BANI NEGRI (PENTRU ZILE ALBE) Gen: DRAMĂ/ comedie, Durata: 6 episoade x 45 minute

Scris și regizat de Daniel Sandu, Bani negri (pentru zile albe) / Tuff­ Money este primul serial de autor produs de HBO Europe. O producție originală realizată în manieră clasică de auteur european, Bani negri (pentru zile albe) vorbește despre vinovăție și nevinovăție, despre felul în care poate fi modificată și interpretată definiția moralității în comunitățile restrânse din orașele mici, de provincie, acolo unde ideea de a scăpa cu fața curată și cea de a nu-l lăsa pe vecin să te întreacă sunt văzute drept singurele moduri de a reuși în viață. Bani negri (pentru zile albe) este un exercițiu în „realism elevat” la limita dintre comedie și dramă, care aruncă în aer toate așteptările. Unde se termină faptele și unde începe hiperbola?

***

Doru și Ionel, doi tehnicieni de semafor, glumesc într-un bar pe seama ideii de a manipula traficul pentru a jefui o dubă blindată. În cele din urmă, împotriva voinței lor, ajung să comită acest jaf. Toate instituțiile de la care cer ajutor se arată, de fapt, dornice să participe la înfăptuirea jafului și să primească o parte din bani. Cei doi eroi ghinioniști luptă să găsească o cale de mijloc între moralitate și dorința de a supraviețui.

***

Am vrut să aflăm mai multe despre cine este Maruca Băiașu, cea mai tânără actriță din distribuția serialului și iată ce-a ieșit!

***

Foto credit Delia Stirbu

Cum este să fii Maruca într-o vreme în care globalizarea pare că dictează mersul lucrurilor?

Trăim într-o perioadă ciudată, într-o perioada bombardată de multe informații din toate părțile, cu voci care îți spun că se face așa sau se face pe dos. Și la asta mai adaug și contextul actual, pandemia. Toată lumea a stat mai mult conectată online, poate și datorită faptului că acum chiar a devenit cea mai la îndemână platformă prin care poți fi aproape de cei din jur. Dacă înainte mai puteai ieși lejer să bei o cafea cu un prieten, acum intervin gânduri de genul  „Băi, oare e safe?”. Mi se pare că devine foarte toxică toată cantitatea asta de informație din online la care avem acces și am simțit asta pe pielea mea. Te strică dacă abuzezi. Maruca din perioada asta a învățat că e foarte important să filtrezi tot ce vezi și să nu te afunzi în lumea asta artificială, chiar dacă poate nu ai cum să te agăți acum de lucruri sau oameni dragi. În schimb, am descoperit că îmi place să gătesc.

Ai o apetență evidentă pentru artele frumoase. De ce actorie și nu pictură sau sculptură? Cum îți hrănești spiritul și, mai ales, cât de des?

De mică am fost încurajată să experimentez cât mai multe pe partea artistică și mi-a prins foarte bine. Sculptura, pictura și desenul mi-au creat apetitul ăsta către ce înseamnă frumos și armonie. Când simt nevoia să mă liniștesc văd un film, merg la un muzeu, ascult muzică și dansez, citesc ceva ce îmi place, fac un colaj. Actoria mi-a plăcut dintotdeauna dar nu știam că așa se numește. Obișnuiam să fac spectacole de sărbători cu sora mea mai mică: dansam, cântam, spuneam poezii. Cel mai mult îmi plăcea când mă filma tata. Îmi dădea un zvâc și o plăcere să știu că se uită lumea la mine și că le creez o senzație. Și îmi mai place libertatea pe care o simt când joc. Și e cu multă bucurie.

Credit foto: Adi Marineci

Ești încă studentă, dar deja ai două roluri importante în filme. Cum împaci nevoia de formare cu pofta de joc? Cine îți sunt sfătuitorii și cine îți sunt dușmanii?

 

Sunt studentă în anul III și am învățat destul de multe de la școală. Profesorii mei ne spuneau că în anul I se pun bazele și că este unul dintre cei mai importanți. Privind în spate, chiar a fost un an foarte fructuos și divers, cu exerciții de improvizație, fizicalitate, atenție și colaborare între colegi. În fiecare an am mai adăugat câte ceva în bagajul meu. Eu am gestionat destul de bine proiectele extra și studiile, nu prea s-au intersectat, așa că am putut să mă concentrez cum trebuie în ambele contexte. Sfătuitorii, așa cum i-ați numit voi, mi-au fost și încă îmi sunt profesorii mei de la clasă, oamenii din industrie cu care am avut ocazia să discut, actorii cu mult mai multă experiență, de la care mereu am de învățat câte ceva, directorii de casting, dar și familia și prietenii. Eu încerc să extrag câte ceva de la toți oamenii pe care am ocazia să-i întâlnesc. Dușmanii mei sunt gândurile parazitare pe care le mai am legate de mine și ce fac. Sunt foarte dură cu mine și mă judec, mă cert, mă pedepsesc.

Ce rol ai în Bani negri? Ți-a fost greu să intri în rol? Care au fost provocările ridicate de munca la un serial TV?

În Bani negri interpretez rolul fetei lui Doru, Maria Leonte. Personajul meu este o adolescentă care descoperă puterea autonomiei, care are lucruri foarte mișto de spus, idei surprinzătoare, multă încredere în proiectele ei. Maria e o tipă muncitoare, sinceră și foarte corectă. O să vedeți mai multe în serial. Am împrumutat mult din mine și experiențele mele când am construit împreună cu Daniel și m-am apropiat destul de ușor de rol. Pentru mine a fost prima oară când am filmat la un serial și am avut și o partitură destul de largă, ceea ce m-a făcut să fiu foarte mult pe set. Patru luni am făcut naveta București – Piatra-Neamț, București – Onești, dar a fost o experiență extraordinară pentru mine, care m-a maturizat din toate punctele de vedere. Am învățat că nu e timp să nu fii pregătit. Textul trebuie foarte bine știut și indicațiile înțelese și integrate foarte rapid, pentru că ai un timp limitat pentru fiecare secvență. În plus, am dezvoltat exercițiul de a putea trece de la o secvență din episodul 1 la una din episodul 6, de exemplu, astfel încât să se simtă diferența, chiar dacă filmez în aceeași zi.

Credit foto: Adi Marineci

Credit foto: Adi Marineci

Cum ți-a fost în echipă cu Alexandru Papadopol și Cristian Bota?

Alexandru Papadopol și Cristian Bota sunt niște actori incredibili și împreună au format un duo de excepție. Am avut multe secvențe cu Alexandru Papadopol, el fiind tatăl meu în serial, și pot să zic că am descoperit un om foarte blând, glumeț, atent. Mereu când mă mai bâlbâiam și mă simțeam prost se uită la mine, îmi făcea cu ochiul și îmi zicea să stau liniștită. Cu Cristi nu am avut secvențe cu dialog direct, dar în cele patru luni petrecute alături de el pe set, am descoperit un actor cu o forță impresionantă și un om sensibil.

Credit foto: Adi MarineciCredit foto: Adi Marineci

Ce iei cu tine din toată experiența Bani negri și duci mai departe?

O să păstrez cu drag și dor toată amintirea experienței Bani negri. Am cunoscut oameni care m-au îmbogățit și proiectul în sine a strâns o echipă foarte puternică și frumoasă. Piatra-Neamț va rămâne bine întipărit undeva în suflețelul meu. Sunt recunoscătoare lui Daniel că a avut încredere în mine și că a fost alături de mine, Adrianei și lui Papi că au fost niște părinți foarte buni și oamenilor cu care am lucrat atât de bine. Dacă e ceva ce o să țin minte mereu e ceea ce spunea Daniel: că un proiect iese bine când poți să creezi o familie pe set.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura