Muzica este cel mai potrivit liant pentru umanitate. Ea nu ține cont de diferențe sociale, economice sau politice, ci pătrunde prin toate sufletele deschizând cele mai sensibile și atente inimi. În același timp muzica rămâne un emblematic passe-par-tout, care dezvăluie o ambianță specială a evoluției unui neam.

De acest lucru m-am convins pe data de 7 martie a anului curent, când am fost părtașă la un eveniment cultural de anvergură, inedit. La Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău a avut loc concertul formației mongoleze „AnDa Union”, trupă de muzică tradițională din stepa Mongoliei. Echipa formată din nouă membri, echipați cu cele mai inedite instrumente muzicale tradiționale ne-au încântat cu cântece din patrimoniul cultural chinez.

Cu toate că la prima vedere s-ar putea resimți bariera lingvistică, noi, publicul basarabean dornic de exotism, am savurat acordurile line ale chitarei, ale flautului chinezesc, dar, cel mai important, al vocilor profunde pe care le posedă soliștii. Ttimp de peste o oră și jumătate m-am simțit transpusă în frumoasa ambianță a Mongoliei, unde trupe de cai nărăvași, sălbatici se avântă împotriva viforelor de aer din stepă.

Acești trubaduri virtuoși se prezintă în calitatea lor de haiduci ai modernității, care au părăsit deșertul pentru a ajunge în inima Europei și a ne face cunoștință cu cele mai sensibile acorduri ale muzicii populare chineze. Un element care îi face cu totul deosebiți este stilul vestimentar inedit, care respectă canoanele tradiției. Costumele populare colorate, cu irizări de cer albastru, au completat frumos și armonios seara.

Anda Union” este dincolo de orice o prezență șarmantă, deoarece au interacționat cu sala, au creat o atmosferă de neuitat și au reușit să ne trezească fascinația pentru o cultură, care ne pare atât de virgină și de îndepărtată de noi. Repertoriul lor însumează atât cântece de dragoste, cum ar fi „Lebedă Albă”, cât și melodii de haiducie (cu imitarea naturală a sunetelor de herghelie).

Relevantă este și implicația cu care aceștia se dedau muzicii, fiind educați din fragedă copilărie în stilul riguros al muzicii mongoleze. Trupa s-a fondat în 2003, întrunind, în rândurile sale, cântăreți care se mișcă fluent de la hoomai, cântecul gutural, până la notele clare lungi de urtinduu, cântecul lung. Aceștia cântă la la mai multe instrumente, printre care se numără morinul, maodunul chaoer, un flaut cu trei găuri, precum și versiunile mongole ale lăutului și ale muzicuței.

Chiar dacă ne despart zeci de mile, istorii diferite și o mentalitate diametral opusă, mongolezii din Republica Populară Chineză au știut să arunce un pod până în Basarabia și ne-au demonstrat că mărțișorul muzical este cu adevărat universal, indiferent de națiune și trecut.

Sursa foto: https://andaunion.com

Share.

About Author

Avatar photo

Juristă de profesie și om de litere prin destin. Scrisul mă ajută să reinventez lumea în care trăiesc. Nu am putut găsi un leac mai bun. Și nici o boală mai potrivită decât dependența de cărți.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura