva timp. Semnul de carte și agenda  vor însoți omulețul, bănuiesc că numai e nevoie detalii. După cum vedeți, obiecte cu sens, deloc atinse de kitsch, obiecte pe care să le folosești cu diverse ocazii, dar mai cu seamă când citești!

N-am cumpărat cărțile pe care le pot cumpăra în oricare din librăriile din București, n-avea rost! Dar, după cum vedeți, tot am găsit câte titluri. Cartea despre festivalul de teatru organizat de Oltița Cîntec mi-a fost dăruită de ea și m-am bucurat, căci sunt acolo câteva articole scrise de oameni pe care îi citesc constant de ani de zile. Sacoșa cu versurile lui Adrian Diniș am primit-o de la Ana Toma (cea care face grafica copertelor apărute la Casa de Editură Max Blecher) – e de povestit și cum s-a întâmplat! Fix în fața intrării în hotel, eu ieșeam, ea se pregătea să intre și cum noi două nu făcusem cunoștință fizic niciodată, a fost chestie de noroc să mă recunoască ea, căci aveam și măștile pe față! Dar ea are ochi de artist, deci avantaj ea! Sacoșa arată foarte frumos, este trainică și, evident, va fi încărcată cu cărțile FILIT! Cred că de acolo de unde este, Adrian Diniș se bucură să vadă că versurile lui însoțesc atâtea cărți și reviste, una mai frumoasă (și mai bună) ca alta! Cartea-album, cu versurile lui Robert Șerban și ilustrațiile lui Pavel Vereș, tablouri născute din poezii, deci el a citit întâi poezia și după a creat minunăția; ce să spun despre ea? Am cumpărat-o special pentru a primi autograf de la Robert Șerban, în seara dedicată lui Peixoto. O carte la care o să mă întorc de multe ori, căci multe dintre combinația vers-imagine este nu doar încărcată de simboluri, cât generatoare de noi și noi înțelesuri.

Bănuiesc că pentru mulți cititori ar părea cel puțin surprinzătoare lista de achiziții, dar eu nu spun decât atât: ieșiți din tipare, încercați și altceva, căutați să citiți și ceva cu care nu sunteți obișnuiți, măcar din curiozitate! Căutați dincolo de promovările agresive și cărțile bune și foarte bune, scrise de oameni frumoși, dar care poate că n-au timp și/sau disponibilitate pentru a se promova!

*12.30-14.30 | Casa Muzeelor, Iași (str. Vasile Alecsandri nr. 6), Sala de conferințe

Prezentarea Colecției Parodii originale (Editura Muzeelor Literare, 2021)

Participă: Vlad Alui Gheorghe, Radu Andriescu, Liviu Antonesei, Șerban Axinte, Svetlana Cârstean, Marius Chivu, Dan Coman, Bogdan Ghiu, Mugur Grosu, Cristina Hermeziu, Florin Iaru, Ștefan Manasia, Marin Mălaicu-Hondrari, Antonia Mihăilescu, Emilia Nedelcoff, Ioana Nicolaie, Robert Șerban, Olga Ștefan, Radu Vancu, Lucian Vasiliu, Miruna Vlada

Moderatori: Marius Chivu, Bogdan Crețu

Această prezentare necesită JavaScript.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura