Adelina Trandafir, elevă în clasa a XI-a, la C. N. „B. P. Hasdeu” Buzău

Ultima seară. Timp de 8 zile, Buzău s-a transformat, pentru al 18-lea an la rând, în capitala teatrului național. La ediția de majorat a festivalului „Buzău Iubește Teatrul!”, membrii teatrelor din șase orașe au fost întâmpinați de pasionații de artă teatrală. Printre câștigătorii aleși atât de juriul profesionist, cât și de public, se numără „Cancun”, de Jordi Galceran, în regia lui Felix Alexa – premiul publicului, din distribuția căruia Cerasela Iosifescu a obținut titlul de cea mai bună actriță; „Funny money”, de Ray Cooney, în regia lui Ioan Coman – premiul juriului profesionist, și, nu în ultimul rând, Ștefan Pavel, pentru cel mai bun actor.

Ultima reprezentație. Închiderea festivalului i-a revenit Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova cu spectacolul „TOC-TOC”, interpretat și în Antalya cu doar o seară înainte. Pentru un podium de defilare, toc-ul este o piesă vestimentară esențială, pentru o scenă de teatru însă… Tulburările Obsesiv Compulsive sunt arma celor mai îndrăzneți actori. Într-un decor creat în urma improvizației record a echipei oaspeților în colaborare cu gazdele buzoiene, spectatorii au avut parte de o diversitate de ilustrare a unor bine-cunoscute sindromuri precum – Tourette, aritmomanie și multe altele. Desigur, tehnica de interpretare se complică atunci când toți acești pacienți ajung să petreacă împreună un timp mult prea îndelungat în așteptarea vestitului doctor Stern.

Nu știm dacă „asta e terapie ce facem noi aici”, dar încercarea de combatere a fixaţiilor psihice prin ședința de grup propusă de Bob (sau cel puțin așa ne-am aștepta să se scrie) – un veteran al practicilor medicale de acest fel – duce la conversații spumoase, confesiuni emoționante și relații savuroase. „Oi fi nebună”, spune Măria (Raluca Păun), dar iubirea vindecă – iubirea exprimată prin ceva mai mult decât niște cuvinte obscene, rostite „fără intenție”.

Primul și ultimul decor. În afară de alegerea unui decor pentru o singură reprezentație, multe alte comori vizuale au captat atenţia şi inimile publicului, ale cărui așteptări fuseseră setate în vârful piramidei de reprezentațiile anterioare. Momentele artistice nu au lipsit, în amintirea genului franțuzesc căruia îi aparține conceptul original. Ramona Drăgulescu, în ciuda apariției sale intimidante, a impresionat prin glasul hipnotizant, pentru întregirea scenei de dans romantic; un duo înduioșător format din Lili (Costinela Ungureanu) și îndrăgitul Bob (Claudiu Mihail). Secundele insesizabile – surprinzător necontorizate de Vincent (Alex Calangiu) – au demonstrat eficacitatea întregii sesiuni de învingere a TOC-urilor.

De ce Fred (Marian Politic) a rămas în urmă, convins să asculte de sfaturile doctorului Stern: să fie din cauza TOC-ului său netratabil sau e un motiv ascuns pe care a omis să îl împărtășească grupului? Acest lucru merită aflat chiar de la uimitorii membri ai teatrului din Craiova într-o viitoare vizită în orașul tău.

Adelina Trandafir, elevă în clasa a XI-a, la C. N. „B. P. Hasdeu” Buzău participă la proiectul Atelierul de cronici din cadrul Festivalului BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU!

TOC TOC – Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

de Laurent Baffie

Regia: Alexandru Boureanu și Raluca Păun

Traducere: Raluca Păun

Decor: Maria Vanessa Beca

Costume: Lia Dogaru

DISTRIBUȚIA:
Raluca Păun, Romanița Ionescu, Ramona Drăgulescu, Costinela Ungureanu, Marian Politic, Alex Calangiu, Claudiu Mihail

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura