“Oamenii intră în librărie şi încep să se uite în jur. Ştiu că modelul librarului este acela de a sta la casă şi de a încasa cartea, dar la noi nu e aşa. De la început întrebăm clientul dacă îl putem ajuta. Şi vă spun sincer că cei mai mulţi se bucură de întrebare. Da, sunt şi clienţi care vor să se uite linistiţi la cărţile din rafturi, dar cei mai mulţi nu ştiu ce vor. Şi pentru asta suntem noi acolo, să îi orientăm.”

Nora Căstăian este de mai puțin de un an librar, patru luni la o librărie Humanitas și trei luni la Donaris, librărie în Galați, însă crede că profilul actual i se potrivește. De ce crede asta? „Pentru că îmi place să vorbesc cu oamenii, am o politeţe naturală în relaţiile cu un client şi pot recomanda cărţi, atâta doar să îmi poată oferi câteva detalii despre cititor”.

Înainte de a lucra în librărie, Nora a muncit într-o mare agenţie de turism. „Ca şi în turism, clientul vine la tine cu gânduri mari şi nu îl poţi dezamăgi. În turism, venea pentru concediul lui mult aşteptat şi visat un an întreg. În librărie vine să caute ceva pentru sufleţelul lui… Sau al altcuiva” 🙂

Cei mai mulţi vizitatori ai librăriei vor cărţi-cadou. „Cei care doresc cărţi pentru ei, în general, cam ştiu ce vor şi îmi mulţumesc doar, când îi întreb dacă îi pot ajuta. Sunt mulţi care doresc să facă un cadou mai deosebit, potrivit.”

Cum are o pasiune nouă, fotografia, Nora citeşte în prezent „Secretele fotografiei digitale”. Pe noptiera sa se mai află şi „Toamna patriarhului”, de Gabriel Garcia Marquez, însă dacă vine vorba de columbian, mai degrabă ar recomanda „Un veac de singurătate” sau „Dragostea în vremea holerei”.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura