Pe 23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții, Victor Miron, fondatorul proiectului „Cărțile pe față”, organizează pentru al șaselea an consecutiv unul dintre cele mai frumoase evenimente de încurajare a cititului în Grădinile Botanice din Cluj și Jibou. Astfel, toți cei care vor avea o carte la ei vor beneficia de acces gratuit în superbele grădini, unde pe parcursul zilei vor putea citi în aer liber sau vor participa la lecturile publice a doi scriitori români, sosiți special pentru întâlnirea cu iubitorii de cărți. „Anul trecut a fost alături de noi Carmen Tiderle, care a citit poezii pentru copii de toate vârstele. Anul acesta avem doi scriitori, pe Camelia Cavadia și pe Andrei Ruse, care sunt unii din scriitori mei preferați. Ei ne vor citi și eu voi modera dialogul cu publicul”, spune Victor Miron, organizatorul acestui eveniment.

De la primul eveniment organizat în 2014 și până acum, peste 15.000 de oameni au îmbrățișat ideea de a citi în aer liber, iar planurile lui Victor Miron depășesc granițele țării.

„Și prin această inițiativă ne dorim să încurajăm oamenii să citească în spații publice și așa să devină ambasadori ai lecturii. Numărul participanților a crescut de la an la an, cumulându-se în jur de 15.000 de oameni în toate edițiile, atât la Jibou, cât și la Cluj-Napoca.Evenimentul se ține an de an din 2014, iar din 2017 se întâmplă și la grădina botanică din Jibou. Anul trecut am avut și o scriitoare invitată, anul acesta vom avea doi, plus multe alte surprize. Pe viitor sperăm să ducem acest tip de eveniment și la Schönbrunn sau la Versailles”, povestește cu entuziasm Victor.

Aceasta nu este singura modalitate prin care Victor Miron își propune să încurajeze cititul.  „Pe lângă evenimentele de la grădinile botanice de la Cluj și Jibou, mai lucrez la câteva inițiative. După cinci ani în care am încurajat oamenii să își dea Cărțile pe Față, acum am început să îi provoc să își dea cărțile pe spate, pe spatele cărților de vizită. Cărți pe cărțile de vizită e o nouă inițiativă prin care încurajăm oamenii de afaceri să treacă recomandări de cărți pe spatele cărților de vizită. Lucrez, de asemenea, la un volum colectiv de poezii de dragoste care se va numi „Tu Ești Eu”, scrise atât de autori publicați deja, cât și debutanți. Și acest volum va fi disponibil pe platforma cartipentruoamenidragi.ro, inclusiv în varianta personalizată cu poza cuplului pe copertă”, povestește Victor.

Întrebat dacă simte că s-a schimbat ceva de când a început proiectul Cărțile pe față, Victor răspunde:

„Sunt unele semne care arată că se citește mai mult. A crescut vânzarea de carte, de exemplu. Din câte știu eu, în 2014 piața de carte era de 60 milioane de euro în România, iar în 2018 s-a apropiat de 100 milioane de euro. Dar cel mai curios sunt cum va fi peste încă 10 ani, deoarece eu mi-am asumat campania aceasta pe 15 ani. Vreau să văd nu doar pe câți oameni îi vom convinge să citească, ci și pe câți alți oameni îi vom convinge să înceapă ei înșiși alte campanii de promovare a lecturii”.

 

Program 23 aprilie:

Pentru al șaselea an consecutiv Ziua Internațională a Cărții se sărbătorește prin lectură.

Cei care au o carte la ei intră gratuit.

Eveniment Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj – Napoca – 08.00 – 20.00

Eveniment Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou – 08.00 – 19.00

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura