Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitați să reflecteze specialiști și jurnaliști din domeniu.

În deschiderea accentelor cu numărul 11-12, curatorii Festivalului, Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, au conturat o retrospectivă personală a acestei ediții și, mai ales, a stagiunii teatrale pe care au navigat-o pentru a alege cele mai potrivite producții. În continuare, Teatrul azi a invitat cunoscute voci specializate, din diferite generații, să propună topuri și selecții personale cu spectacole prezente în programul FNT2023. Au răspuns provocării și au transformat cu perspectiva lor acest eveniment într-o experiență personală unică: Daria Ancuța, Mihai Brezeanu, Raluca Cîrciumaru, Oltița Cîntec, Silvia Dumitrache, Claudiu Groza, Doru Mareș, Doina Papp, Mirella Patureau, Savas Patsalidis, Iulia Popovici, Irina Wolf și Irina Zlotea. Imaginea de ansamblu a Festivalului Național de Teatru ar fi fost incompletă fără rubrica new generation. De această dată, trei tineri actori, cap de afiș, au fost în luminile reflectoarelor: Oana Jipa, Tudor Cucu-Dumitrescu și Marin Lupanciuc. Nu în ultimul rând, secțiunea spectacolelor internaționale invitate în cadrul FNT s-a aflat în atenția criticilor de teatru Alina Epîngeacși Octavian Szalad; alături de  ei, Ada-Maria Ichim a avut-o ca parteneră de dialog pe Corinne Jaber, actriță, regizoare, dramaturgă, creatoarea spectacolului Oh, dulcele meu pământ!.

La jumătatea unei stagiuni ofertante și o surpriză la final de an 

Rubrica actualitate.RO vine cu un sumar consistent care surprinde succint prima jumătate a bogatei stagiuni 2023-2024. De la secțiunea dedicată festivalurilor, până la articolele despre premiere recente și teatru pentru copii, cititorii vor putea parcurge trasee teatrale care străbat întreaga țară, din București până la Iași, Bacău, Cluj-Napoca sau Odorheiu Secuiesc. Printre festivalurile cuprinse în acest număr al revistei se numără: UTE Fest Cluj-Napoca, Festivalul de Comedie Galați, Întâlnirile Internaționale Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Teatru „Toma Caragiu” Ploiești, Întâlnirile dráMA Odorheiu Secuiesc, FITPT Iași.

Anul 2023 se încheie, însă, cu  o surpriză. Începând cu acest număr al revistei, rubrica internațional va propune cu regularitate un spotlight regizoral. Secțiunea curatoriată de Irina Wolf va cuprinde portrete dedicate artiștilor din noul val teatral și performativ, nume care încep să se impună pe scenele europene, cu noi practici creative și un suflu estetic proaspăt. Cel care inaugurează noua subrubrică este Leonardo Lidi, actor, dramaturg, regizor și formator foarte prezent în viața teatrală italiană. În continuarea turului internațional, Oana Borș face o oprire la Budapesta cu prilejul ediției de toamnă a Festivalului MITEM, iar Octavian Szalad scrie despre cea de-a 66-a ediție a National Puppetry Festival, desfășurat în Maryland, SUA.

La raftul de teatru, recenzia Doinei Papp despre volumul autobiografic semnat de Dinu Cernescu, Viața mea în teatru, subliniază golul ireconciliabil lăsat în urmă de dispariția recentă a regizorului. Alături, Elisabeta Pop a scris cu tandrețe și prietenie despre antologia dedicată omului de teatru Florin Faifer, un volum coordonat de Nicolae Panaite.

În încheierea numărului 11-12, Președintele UNITER, Dragoș Buhagiar lansează câteva Gânduri la final de an.

Copertele numărului 11-12/2023

Copertele realizate de Laurențiu Buglea se deschid cu o scenă surprinsă de fotografa Mihaela Marin, din spectacolul-eveniment, Catarina și frumusețea de a ucide fasciști, invitat în Festivalul Național de Teatru. În interior, Ana Bianca Popescu şi Tudor Istodor sunt fotografiați de Diana Matei în Ex de Marius von Mayenburg (Teatrul Mic Bucureşti). Pe coperta IV, regăsim o imagine de Marian Adochiţei, cu Ecaterina Lupu în recenta premieră a Teatrului de Stat din Constanța, 10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia.

 Pregătiți pentru abonamente? 

Revista Teatrul azi declară deschisă perioada de abonamente pentru anul 2024! Pentru mai multe detalii, dar și pentru comenzi de revistă şi cărți dedicate teatrului puteți accesa www.teatrul-azi.ro, puteți scrie la adresa comenzi.teatrulazi@gmail.com sau puteți vizita librăriile Cărtureşti (Verona şi Carusel) din Bucureşti şi La Două Bufniţe din Timişoara.

Dacă doriţi să intrați în legătură cu echipa redacțională, puteți trimite un e-mail la redactia.teatrulazi@gmail.com. 

 *Revistă editată de UNITER prin FUNDAȚIA CULTURALĂ „CAMIL PETRESCU”. Finanțator: Ministerul Culturii.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura