Trupa Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați a început lucrul la o nouă producție: „MaMe” – o creație colectivă bazată pe amintirile actorilor din distribuție și pe relațiile acestora cu mamele din viața reală. Patru femei anonime, despre care nimeni nu știa nimic, devin personajele principale în acest spectacol despre memorie, copilărie, bătrânețe și ceea ce ne unește pe toți când auzim sau pronunțăm cuvântul Mama.

„Va fi un spectacol foarte personal, foarte emoționant, care îi va da ocazia publicului gălățean să aibă parte de o experiență teatrală inedită. „MaMe” va fi primul spectacol din repertoriu construit după metoda devised theatre și primul proiect de tipul work in progress. Este un moment important pentru Teatrul gălățean, care implementează metode de lucru de actualitate în Occident”, a declarat Florin Toma, directorul general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Spectacolul „MaMe” este regizat de Cristian Ban. Originar din Arad, Cristian Ban este unul din membrii fondatori al spaţiului de creație și experiment Reactor din Cluj-Napoca și unul dintre cei mai interesanți regizori tineri din România, la ora actuală. Este un creator înzestrat cu o mare sensibilitate artistică și cele mai multe dintre spectacolele sale sunt creații colective bazate pe istoriile personale ale actorilor. Montează în teatre din România și din străinătate, iar spectacolele sale sunt selecționate la importante festivaluri de teatru naționale și internaționale. Are inclusiv o nominalizare la Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, în 2018, pentru „Orașul nostru”, montat la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad.

Spectacolul „MaMe” facilitează prima colaborare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” cu regizorul Cristian Ban și cu scenografa Iulia Gherghescu.

În distribuție: Svetlana Friptu, Radu Andrei Horghidan, Ana Maria Ciucanu, Ionuț Alexandru Moldoveanu, Elena Anghel, Ștefan Alexandru Forir, Oana Mogoș și Răzvan Clopoțel.

Spectacolul „MaMe” va avea premiera pe 18 și 19 ianuarie 2020. Va fi întâia premieră a anului 2020 la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” și cea de-a doua premieră a Stagiunii 2019/2020.

Spectacolul va avea o durată de aproximativ 90 de minute și va fi potrivit pentru întreaga familie.

Biletele pentru premieră vor fi puse în vânzare online, pe bilete.fanitardini.ro, pe 1 ianuarie 2020, la ora 00:00. La casa de bilete, tichetele pentru premieră vor putea fi cumpărate tot după Anul Nou, începând cu ziua de 3 ianuarie 2020 (vineri).

Despre Cristian Ban

Cristian Ban a absolvit în 2008 Facultatea de Teatru şi Televiziune – Secţia Regie, în cadrul Universităţii “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. În 2007 a beneficiat de Bursa „Leonardo da Vinci” la compania de teatru ArtScenico – Dortmund, Germania.

În 2015/2016 este selecționat în programul CEC ArtsLink Fellows și devine regizor rezident la teatrul 7 Stages din Atlanta, SUA.

Câştigător al programului “Pocket” lansat de Teatrul Naţional Timişoara în 2007, a debutat ca regizor în anul IV de studenţie cu spectacolul „Coca Blues” de Ioan Peter, spectacol selecţionat la Festivalul Naţional de Teatru, secţiunea debut. Până în prezent a montat mai multe spectacole în ţară, la Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Odeon Bucureşti, Teatrul “Andrei Mureşanu” Sf. Gheorghe, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov, Teatrul Municipal Baia Mare, dar şi în Barcelona, Spania, unde a montat textul „Elevator” scris de Gabi Pintilei, şi în Ungaria, la Teatrul German din Szekszard. Este unul din membrii fondatori al spaţiului Reactor din Cluj-Napoca.

Cele mai multe dintre spectacolele sale sunt creații colective scrise împreună cu actorii și sunt bazate fie pe istoriile lor personale („Ai mei erau super!”, „Povești din bucătărie”, „Să ne cunoaștem mai bine”), fie rescrieri ale unor texte clasice („Orașul nostru”, „Familia Ibsen”).

Spectacolele sale au fost selecţionate la mai multe festivaluri, printre care Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti (2008, 2010, 2015, 2019), Festivalul Internaţional Trabzon din Turcia, Balken Breeze din Bursa, Turcia, Festivalul Dramaturgiei Româneşti Timişoara, Bienala Eugen Ionescu din Chişinău – Republica Moldova, FestCo București, Festivalul „Atelier” Baia Mare, Pledez pentru tine(ri), Piatra Neamţ (unde spectacolele sale au fost premiate pentru cea mai bună scenografie, cel mai bun actor și nominalizate pentru cea mai bună regie sau cel mai bun spectacol). În 2017 câștigă premiul pentru cel mai bun regizor cu spectacolul „Orașul nostru” la Festivalul de Teatru Scurt (FITO) Oradea și premiul special al juriului la Festivalul Comediei Românești, iar în 2018  „Orașul nostru” este nominalizat la premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura