Adelina Trandafir, elevă în clasa a XI-a, la C. N. „B. P. Hasdeu” Buzău

Într-adevăr, Teatrul de Comedie din București a adus în fața publicului și a juriului buzoian un concept cu totul fascinant care a umplut și de această dată sala festivalului, ediția  2023. Cu numele a două mari figuri istorice pe masă, piesa „Picasso vs Einstein”, de Steve Martin, a propus întoarcerea în secolul pregătirii gloriei duble: atât a fizicianului, cât și a artistului renumit. Cu o adaptare umoristică old-fashioned, într-un bar din vechea Franță, acel bar – Lapin Agile din Paris, povestea se construiește în jurul întâlnirii mult așteptate a două genii care, acum mai bine de un secol, plănuiau să revoluționeze lumea.

Dincolo de ideile din spatele unor minți strălucite, manifestate în domenii distincte, științific și artistic, Teodora Petre a avut grijă ca atuurile personajelor, cu propria carismă, să nu pălească în lumina genialității a două caractere puternice ale secolului al XX-lea, doi bărbați deja cunoscuți într-un mediu restrâns, ajunși din întâmplare, mai mult sau mai puțin, parteneri de dialog. Îndrăzneala lui Picasso și superioritatea școlărească a lui Einstein au dezvăluit treptat latura umană a acelora ce, până astăzi, par în opoziție. Existența lor obișnuită este în egală măsură prinsă între romantism și carieră, între dorința împlinirii personale și aceea a afirmării intelectuale sau artistice.

În ciuda conturării atent studiate a fiecărui personaj, textul nu ar fi rezonat suficient cu publicul, dacă nu existau soluțiile ingenioase ale semnatarilor spectacolului – actori, regizor, scenograf, costumier etc. Trecând peste componentele de clasic punchlin, acompaniate sonor, intenționat integrate în structura scenică, pentru a aminti de umorul tipic, popular, al comediilor americane (cu note de stand up comedie, dar și de show TV), scenariul nu ar fi impresionat atât fără jocul impecabil al actorilor și fără acele detalii de un comic inocent și aparent conjunctural: tabloul cu oițe, de un kitsch sublim, înlocuit cu un tablou cubist, marca Pablo Picasso.

Pentru mine, un spectator încă tânăr, această reprezentație a fost asemenea unei inițieri în arta dramatică și m-a făcut să îndrăgesc fiecare personaj în parte, să apreciez fiecare actor în parte. Părerea mea este că inițiativa regizoarei Teodora Petre este binevenită pentru publicul neobișnuit cu un anumit tip de umor, nu nepărat prea subtil sau voit intelectual, ci diferit față de așteptările sau preferințele buzoienilor.

Plină de elemente surpriză, de la momente muzicale, la apariții savuroase, piesa „Picasso vs Einstein” și-a meritat timpul și încrederea tuturor prin memorabila reprezentație de pe scena Teatrului „George Ciprian” din Buzău și, mai ales, și-a cucerit un loc sigur în sufletele spectatorilor, nerăbdători să vadă și alte spectacole de aceeași calitate.

Adelina Trandafir, elevă în clasa a XI-a, la C. N. „B. P. Hasdeu” Buzău participă la proiectul Atelierul de cronici  din cadrul Festivalului BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU!

Spectacol jucat în cadrul Festivalului de Teatru Buzău Iubește Teatrul 2023

PICASSO VS. EINSTEIN – Teatrul de Comedie București

De:  Steve Martin

Regie și traducerea: Teodora Petre

Coregrafia: Ștefan Lupu

Scenografie: Andrei Șova

Costume și lighting design: Ioana Pashca

Muzica: Cezar Antal

Distribuția:

Einstein: Răzvan Krem Alexe

Picasso: Theo Costache

Freddy: Sorin Miron

Gaston: Marius Drogeanu

Sagot: Angel Popescu

Schmendiman: Dragoș Maxim Galbăn/ Cosmin Gașpar

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura