IMG_0009Miercuri, 6 iulie, s-a lansat la Librăria Humanitas de la Cişmigiu romanul „Zbor în jurul soarelui” de Paula McLain; subiectul acestuia este dat de povestea fascinantei Beryl Markham, antrenoare de cai de curse şi aviatoare temerară care a realizat, în 1936, primul zbor solo peste Atlantic, de la est la vest. Au vorbit despre autoare, despre poveștile din jurul personajului principal și despre cum s-a construit acest roman Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction, Sandra Ecobescu, președinte Fundația Calea Victoriei, Dana Jenaru, critic literar şi Mihaela Cârlan, redactor-şef Catchy.

Deși romanul pare că se adresează feministelor, vorbitoarele n-au pledat (doar) pentru calitățile de femeie a începutului de secol XX. Femeie care, să nu uităm, trăia în Africa Neagră, într-un Nairobi aflat încă în plină dezvoltare, unde avea de luptat cu prejudecata de a fi englezoaică, cu clima mai mult decât neprietenoasă și cu tot felul de lipsuri. Dacă Mihaela Cârlan a insistat pe evidențierea tandemului frică-dragoste (învingem frica cu și prin dragoste), Dana Jenaru a insistat pe ce se vrea a fi romanul – unul autobiografic sau unul ficțional, veți vedea citind cartea. Sandra Ecobescu a fost în mesajul ei optimistă de la un capăt la altul și a accentuat tot ceea ce se poate numi trăsătură feminină pozitivă, pentru că, nu-i așa, orice personaj are și trăsături negative; până la urmă, personajul principal are în spate cel puțin două căsătorii ratate și trăiește în centrul unui triunghi amoros, dacă putem vorbi de un centru al unui triunghi. Denisa Comănescu a pledat pentru poveste – Beryl Markham rezistă și face față diferitelor greutăți ale vieții cu ajutorul poveștilor; oamenii acelor timpuri adorau să povestească, dar, în special, le plăcea să se viseze în miezul poveștii. Și aici intervine curajul personajului principal: până la urmă, ca să ajungi să zbori în jurul Soarelui într-o epocă în care femeia nu conta prea mult din punct de vedere social (și pantalonul era o piesă de vestimentație aproape interzisă pentru femei pe atunci!) îți trebuie curaj, mult curaj! Și cu acest curaj ajungi să devii eroina propriei povești de dragoste.

IMG_0011Superbe momentele cu interviurile proiectate în librărie; primul, original, găsit pe internet, cu eroina principală, după momentul efectuării zborului; al doilea cu autoarea romanului, plin de umor. Deloc întâmplător, foarte des pomenit a fost numele lui Robert Redford! O, da, nicio rușine în a recunoaște că suntem fanii declarați ai acestui mare actor!

Pata de culoare a serii: galbenul florii-soarelui purtată printre cărți cu grație de către Veronica D. Niculescu, care se asorta nesperat de optimist cu galbenul cârjei și fustei Ancăi Fronescu.

Frumoasă recomandare pentru serile de vară din partea Humanitas Fiction. Luați-vă cartea cu voi pe plajă sau pe vârful munților și veți zbura pentru câteva clipe în Africa unui început de secol XX. Dar va fi un zbor frumos și aducător de stări de bine. Să ne revedem la toamnă dornici de noi experiențe livrești.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura