Joi, 20 august, de la ora 19:00, în „Grădina de citit” a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB), vor citi pentru public poetele Ioana Nicolaie, Miruna Vlada și Iulia Militaru. Accesul la eveniment este gratuit şi se poate face cu începere de la 18:30. Moderator va fi Emanuela Ignățoiu-Sora.

Agenția AdLittera vă invită la Biblioteca Metropolitană Bucureşti, la un nou eveniment de lectură publică. În cadrul Programului „Cultura pentru toți”, Biblioteca Metropolitană București organizează evenimente culturale, iar „Lectura de Joi” îşi continuă misiunea de a aduce scriitorul mai aproape de public. Prima ediţie a acestui an i-a avut invitați pe Florin Iaru, Anca Vieru și Cristina Andrei, cea de-a doua pe Ciprian Măceşaru, M. Duţescu şi Bianca Dobrescu, iar săptămâna trecută i-ați putut vedea pe Răzvan Petrescu, Andrei Ruse și Cristian Fulaș.

Invitaţii ediţiei:

Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A absolvit în 1997 Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, iar în 1998 a terminat cursurile de masterat ale aceleiaşi facultăţi. După absolvire a lucrat în învăţământ, presă şi în domeniul editorial. Membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.

index10A publicat mai multe volume de versuri (Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cenotaf ), două romane (Cerul din burtă, O pasăre pe sîrmă) și literatură pentru copii (Aventurile lui Arik și Arik și mercenarii). A fost nominalizată la premii naționale și internaționale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul Nordul a apărut în germană, în 2008, cu titlul Der Norden. Cerul din burtă a fost publicat in 2013 în suedeză (cu titlul Himlen i magen) și, în 2014, în bulgară, iar O pasăre pe sârmă se traduce în sârbă. A fost inclusă în nouă volume colective românești (Ferestre 98, 40238 Tescani, Cartea cu bunici, Intelectuali la cratiță etc.) și în numeroase reviste și antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’Orphée, New European Poets, An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.).

Invitată pentru lecturi și conferințe la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură. Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria.

Volumul Autoimun a apărut în 2013 la Editura Cartea Românească și, în 2014, a câștigat premiul ”Cartea Anului” al USR. E în curs de traducere în limba bulgară. Lomografii a fost publicat în 2015 la Editura Humanitas.

 

Miruna Vlada este poetă şi facilitator cultural. S-a născut la 17.08.1986, în Bucureşti. După ce a frecventat ca elevă cenaclurile de poezie ale generaţiei 2000 şi s-a format la cenaclul Euridice al Uniunii Scriitorilor din România, coordonat de scriitorul Marin Mincu, a debutat la 18 ani cu volumul Poemextrauterine, la editura Paralela 45, cu o prezentare a poetei Angela Marinescu si o prefaţă de Octavian Soviany. Debutul a fost nominalizat la câteva  premii de literatură din ţară. În 2007 publică la Editura Cartea Românească-Polirom cel de-al doilea volum de poezie, Pauza dintre vene, ce conţine şi un CD cu poeme în lectura autoarei. Este inclusă în antologiile cu cei mai importanţi tineri poeţi din România.

BosniaÎn paralel cu activitatea de poetă, Miruna Vlada a derulat şi numeroase activităţi de organizare de evenimente culturale – a moderat lecturi de poezie, lansări de carte în spaţii neconvenţionale, dezbateri despre poezie, experimente inter-art. A absolvit Facultatea de Științe Politice, SNSPA, și din 2013 are titlul de doctor în relații internaționale.

Selecţii din poemele ei au fost traduse în limbile engleză, franceză, spaniolă, sârbă, germană şi poloneză. A participat la lecturi publice internaţionale în Austria, Marea Britanie, Belgia, Germania, Suedia. În 2014 a publicat volumul de poezie Bosnia.Partaj la Editura Cartea Romanească, premiat la Gala Radio România Cultural drept Cartea de poezie a anului 2014.

Are în pregătire un roman și organizează evenimente culturale în spațiul multi-funcțional Conceptual Lab din București.

 

Iulia Militaru s-a născut în Bucureşti. A studiat medicina, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti, apoi limba şi literatura română la Facultatea de Litere, din cadrul Universităţii din Bucureşti. Şi-a obţinut diploma de masterat în Teoria Literaturii, iar acum este doctorand în literatură română.

marea-pipeadaA publicat mai multe cărţi pentru copii şi o carte teoretică despre poezie, Metaforic şi metonimic: o tipologie a poeziei. În 2010, i-a apărut primul volum de poezie: „Marea Pipeadă”, pentru care a primit premiile: „Tânărul poet al anului 2010” şi „Tânărul scriitor al anului 2010”, în cadrul „Galei Tinerilor Scriitori”.

În 2012, în luna noiembrie, împreună cu Anca Bucur (poezie) şi Cristina Budar (grafică), a lansat volumul „Dramadoll”. Cartea face parte dintr-un proiect mai amplu, fiind rezultatul colaborării celor trei, în vederea realizării unui dialog între diferite stiluri, arte (poezie, grafică, video, sunet) şi autori.

„Lectura de joi” este un proiect al Agenţiei culturale AdLittera, ce cuprinde 10 întâlniri, într-un spaţiu cald şi prietenos, în sediul central al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, cu scriitori consacraţi şi debutanţi. Scopul acestei acţiuni este, în primul rând, acela de a încuraja dialogul cultural, încercând să aducă scriitorul mai aproape de public.

affiche#4

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura