Sâmbătă, 20 ianuarie 2024, ora 19:00, la ARTHUB București debutează festivalul eclectic CÂNTAREA OMENIEI. Și, așa cum îi stă bine oricărui proiect serios, cu greutate, începutul este unul în forță. A spus-o și Topârceanu: “la festival când vine, tot omul e dator s-asculte, înainte de partea amuzantă, o conferință lungă și foarte importantă.” Pentru a nu înșela tradiția, CÂNTAREA OMENIEI se deschide așadar cu un spectacol de… filosofie! Pe scenă urcă Sebastian Grama, profesorul de filosofie care predă istoria rockului, cum îl numea cândva un cotidian, alături de mai tânărul său coleg Bogdan Mincă, fenomenolog și prieten cu Platon și Aristotel. Împreună, cei doi vor explora, cu vederea pe care le-o dă conștiința filosofică, spațiul subiectiv al culturii române, pentru a lumina nițel felul în care se formează intersecțiile de idei și crucile de cuvinte. Un balet al logosului, dar mai ales un exercițiu de libertate de gândire cu deosebire util în vremurile noastre când totul ne împinge spre a renunța la a gândi.

Sebastian Grama este doctor în filosofie, conferențiar la Universitatea din București, autor a 10 cărți de filosofie și a sute de articole de specialitate. A publicat două romane, are un interes special pentru artele spectacolului, numeroase texte dramatice fiindu-i puse în scenă, și este organizatorul festivalului anual de teatru şi cultură „Respir Shakespeare”. Preocupările sale sunt dintre cele mai diverse, mergând de la retorică la teatru, de la filosofia imaginarului la istoria rock-ului şi de la gastronomie la deconstructivism şi la filosofia culturii.

Bogdan Mincă a studiat filosofia la București, apoi la Freiburg, unde, în 2006, și-a obținut și doctoratul. În prezent, este conferențiar la Facultatea de Filosofie din București, în cadrul Departamentului de Filosofie Practică și Istoria Filosofiei, unde unde ţine cursuri de fenomenologie, filosofie greacă și hermeneutică. A publicat mai multe cărți de filosofie, precum și traduceri din Heidegger și Aristotel.

În a doua parte a serii, publicul se va putea bucura de un concert special, susținut de fabuloșii Maxim Belciug (chitară) și Gabriel Bălașa (percuții & handpan). Aceștia vor prezenta o serie de  motive culese din muzica românească veche și reinterpretate în cheie liberă, într-un program în primă audiție și, cel mai probabil, irepetabil, pe care afișul îl prefațează, aparent paradoxal, cu titlul unui poem de Eugen Jebeleanu: cartoful în nori.

Maxim Belciug, un artist clasic în formarea și preferințele sale, este un nume binecunoscut. Este chitaristul Încântărilor, cel care se încăpăţânează să creadă că frumuseţea va mântui, totuși, lumea. Gabriel Bălaşa este un alt nume frecvent întâlnit pe scena muzicală under şi overground. Un percuţionist inspirat şi isteţ, apreciat pentru prezenţa sa creativă. Împreună, cei doi formează un duo insolit, ca și muzica lor. Un melanj exuberant de clasic și improvizație, exotisme pline de culoare și accente de world music. Bucuria lor de a cânta naște sunete care încălzesc inima. Armoniile își iau zborul de pe partitură și ne aduc un răgaz de (re)copilărie, în pofida faptului că trăim într-o lume ce nu-i făcută pentru copii.

Intrarea este liberă. Centrul cultural ARTHUB se află în str. Gen. Budișteanu 10, București. CÂNTAREA OMENIEI este un proiect organizat de Asociația Culturală Kitarodia, fiind finanțat de Ministerul Culturii. După seara de sâmbătă, festivalul va continua până în 30 ianuarie cu alte seri de muzică, convorbiri și poezie.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura