*Asociația Art No More inițiază Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei

*Gala va avea loc pe 10 decembrie, la Rezidența Scena9. Această primă ediție este co-finanțată de Fundația9.

*Juriul primei ediții este alcătuit din criticii literari Adriana Stan, Andreea Mironescu, Cosmin Ciotloș, Grațiela Benga și Mihai Iovănel

 

Asociația Art No More organizează prima ediție a Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei. Acestea vor fi decernate în cadrul unei gale care va avea loc pe 10 decembrie, începând cu ora 19.00, la Rezidența Scena9 din București.

Un juriu format din Adriana Stan, Andreea Mironescu, Cosmin Ciotloș, Grațiela Benga șiMihai Iovănel va alege din titlurile publicate în 2017 și 2018, cu precizarea că acele cărți publicate pe final de an 2018 vor fi luate în calcul la ediția din 2019 a Galei. Ceremonia de decernare a premiilor va fi urmată de un dj set realizat de Maria Balabaș.

Categoriile pentru care se vor acorda premii sunt următoarele: Poezie, Proză, Debut Poezie, Debut Proză. Totodată, în cadrul Galei, va fi decernat un Premiul Special pentru Inovație și Contribuții Deosebite Aduse Literaturii. Nominalizările și Premiul Special vor fi anunțate până pe 1 decembrie.

Numele ales pentru această Gală a Premiilor pentru Literatură Scrisă de Femei este un semn de apreciere adus în an centenar unei figuri importante a culturii române, Sofia Nădejde. Un nume care, din păcate, este aproape necunoscut, și nu doar în rândul elevilor și al elevelor, pentru care ar putea fi un model fascinant, dar și în rândul lumii artistice și culturale. Sofia Nădeje a fost prima femeie din România căreia i-a fost permis să susţină Bacalaureatul într-un liceu de băieţi, prima femeie care a condus o revistă literară şi autoarea primului roman feminist din istoria literaturii române. Alegerea acestui nume este totodată și un statement: la fel cum personalitatea Sofiei Nădejde merită și trebuie descoperită, la fel și literatura scrisă de femei și contribuția scriitoarelor la dezvoltarea literaturii române merită să fie descoperite și valorizate.

 

Elena Vlădăreanu, scriitoare, inițiatoarea Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei:

„Ideea de a face un microfestival de literatură o am de mult, de peste zece ani. Nu a fost să fie până acum. Faptul că am pornit de la această idee și am ajuns la o zi dedicată literaturii scrise de femei, în care să avem și întâlniri cu eleve și elevi, cu profesoare și cu profesori, în care să fie și lecturi, ca la un microfestival, și în care, mai ales, să recompensăm valoarea, este explicabil prin contextul vieții literare din ultimii doi ani, în care raporturile dintre scriitori și scriitoare au părut mai dezechilibrate ca oricând. E adevărat, poate premiile nici nu contează atât de mult, nu premiile fac o literatură bună, premiile țin de tot felul de dinamici, mai mult sau mai puțin comprehensibile pentru cineva din exteriorul vieții literare. Dar, cum este prima inițiativă de acest gen din spațiul cultural românesc, am toată speranța că astfel vor ajunge sub reflectoare niște cărți fabuloase, o literatură grozavă, care nu poartă neapărat girul unor edituri mari, și care astfel să poată fi descoperite și apreciate. Cred și că, simbolic, nu este un moment mai bun decât acest an pentru a vorbi despre diferență, despre acceptarea diferenței, despre valorizarea diferenței. A fi uniți înseamnă a fi împreună în unicitate anoastră, a învăța să trăim împreună și a ne valoriza reciproc. A fi uniți nu înseamnă să fim identici, nici măcar asemănători, nici din punct de vedere cultural, social, politic, nici artistic. Este revoltător că în tot acest an s-a vorbit atât de puțin despre importanța femeilor românce în științe și în arte de-a lungul acestui secol împreună.

Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei este o inițiativă sută la sută independentă și nu ar fi fost posibilă fără implicarea și energia unor oameni, fără sugestiile altora, fără reacțiile pozitive sau, dimpotrivă, negative ale altora. Totodată, nu ar fi fost posibilă fără implicarea partenerilor noștri de la Fundația9, care sprijină financiar această ediție-pilot a Galei”.

Sigla, diplomele și trofeele au fost realizate de artista vizuală Liliana Basarab.

Aranjamentele florale inspirate de personalitatea Sofiei Nădejde sunt realizate de Dora Bloom.

Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei – ediția I este un proiect al Asociației Art No More.

Co-finanțator: Fundația9

Parteneri: Rezidența Scena9, Goethe Institut, Black Button Books, Colegiul Național George Coșbuc, Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu, Zarea, Dora Bloom, Cofetăria Claus, Kfea.ro.

Parteneri media: Radio România Cultural, DLITE, PEN România, Scena9, crevice.ro, elenaborras.com.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura