E sărbătoare, cu adevărat sărbătoare când vezi că o editură dedicată în întregime copiilor celebrează 25 de ani de activitate. E un record pentru piața editorială românească! Motiv pentru a afla direct de la Diana Mocanu, fondator și director al Editurii GAMA cum a devenit posibilă această aniversare.

Se împlinesc 25 de ani de la fondarea editurii, prilej pentru o încercare de bilanț. Cum ați descrie Editura Gama azi? Cât de aproape este de proiecțiile de acum un sfert de secol?

Uneori, nici nu ne vine să credem că am crescut atât de mari! Acum publicăm peste o sută de titluri noi în fiecare an, iar Editura Gama are deja două divizii-surori, Gama Imago, dedicată ficțiunii pentru preadolescenți și adolescenți, și Gama Parentis, care publică ghiduri practice pentru părinții „căutători”, care vor să-și înțeleagă copilul și să-l ajute să-și dezvolte inteligențele.

Cred că, azi, suntem mai încrezători, mai optimiști și mai creativi ca niciodată.Toate visele pe care le aveam în urmă cu douăzeci și cinci de ani au fost nu doar atinse, ci și depășite. Dar mereu e loc de mai bine, mereu apare ceva nou, mereu ne vin idei pe care abia așteptăm să le punem în practică alături de echipa de creație. Singurul lucru care nu s-a schimbat este dorința noastră de a-i ajuta pe copii să prindă drag de carte și de citit, iar pe părinți – să descopere ce pot face, concret, pentru educația și dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor lor.

Care a fost prima carte publicată, vă mai amintiți? Dar primul mare succes, de vânzări sau de public?

Prima carte publicată de noi a fost Aritmetica prin exerciții și probleme, de Mihaela Neagu și Constantin Petrovici. Era foarte bine structurată, iar exercițiile erau prezentate sub o formă atractivă, ceea ce rar se întâmpla pe atunci. Îți făcea plăcere să lucrezi la matematică – calitate pe care am încercat să o păstrăm, de atunci, la toate cărțile noastre didactice. Ultima apariție, Cum să reușești fără să tocești la mate de Ioan Dăncilă, un compendiu excelent structurat și foarte colorat, pentru elevii de gimnaziu, a fost extrem de căutat la Târgul de Carte Gaudeamus.

Cât despre primul mare succes, cred că momentul din 2015, când am decis să publicăm materiale educaționale Montessori, ne-a consacrat drept una dintre cele mai importante edituri pentru copii din țară. A fost pentru noi nu doar un succes de vânzări, ci și un triumf profesional, fiindcă ne-am dat seama că părinții sunt tot mai preocupați de metodele de educație și că își doresc să folosească noi metode și instrumente de lucru cu copilul.

În domeniul publishingului de carte, este extrem de important să îmbini interesul financiar cu asumarea unei misiuni. Care este misiunea Editurii Gama? Cum reușiți să îmbinați implacabila tiranie a profitului cu onorarea acestei misiuni?

Editura Gama nu este un business construit pe indicatori financiari sau pe analize Profit&Loss, ci este o poveste scrisă cu multă pasiune. Este povestea copiilor și a părinților care ne inspiră permanent în crearea cărților. Nevoile publicului nostru, cu care colaborăm strâns, ne-au ajutat să ne definim misiunile. În primul rând, educația prin joc ca metodă eficientă de învățare, deoarece jocul este calea prin care, la vârste mici, copilul asimilează cel mai bine noile misiuni. Apoi, susținerea, prin colecțiile destinate cititorilor începători, a eforturilor de deprindere a lecturii. Dacă acest pas se face ușor, fără frustrări, copilul va îndrăgi mai ușor lectura. Nu trebuie uitată dezvoltarea inteligențelor multiple prin colecții de carte precum MultiQ, care ajută la descoperirea și perfecționarea abilităților naturale ale copilului. De asemenea, punem mare accent pe importanța educației emoționale, criteriu de care ținem cont și când alegem romanele pentru adolescenți pe care le traducem (și care pun în discuție teme sensibile, precum bullying-ul, anorexia sau sexismul).

Ce vă inspiră în creionarea programului editorial?

Ținem întotdeauna cont de nevoile copiilor. Fiecare copil care întâmpină dificultăți în formarea sa ne provoacă să găsim o soluție educațională potrivită – care se transformă, de cele mai multe ori, într-o colecție nouă. De pildă, un copil cu puternice înclinații artistice, care își pierduse bucuria de a învăța doar fiindcă se obișnuise ca, la școală, să fie judecat doar prin prisma rezultatelor la matematică și la limba română, ne-a condus la teoria inteligențelor multiple a lui Howard Gardner și ne-a ajutat să creăm colecții care să-i ajute pe copii să-și descopere și să-și dezvolte înclinațiile.

De asemenea, noi stăm mereu de vorbă cu părinții: unii ne scriu, cu alții ne întâlnim la târgurile de carte. Toți vor să găsească alternativa cea mai potrivită pentru dezvoltarea copilului lor, așa că îi ascultăm, îi înțelegem, apoi creăm titluri care să răspundă acelor nevoi, fiindcă suntem conștienți că nicio dificultate nu este unică, ci cu ea se confruntă nenumărați alți copii.

Sunteți prezenți în toate librăriile din țară. Cum faceți, însă, să vă apropiați de cititorii voștri și să mențineți legătura cu ei?

Așa cum spuneam, suntem permanent în legătură cu părinții, dar și cu copiii. Avem, de mulți ani, un public fidel pe rețelele de socializare și mulți fani pe instagram. Scriem des pe blog, iar târgurile de carte sunt un prilej nu atât de vânzare, ci de dialog. Am organizat, atât la Iași, cât și la București, dezbateri cu public pe teme „arzătoare”: bullyingul în școli sau dependența de ecrane.

Colecțiile de ficțiune Premium și Premium Junior se adresează copiilor mai mari, chiar adolescenților, și abordează teme care nu mai țin de „procesul de învățare”, ci chiar de existența lor cotidiană, cu bune și cu rele. Ce reacții aveti? Vor tinerii să citească acest gen de literatură?

Temele cărților pentru adolescenți sunt, într-adevăr, unele mai sensibile: bullying, depresie, dependență de droguri, feminism sau tulburări psihice precum anorexia sau OCD-ul. De multe ori, sunt teme tabu în familie, despre care adolescenții nu au cu cine să discute, așa că ne dorim să le fim un fel de „soră mai mare”, cu care pot împărtăși secrete și al cărei sfat este, de multe ori, mai ușor de urmat decât dacă ar fi venit din partea adulților.

Editurile alocă tot mai multe fonduri și depun tot mai multe eforturi pentru realizarea campaniilor de promovare a titlurilor din portofolii. Vorbim deja de ani de zile de efectul noilor medii asupra timpului acordat lecturii. Ce campanii derulați și cum vedeți viitorul unor astfel de activități?

În ultimul timp, am derulat mai multe campanii: una dintre ele a fost „Drag de citit”, menită a apropia copiii de carte și de a-i atrage să citească singuri. De altfel, avem și foarte multe colecții pentru deprinderea cititului – cea mai recentă este BeDeCititUșor, în care am adus, în premieră, cărți de benzi desenate pentru cititori începători. Ea vine să completeze colecția bestseller „Învăț să citesc!”, din care a derivat recent și „Învăț să citesc de mic”, în care textul e despărțit în silabe, precum și seriile dedicate tandemului părinte-copil: „Eu citesc cu tine” și „Tandem”.

Împlinirea celor 25 de ani de activitate ne-a inspirat să derulăm și o campanie cu premii. Sub sloganul „Povestea cu un alt sfârșit”, participanții sunt invitați să-și imagineze, printr-un text sau un desen, un alt sfârșit al poveștii preferate, iar câștigătorii vor fi recompensați cu vouchere în valoare de 300 de lei, cu care își pot cumpăra cărțile preferate. Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul nostru, https://www.edituragama.ro/povestea-cu-un-alt-sfarsit.

Dar cea mai dragă sufletului nostru este campania de promovare a lecturii și jocului inițiată cu succes anul trecut. Este vorba despre „Ziua în care avem timp”, un proiect care le propune copiilor și adulților să-și dedice timp lor, să stea o zi împreună, departe de izolarea pe care o induc dispozitivele electronice. Anul trecut s-au alăturat campaniei și au devenit adevărați ambasadori ai ei scriitorii Alina Purcaru, Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Radu Vancu, Robert Șerban, Florin Bican, Victoria Pătrașcu, criticul literar Luminița Corneanu, Serinella Zara, profesoară de limba română și fondatoare a clubului Logos, jurnalista Irina Păcurariu, Mihai Mitrică, director al Asociației Editorilor din România, Simona Kessler, agent literar, Nona Ropotan, editor coordonator al Bookhub, Dana Papadima, director educațional Avenor College. Anul acesta, noi ambasadori, precum Cristina Ologeanu de la „Blogul mamei” sau Ana Maria Ivan, cunoscută drept „Zâna Scutecel”, duc mesajul nostru mai departe.

„Ziua în care avem timp” va fi celebrată an de an, în prima dumincă din luna decembrie – anul acesta, pe 1 decembrie.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura