Bertolt Brecht construiește personajele din Mutter Courage și copiii ei cu migala unui sculptor în piatră care știe că o singură lovitură de ciocan poate strica totul. Mutter (sau Mutti) putea fi un personaj dezagreabil în totalitate  – ceea ce pe fond și este – dar Brecht îi dă șansa nemuririi, adică suferința. Oricât de rău ai fi, oricât de lipsit de scrupule, în momentul în care te doare (sufletul sau inima), înseamnă că mai ai un grăunte de umanitate în tine. Iar Mutti are mai multe, pentru că, dincolo de avariția ei  dusă la absolut, ea își iubește copiii. Ține la ei, în ciuda faptului că se folosește de calitățile acestora. Dar cine s-o fi învățat-o cum să iubească? Și de unde răgazul să-i iubească în tihnă, să-i ocrotească și să-i apere, când viețile lor și a celor din jur se scurg în tranșeele unui război ce pare fără de sfârșit? Cred că  Armin Petras s-a gândit la toate acestea și la încă alte câteva lucruri când a construit personajul lui Mutter, dându-i acesteia curaj pe măsura faptelor antisociale și puterea de a merge mai departe după fiecare pierdere. Așa se face că toate personajele gravitează în jurul lui Mutti, fără a fi legate de ea în mod direct,  dar de o asemenea manieră încât capacitatea ei de a se descurca le devine indispensabilă.

Mutter – ce mai înseamnă astăzi să fii mamă? Courage – pentru tine ce înseamnă act de curaj, să fii curajos? Până unde ai merge cu curajul? Când e curaj și când nebunie? Când e lăudabilă fapta și când e condamnabilă? Iată câteva întrebări la care poți căuta răspunsurile după ce mergi să vezi montarea de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Credit foto: Biró István

Gândit fizic în două mari planuri (de care pomeneam și în prima parte a cronicii), spectacolul incită și provoacă vizual mai mult decât simple reflecții. Așa cum spuneam, imaginea recurentă cu Isus Cristos răstignit – momente când un singur om/personaj  rămâne atârnat minute în șir de plasă, dar și multe momente în care grupuri de soldați încearcă să fugă din calea inamicului și rămân agățați sau încurcați în ochiurile plasei. N-are cum să nu-ți fugă gândul la celebra afirmație a lui Nietzsche – „Dumnezeu a murit!”, pentru că în Mutter Courage și copiii ei Cel de Sus moare de mai multe ori, practic cu fiecare crimă, viol sau abuz săvârșit în numele unei supraviețuiri cu orice preț. Evident că te întrebi de ce Armin Petras a  ales o scenografie atât de restrictivă; de ce să ridici în bidimensional și nu în  tridimensional un text atât de generos? Numai că regizorul provoacă în acest fel o nouă reflecție: unde e salvarea sau la cine; ce ne salvează ca oameni sau cine? Așa se face că ieși din sală  gânditor și deloc grăbit să purcezi la fapte, ceea ce nu e puțin lucru în ziua de astăzi.

Mutter Courage și copiii ei în viziunea lui Petras este unul din spectacolele cu foarte multă muzică, replicile sunt și ele destul de multe, dar alternează cu momentele muzicale cu o viteză suficient de accelarată (dar bine controlată de către regizor). Poate de aceea, deși spectacolul durează peste două ore, nu ieși deloc obosit din sală, din contra, ești plin de adrenalină. O mare parte din vină îi revine  lui Passau, cel care a compus muzica, dovadă că  a înțeles perfect dramatismul piesei de teatru și complexitatea personajelor.

Într-o altă ordine de idei, pentru mulți Mutter poate fi un  model de (supra)viețuire. Modul cum a „citit” Petras muzica lui Passau se vede în traducerea acesteia cu ajutorul unor tehnici și limbaje specifice: actori foarte bine pregătiți, atât vocal, cât și fizic; Mutter are o partitură foarte lungă, de exemplu, iar fiica ei cea mută este aproape tot timpul pe scenă și, in ciuda faptului că nu scoate un cuvânt, ea devine martorul tăcut al tuturor dramelor, așa se face că la finalul spectacolului e mai bătrână, slută și covârșită decât orice alt personaj. Predicatorul e un alt  personaj cheie și este astfel construit încât să redea o parte din dilemele timpului: pe cine apără, în ce să mai creadă omul (și el însuși), cui i se închină, cum poate ajuta, ce știe să facă cel mai bine etc. Nu întâmplător, Petras l-a ales pe Szabolcs Balla pentru acest rol, pentru că aceste este și charismatic, dar și foarte cerebral în felul cum își construiește rolul. Bucătarul, în schimb, pare mai sigur pe el, genul care reușește să se descurce în orice moment, câștigul fiind întotdeauna de partea lui. Ferenc Sinkó  n-a plusat în niciun moment, n-a tușat grosier unele trăsături, ba chiar e foarte discret în unele scene, semn că s-a lucrat în amănunt fiecare moment al spectacolului. Passau a dat fiecărui personaj în parte un anumit gen muzical și o anumită voce, ceea ce nu e deloc întâmplător, iar cel mai bine se înțelege acest aspect în momentul în care Yvette se reîntâlnește cu Mutter, după ani de pribegie și văduvă de general.

Credit foto: Biró István

Iată cum Mutter Courage și copiii ei capătă o nouă interpretare regizorală, dovadă că un text bine scris poate avea multiple interpretări, devenind astfel inepuizabil din punct de vedere hermeneutic. Armin Petras s-a slujit din plin de talentul său regizoral și, deopotrivă, de calitățile de joc ale fiecărui actor în parte, astfel încât putem vorbi de o montare de referință a acestui text.

Mutter Courage și copiii ei – de Bertolt Brecht − Paul Dessau

coproducție între Teatrul Maghiar de Stat Cluj și Staatsschauspiel Dresden

Traducerea în limba maghiară: Ágnes Nemes Nagy

Mutter Courage – JÚLIA LACZÓ

Kattrin, fiica ei mută- ZSUZSA TŐTSZEGI

Eilif, fiul ei cel mare – ANDRÁS BUZÁSI

Schweizerkas, fiul ei cel mic – CSABA MAROSÁN

Bucătarul – FERENC SINKÓ

Predicatorul – SZABOLCS BALLA

Yvette Pottier – EMŐKE KATÓ

Plutonierul, Copistul, Ţăranul – ALPÁR FOGARASI

Generalul, Recrutorul, Soldatul, Ţăranul – RÓBERT LACZKÓ VASS

Colonelul – JÁNOS PLATZ

Țăranca – TÍMEA JEROVSZKY

Mama – CSILLA VARGA

Fiica – KINGA ÖTVÖS

Rapunzel – GIZELLA KICSID

Alături de: Réka Csutak, Antonella Ábrahám, Szilárd Péter Szőcs, Gellért Szalantai, Norbert Szallos, Előd Bálint, Máté Erdei, Tímea Gyenge , Kristóf Nagy Kopeczky, Szabolcs Orbán, Kata Pánczél, Melinda Sepsi, Noémi Szántusz, Zsuzsa Tatár, Péter Varga, Áron Wagner

Regia  – ARMIN PETRAS

Scenografia – OLAF ALTMANN

Costumele – CINZIA FOSSATI

Dramaturgia – SCHMITZ KATRIN

Coregrafia – DENIS KOONÉ KUHNERT

Aranjament musical – THOMAS KÜRSTNER, SEBASTIAN VOGEL

Light design – NORMAN PLATHE-NARR

Conducerea muzicală – KATALIN INCZE G.

Asistență muzicală – URICH ANIK

Asistent de regie – CAMILLA CECILE KÖRNER, LOUISA ROGOWSKY

Asistent costume – GYOPÁR BOCSKAI

Regia tehnică – RÉKA ZONGOR

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura