Cărți pentru cei mici

Primul ou de Paște de Zemanel

Ilustrații de Amélie Dufour

&

Trei iepurași de Zemanel

Ilustrații de Amélie Dufour

Această prezentare necesită JavaScript.

Colorate, cu ilustrații menite să stârnească curiozitatea, cărțile lui Zemanel și Amélie Dufour îi invită pe cei mici să descopere tradițiile și să înțeleagă relațiile dintre natură și sărbătorile pascale. Familia este și ea importantă și micul cititor va fi ajutat de un adult să descopere miracolul vieții. 

Această prezentare necesită JavaScript.

*****

Cărți pentru părinți înțelepți

 

Copilașii „mamei leneșe” sunt fericiți la grădiniță de Anna Bîkova 

Pentru toți părinții care au copii de grădiniță

Și pentru educatoare, de care avem atât de multă nevoie

Dimineața, când cel mic trebuie să se trezească și să plece la grădiniță, e cel mai greu moment al zilei – pentru toți adulții din casă. Nu se ridică din pat nici dacă-i acoperit cu pupici, cu genele încă lipite se lasă condus de subsuori până la baie, respinge zgomotos orice propunere vestimentară și pare să-l deranjeze teribil chiar și cea mai mică adiere. De ce-i morocănos? Nu vrea la grădiniță. În multe familii, exact acesta e scenariul cotidian.

Apoi, încă de pe drum începe să suspine, repetând iar și iar dureroasa întrebare: „Mami, chiar trebuie să mă duci azi la grădiniță?“ Parcă simți un ghimpe-n inimă. Iar când ajungeți în sfârșit, e atât de trist sau de revoltat, încât nici nu-ți vine să-l lași acolo – și încă întreaga zi. Dar cum să procedezi ca să fie fericit la grădiniță?

Anna Bîkova propune în cartea de față o nouă abordare educațională. Vei afla, printre altele:

  • Cum să procedezi ca părinte, astfel încât educatoarea să nu mai fie pentru copil o „îngrozitoare tanti străină“.
  • Cât de importantă e stabilitatea și ce anume să-i aduci copilului la grădiniță, pentru ca el să simtă că are acolo „o bucățică de «acas㻓.
  • Cum să rezolvi pas cu pas problemele cu alăptatul și cu olița, cum să-l convingi să mănânce și să se îmbrace singur.
  • În ce fel să-l îndrumi pentru a-și face prieteni în grupă și cum să-l înveți să se apere, fără a deveni agresiv.
  • Cum să-l obișnuiești să-și aștepte rândul și să respecte drepturile celorlalți.
  • De ce se îmbolnăvesc atât de des copiii în primul an de grădiniță și ce anume sunt simptomele somatice.
  • De ce nu trebuie umilit și pedepsit copilul și care-i semnificația faimoaselor agresiuni, capricii și istericale din copilăria mică.
  • Cât de mult contează sinceritatea și prin ce jocuri cu copilul se poate afla adevărul despre cum se poartă personalul grădiniței și colegii săi de grupă.

Amuzantă, inimoasă și în același timp pragmatică, Anna Bîkova ne prezintă în aceste pagini reperele esențiale de care avem nevoie, în calitate de părinți și de educatori.

Fragment

MAKSIMKA. DESPRE O ÎNGROZITOARE TANTI STRĂINĂ

Prima mea zi de lucru la grădiniță a coincis cu începutul adaptării prin care a trecut Maksimka. Fosta educatoare a grupei mă prevenise că e un copil dificil, care se ține numai după mamă. Băiatul venise la grădiniță vreo două zile, apoi o săptămână fusese bolnav și acum, iată, venea din nou… Nici nu știu cine s-a speriat mai mult de prima noastră întâlnire, eu sau Maksimka.

Și eu am avut nevoie de o perioadă de adaptare la grădiniță.

E dimineață, mă simt cuprinsă de stresul primei zile de lucru și iată un copil care se uită cu groază la mine, ca și cum aș fi personificarea rău- lui. Situația se complicase din cauza absenței unei femei care să mă asiste – „îngrijitoarea“, așa cum îi spun de regulă părinții. Maksimka urla, lipit de mamă:

— Mămico, nu mă lăsa, te rog!

A trebuit să-l smulg cu forța pe copil de lângă mamă (cum altfel?), distrăgându-i atenția și reținându-l până în momentul plecării ei, iar mai apoi alinându-l până la întoarcerea mamei.

Am în mână o oală și le pun eu copiilor cașă, pentru că azi nu avem îngrijitoare. Nu pot să țin copilul, pentru că mâinile îmi sunt ocupate cu oala.

Nu pot nici să las oala, pentru că trebuie să pun în farfurii douăzeci de porții de cașă.

Și, după aceea, să mai pun și cacao în căni. Și să mai tai și pâine, apoi s-o ung cu unt.

Și să le mai și dau să mănânce acelora care n-o pot face singuri.

În tot acest timp, părinții continuă să vină, aducându-și copiii. Vor să facă cunoștință cu noua educatoare, să pună întrebări, să vorbească despre ce are special copilul lor.

Iar eu tai pâine cu un cuțit al naibii de bont, în timp ce Maksimka urlă lipit de mama sa.

Știu că trebuie să vorbesc un pic cu părinții, să-l duc lângă lavoar pe copilul nou-venit, să-l ajut să se spele pe mâini, să-l așez la masă. Dar încă nu am apucat să fac cele douăzeci de tartine.

Untul. Parcă e abia scos din frigider. Nu se întinde deloc!

Iar Andriușa deja a vărsat pe el cacao.

Și Iulecika a băgat lingura așa de adânc în gură, că i s-a stârnit reflexul de vomă. A vomat pe masă, pe jos, pe sarafan. Eu sunt pierdută de tot. Mai întâi să schimb copiii sau să șterg pe jos? Iar podeaua plină de vomă s-o spăl cu apă sau cu clor?

Ce complicat este totul!

Peste câteva zile, deja mă descurcam abil cu cașa, putând în același timp și să discut cu părinții. Am ascuțit cuțitele, iar untul… mi-a dat prin cap să-l dezgheț puțin, punându-l pe capacul oalei cu cacao sau cu ceai fierbinte. Cât despre vomitat, asta se întâmpla destul de rar la copii. Pur și simplu, în prima zi se adunaseră toate. De parcă Universul intenționase să-mi pună la încercare dorința de a lucra într-o grădiniță: „Nu ar trebui, oare, să te întorci la colegiu să predai matematică discretă și să îndrumi tinerii adulți pentru a-și lua diploma? Tare ai mai vrut să lucrezi cu copiii mici… Na, poftim de vezi acum toată frumusețea lucrului cu ei! Te-ai gândit bine? Iată-l pe Maksimka, urlând de ți-e și frică să-l iei în brațe…“

Și mama lui Maksimka încă mai așteaptă. Însă răbdarea ei este deja pe sfârșite.

— Dar luați-mi odată copilul! Cât să mai aștept?! Nu mai pot!, spune ea indignată.

Maksimka se uită îngrozit la mine. Eu mă uit îngrozită la Maksimka, la podeaua murdară de vomă și la cacaua de pe jos și recunosc sincer:

— Nu pot. Nu sunt pregătită. Vă rog, e posibil să nu-l lăsați azi? Trebuie să vă duceți la serviciu?

Probabil, aveam o intonație foarte rugătoare. Mamei i s-a făcut milă:

— Deocamdată, nu lucrez. Îl pot lua acum acasă. Dar vreau totuși ca fiul meu să meargă la grădiniță. Cum să procedăm?

— O să mă gândesc și vă sun diseară.

Prima mea zi de lucru a fost foarte grea.

M-am gândit. Decizia luată a fost în mod clar una neobișnuită. Și chiar mă îndoiam că mama lui Maksimka ar putea să fie de acord cu ea: — Înțelegeți, pentru Maksimka la grădiniță totul e străin. Și eu sunt tot o străină. Se teme și de grădiniță, și de mine (ca parte a grădiniței înfricoșătoare). Trebuie să stabilesc cu el un contact în afara zidurilor grădiniței. Pentru ca mai întâi să se deprindă cu mine și abia după ace- ea să vină nu la grădiniță, ci să se joace cu Ania. Dar nu forțat. Haideți să ne plimbăm seara prin același părculeț. Eu cu fiul meu, dumneavoas- tră cu Maksim. Și să jucăm neapărat jocuri împreună. Până atunci, nu veniți la grădiniță.

Mama lui Maksim a primit cum se cuvine o asemenea propunere.

I-am explicat fiului meu Arseni misiunea – pe care, la cei 5 ani ai lui, a îndeplinit-o cu mare răspundere –, așa că în fiecare seară se tot gândea ce ar putea lua cu el la plimbare, ca să-l intereseze pe Maksimka.

Pachetul de distracții era destul de standard: baloane de săpun, cre- tă colorată pentru desenat, mașinuțe teleghidate, o minge, o trotinetă și leagănul din parc. Maksimka a început să capete încredere în Arseni, iar eu – în tabloul lui despre lume – am devenit Ania, mama lui Arseni. Iar Arseni, parcă în treacăt, îi spunea de jocurile pe care le joacă la grădiniță cu copiii. Astfel, în mintea lui Maksimka, grădinița a devenit locul unde se joacă Arseni.

N-o să afirm că peste o săptămână Maksimka a rămas la grădiniță fără lacrimi. Totuși, după ce-o lăsa pe mamă să plece, venea în brațele mele și accepta să fie alinat.

Mai rea decât faptul că rămâi fără mama e numai împrejurarea de a rămâne singur de tot. „Singur de tot“ e mai cumplit decât „fără mamă“. Copilul nu trebuie să se ducă, pur și simplu, la grădiniță. El trebuie să se ducă la un om care va ține locul mamei lui. Acest lucru îl va face să fie liniștit și încrezător: „Persoana aceasta va avea grijă de mine, mă va ajuta.“

Cel mai bine se adaptează la grădiniță copiii care au deja experiența despărțirii de mamă. De exemplu, copilul obișnuit să rămână des cu tata, cu bunica sau cu o mătușă. Asemenea copii înțeleg deja că poate să existe cineva care ține locul mamei și vin mai ușor în întâmpinarea educatoarei.

Acest procedeu – cunoașterea educatoarei înainte să vină la grădiniță și în afara cadrului ei – l-am recomandat unei cunoștințe de-ale mele care avea un copil foarte timid. Pentru el, doar faptul că în preajma lui se află un om străin îi producea un stres uriaș. Iar dacă în jurul lui totul e străin – și pereții, și oamenii… Cineva cunoscut trebuie să fie prezent. Cel mai bine e să fie chiar educatoarea, am sugerat eu.

— Dar educatoarea nu va fi de acord! Ce-o interesează pe ea? Să piardă timp în plus cu un copil străin…

O să fiu acolo singur de tot…

Și dacă o să vreau să mănânc, la cine  mă duc? Dacă toți mănâncă ceapă fiartă? Și dacă nu reușesc să-mi pun ghetuțele… o să merg cu picioarele goale? Dar dacă o să vreau să fac pipi? Dacă mă lovesc și nimeni n-o să sufle unde mă doare… o să mor?

MA-MAAA!…

Vreau acasă!

— Asta e deja o problemă de bani. Ține de cât vrei să oferi. Și cât de corect oferi.

— Ce-i asta? Mită?

— Nu. Este plata unui serviciu. Cu ora. Ca pentru o bonă sau un me-ditator. Timpul petrecut împreună trebuie plătit, este normal.

Mai întâi educatoarea, pur și simplu, discută cu mama, îi stă alături, în câmpul vizual al copilului. Care se obișnuiește s-o vadă. Apoi educa- toarea stabilește cu grijă contactul, începe să vorbească cu copilul. El se obișnuiește s-o audă. După asta, se joacă împreună – cu participarea mamei, apoi cu mama privind de la distanță, iar în cele din urmă mama poate pleca pentru o vreme. Desigur, toate astea nu se fac într-o oră. Probabil, va fi nevoie de câteva întâlniri, înainte ca fiul sau fiica dumneavoastră să nu se mai teamă de tanti cea străină. Iar când copilul va veni la grădiniță, va avea deja omul „său“ în grupă.

Un asemenea demers poate părea nerealist. Îmi dau seama că la noi nu se obișnuiește așa. Dar știu câteva exemple asemănătoare de adaptare ușoară, când copilul face cunoștință cu educatoarea înainte de a ajunge la grădiniță. Dacă și părinții, și educatorul sunt interesați, astfel de inițiative se vor putea concretiza. Interesul părintelui e clar: să ușureze adaptarea copilului său. Dar care este interesul educatoarei? Tot acela de a facilita adaptarea.

Atunci când e vorba de o adaptare grea, prin ea trec nu doar copilul și părinții lui. Nu este deloc ușor pentru niciunul dintre participanții la acest proces – nici pentru educatoare, nici pentru ceilalți copii din grupă, care stau într-o atmosferă tristă, ascultând plânsul neîncetat al nou-venitului.

Am trecut prin sute de adaptări și îmi dau seama care este diferența. Tuturor celor implicați și apropiați, tuturor celor care se află în preajma copilului le va fi mai ușor dacă el are încredere în educatoare. E preferabil ca micuțul, lipit de umărul meu, să scâncească încet și să plângă după plecarea mamei, dar să mă lase să-l alin, decât să se trântească pe jos într-o criză de isterie agresivă, îngrozit de situația necunoscută în care se află și de o tanti străină care, nu se știe de ce, se apropie de el.

Lucrul cel mai important, atunci când se face adaptarea, e stabilirea unui contact cu educatoarea.

Nu este obligatoriu ca fiecare copil să fie ajutat să se adapteze prin intermediul unei asemenea scheme, dar ea e utilă pentru cei care au o ca- pacitate scăzută de adaptare. Faptul că cel mic a făcut cunoștință cu educatoarea înainte de a intra în grădiniță va contribui la evitarea unui stres suplimentar.

Știu, există părinți „curajoși“ care consideră că modalitatea cea mai bună de a învăța să înoți este aceea de a te arunca din barcă chiar în mijlo- cul râului. Prin urmare, din perspectiva lor, cea mai bună metodă de adap- tare este să lași de prima dată copilul la grădiniță pe durata întregii zile. „O să urle puțin și o să se oprească!“, își spun ei. Sigur că o să se oprească, pot să fiu acord cu ei în această privință. Mai devreme sau mai târziu, copilul va înceta să plângă, pentru că va obosi și nu va mai avea putere nici măcar pentru lacrimi. Dar nu pot garanta că acest lucru se va întâmpla fără urmări pentru psihicul copilului. O consecință poate fi pierderea sentimentului de siguranță și groaza de a fi părăsit. Copilul care mai înainte pleca Alevtina Ivanovna, Maksimka va veni în curând în grupa dumneavoastră. Am dori să vă invităm la cofetărie, ca să stăm un pic de vorbă. liniștit de lângă cei apropiați deodată începe să se agațe din nou de mamă, să simtă frică, chiar dacă mama, pur și simplu, se duce în camera învecinată. Va solicita prezența ei alături și noaptea, fiindcă va avea coșmaruri. Iar coșmarurile nu sunt întâmplătoare – acesta este felul în care inconștientul prelucrează evenimentele și întâmplările din ziua care tocmai s-a încheiat. Și dacă trauma psihologică va fi serioasă, ea se va manifesta inclusiv la vâr- sta adultă (prin prezența spaimei iraționale că „va fi părăsit“, atunci când va începe să stabilească relații apropiate).

La traumă psihologică duc evenimentele care depășesc posibilitatea înțelegerii și suportabilității umane. Dacă îi vom explica celui mic unde și de ce pleacă mama și apoi îl vom lăsa la grădiniță un timp – atât cât poate suporta (o jumătate de oră sau o oră, mărind treptat intervalul) – nu va exista nicio traumă. Însă dacă nu-i vom explica nimic și-l vom lăsa acolo toa- tă ziua, în ciuda faptului că mai înainte copilul nu a avut experiența sepa- rării de mamă, atunci probabilitatea de apariție a traumei este mare. Pe de altă parte, dacă-l vom lăsa toată ziua, dar copilul a trăit deja în mod frec- vent experiența timpului petrecut departe de mamă, ba chiar pentru un in- terval mai îndelungat, atunci acest lucru nu va fi traumatic pentru psihic.

Copiii au capacități adaptive diferite și experiență de viață diferită – este important să se țină cont de acești factori. Dacă eu, ca să învăț să înot, aș fi aruncată din barcă în mijlocul râului, probabil că m-aș îneca.

***

 

Copilul independent sau cum să fii o mamă „leneșă” de Anna Bîkova

Rețeta de noapte bună a autoarei:

Basmul trebuie să-l citești nu artistic, cu expresie, ci melodios, chiar monoton, înce­tinind treptat ritmul vorbirii. Propozițiile trebuie rostite prelung, pe expirație, iar mai apoi se face o pauză pentru a inspira alene; asta face ca respirația ascultătorilor să încetinească. Și am mai și încălcat cu nerușinare textul autorului, inserând în el fraze despre relaxare, odihnă, somn: „Și s-a gândit atunci ursul (inspiram, apoi lent, la expirație, rosteam fraza următoare): «Ia să mă așez eu pe o buturugă (inspiram), să mănânc o plăcințică (inspiram), să mă întind pe iarbă (inspiram), să moțăi puțin (inspiram).» Iar Mașa a spus din coș (inspiram): «Dormi puțintel (inspiram), dar nu mânca plăcințica»…“

Din această carte veţi afla:

  • cum să învăţaţi copilul să doarmă în pătuţul lui, să-şi strângă jucăriile şi să se îmbrace
  • când trebuie să-l ajutaţi pe copil şi când e mai bine să vă abţineţi să faceţi asta
  • cum să lăsaţi deoparte rolul de mamă perfecţionistă şi să deveniţi o mamă „leneşă”
  • de ce este periculoasă protecţia excesivă şi cum s-o evitaţi
  • cum să-l faceţi pe copil să creadă în forţele proprii
  • ce înseamnă educaţia în stilcoaching

Fragment

SUNT O MAMĂ LENEȘĂ

Lucrând la grădiniță, am observat destule exemple de hiperprotecție din partea părinților. Am reținut mai ales un băiat de trei ani, Slavik. Părinții neliniștiți considerau că trebuie să mănânce tot la masă. Că altfel o să slă- bească. Nu se știe de ce, în sistemul lor de valori slăbitul era ceva groaznic, deși statura și obrajii bucălați ai lui Slavik nu stârneau niciun fel de neliniște în privința greutății deficitare a corpului. Nu știu cum și cu ce îl hrăneau aca- să, dar la grădiniță el venea cu o poftă de mâncare în mod clar dezechilibrată. Dresat de preceptul dur al părinților – „Trebuie să mănânci tot din farfurie!“ –, el mesteca și înghițea mecanic ceea ce i se punea în farfurie! Și mai și trebu- ia să i se dea cu lingurița, pentru că „el încă nu a învățat s-o facă singur“ (!!!).

La cei trei ani ai săi, Slavik chiar că nu putea să mănânce singur, nu avusese o asemenea experiență. Și uite că în prima zi de grădiniță a lui Slavik îi dau să mănânce și observ la el o lipsă totală a emoțiilor. Mă apropii cu lingurița – deschide gura, mestecă, înghite… Trebuie să spun că bucăta- rului de la grădiniță nu-i ieșise deloc cașa1. Era o cașă „antigravitațională“: dacă răsturnai farfuria, în ciuda legilor gravitației, ea rămânea oricum aco- lo, lipită de fundul farfuriei ca o masă compactă. În acea zi mulți copii au refuzat să mănânce cașă și-i înțeleg foarte bine. Slavik a mâncat aproape tot.

Îl întreb:

— Îți place cașa? — Nu.

1 Cașă (kashă): fiertură rusească asemănătoare cu pilaful, pe bază de hrișcă sau fulgi de ovăz, una dintre cele mai cunoscute mâncăruri tradiţionale rusești.

Deschide gura, mestecă, înghite.

— Mai vrei?

Apropii lingurița.

— Nu.

Deschide gura, mestecă, înghite.

— Dacă nu-ți place, nu mânca! îi spun.

Ochii lui Slavik s-au făcut rotunzi de uimire. Nu știa că se poate și așa. Că poți să vrei sau să nu vrei. Că poți lua singur o decizie: să mănânci tot sau să mai lași în farfurie. Că poți să transmiți și propriile dorințe. Și că poți să te aștepți ca și ceilalți să țină cont de dorințele tale.

Există o anecdotă minunată despre niște părinți care știu cel mai bine ce-i trebuie copilului.

Nu… Dar copiii cuminți trebuie să mănânce mereu tot din farfurie.

Slavik, îți place cașa?

— Petia, du-te imediat acasă!

— Mamă, ce, am înghețat?

— Nu, ți s-a făcut foame!

Mai întâi Slavik s-a delectat cu proaspătul drept de a refuza mâncarea și bea numai compot. Apoi a început să ceară un supliment, când îi plăcea mâncarea, și dădea liniștit la o parte farfuria dacă era un fel de mâncare care nu-i plăcea. Îi apăruse independența alegerii. Iar mai apoi nici nu l-am mai hrănit cu lingurița, a început să mănânce și singur. Pentru că mân- carea este o nevoie naturală. Întotdeauna un copil flămând va mânca singur.

Eu sunt o mamă leneșă. Mi-a fost lene să-i hrănesc prea mult pe co- piii mei. La un an le puneam în mână lingurița și mă așezam să mănânc alături. La un an și jumătate copiii mei deja mâncau cu furculița. Sigur, înainte să li se formeze definitiv deprinderea de a mânca singuri am fost nevoită să spăl și masa, și podeaua, și copilul, după fiecare masă.

Dar aceasta este alegerea mea conștientă între „mi-e lene să-l învăț, mai bine fac eu repede totul“ și „mi-e lene să fac singură, mai bine fac efor- turi să învețe“.

Și mai există o nevoie naturală – mersul la toaletă. Slavik făcea pe el. Mama lui Slavik a reacționat așa la nedumerirea noastră: ne-a rugat să-l du- cem pe copil la toaletă la ore fixe, la două ore. „Acasă îl pun pe oliță și-l țin până-și face toate treburile.“ Adică un copil de trei ani aștepta ca la grădiniță să fie, ca și acasă, dus la toaletă și convins „să-și facă nevoile“.

Fără să mai aștepte invitația, își dădea drumul în pantaloni și nu-i tre- cea deloc prin minte că trebuie să-și dea jos pantalonii uzi și să-i schimbe, iar pentru asta să ceară ajutor la educatoare.

Dacă părinții ghicesc toate dorințele copilului, multă vreme acesta nu va învăța să-și înțeleagă nevoile și să ceară ajutor.

Dacă părinții ghicesc toate dorințele copilului, multă vreme acesta nu va învăța să-și înțeleagă nevoile și să ceară ajutor.

Peste o săptămână problema pantalonilor uzi a fost soluționată pe cale naturală. „Vreau să fac piiipi!“ își anunța Slavik cu mândrie toată gru- pa când se ducea la toaletă.

Nu e nicio vrajă pedagogică. Din punct de vedere fiziologic organismul copilului în acel moment se maturizase deja pentru a controla procesul. Slavik simțea că e timpul să se ducă la toaletă și mai ales putea ajunge chiar până la vasul de toaletă. Probabil ar fi putut face asta și până atunci, dar acasă apărea anticiparea adulților, care-l așezau pe oliță cu mult înainte

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura