Literatura a simțit nevoia să-și ucidă cuplurile tocmai pentru a nu le lăsa să degradeze, spunea Gabriel Liiceanu. Cei care nu au murit – Cenușăreașa și Prințul, Ariel și Prințul, Jasmin și Alladin ne-au închis ușa în nas neceremonios după „Și au trăit fericiți până la adânci bătrânețe…”, de parcă nici nu mai există viață după „The End”.

O alternativă mai umană a fost găsită în muzică, unde mai toate marile hituri sunt despre despărțiri, iubiri pierdute în stele și regrete. Aici s-a mers pe ideea blestemelor ironice și promisiunilor că după requiem-urile după iubire, va veni cineva mai bun(?) care va merita(!) dragostea lui a ei etc.:

And I’m here to remind you/Of the mess you left when you went away/It’s not fair to deny me/Of the cross I bear that you gave to me/You, you, you oughta know” (You oughta know de Alanis Morissette)

Cu toate acestea, prima disecție a unei foste iubiri descrisă cu toată dragostea și respectul față de parteneră, zeița și vrăjitoarea lui, după cum o numește el, am descoperit-o la Saul Williams, în albumul de poezie „SHE”, la aproape 20 ani de la publicarea acesteia.

Saul Williams este rapper, filosof, actor, activist. A scris versuri pentru hituri de-ale lui Pharell, Will.I.Am. CNN –ul face reportaje despre cum acesta nemilos, aduce în spațiul public controverse. Acesta scrie în așa numitul „spoken word” – cuvinte vorbite, o artă orală care se concentrează asupra esteticii jocului de cuvinte, a intonării și a inflexiunii vocii. Este vorba de un „catchall” care include orice tip de poezie recitat cu voce tare, inclusiv hip-hop, poezie de jazz, poezie slams, citiri poetice tradiționale și pot include rutine de comedie și „monologuri de proză”. Acest joc de cuvinte i-a dat voie autorului să creeze portrete, emoții și amintiri atât de crude, fără a fi constrânse de rigorile academice clasice, ritmat, aproape sacadat, ca într-o piesă de-a lui Thelonious Monk.

Cartea este o anamneză a unei mari iubiri dintre doi oameni mari și inspirată din viața autorului. Și ca mai toate mărturiile, cartea începe cu una:

„…as the fearful crowd gathers/to witness my wounded sanity/slain rational/knotted tongue/calamity kisses an utterer/stuttered breath retreats with withered desires”

Ca apoi să ne facă cunoștință cu el și ea:

We sleep/In the same house/But it is we/Who have a/Long distance relationship”

În versurile sale, Saul Williams, descrie impecabil momentul inaugural al relației dintre cei doi:

she asked that i remove my dreams before entering her home one cannot enter a courtroom bearing arms”

care este unul euforic dar scapă de etichetele unicității, sloganurilor de revistă. Este, mai degrabă, un eveniment cosmic care contemplat la 20 de ani distanță este la fel de impresionant:

many of them are glowing brighter than the moon herself. thank the heavens she is not jealous in her luminescence, for i have seen many women glowing beyond the intensity of the moon and thought that perhaps the night had mirrored itself in the wake of this glorious occasion: our communion. yes, i have come.”

Mai departe, autorul descrie maturizarea celor doi, schimbarea statutului din iubiți în părinți, îmbătrânirea:

of her glance i have the scars to prove the clock strikes with her hands”, dar mai ales durerea schimbării maturizare – „the leaves have refused to change. they say that they are tired of things never remaining the same, of dying to be reborn, of winter’s dry withered hand. they are praying for an eternal spring they insist that their beauty is a prolonged suffering. they say they will never change again..”

Ce îi reușește lui Saul Williams să facă, însă, în toată cartea asta este să nu eticheteze dragostea lor drept iluzie, care vorba lui Andrei Pleșu, sfârșește prin dezabursare, în banalizare: erosul în papuci și cerul devenit tavan. Nu, el continuă cu îndârjirea de activist, cu determinarea rapperului, actorului, tânărului îmbătrânit să își poarte inima pe mânecă:

„they shared a love/that was as beautiful/ as it was incestuous/ calamity makes cousins of us.”

Cineva spunea că iubirea nu e analizabilă. Saul Williams a demonstrat acum 20 de ani în urmă că se poate. Și așa a redescoperit misterul dragostei, după ce aceasta s-a dezamorsat. 🙂

saulwilliamsAutor: Saul Williams

Publicată de: MTV Books

Gen: Poezie

Publicată inițial:1999

Nr. de pagini: 128

Share.

About Author

Avatar photo

Prima victimă a viselor mele a fost cartea de franceză de clasa a VII-a. Pe ultima pagină a ei îmi scrisesem pentru a doua oară planul vieții și ce vreau să devin. Voiam să am o slujbă bine plătită, unde să pot citi mult, să scriu la fel de mult și să apar din când în când la televizor. Acum sunt consultant pe finanțe și management public, citesc multă literatură de specialitate, scriu rapoarte și da, apar la TV. Între timp, sunt o avidă consumatoare de carte, deși profan în tainele stilului, tehnicilor și numelor ilustre. Și poate din acest motiv, absorb cu atâta aviditate orice rând de Montesquieu, Dumas, Hugo. Sunt omul cu trei biserici: istoria, filosofia și romanele de dragoste. M-am smerit cu Churchill, i-am plâns pe Romeo si Julieta cu Shakespeare și m-am trezit cu fruntea senina după două nopți nedormite cu Yalom. Între timp, economistului din mine îi trebuie parteneri pentru grijile nedisciplinate, iar literatura de specialitate sau cea de popularizare a științei, poate fi fascinantă. Ea explică frumos viața oamenilor în cifre.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura