În data de 02 martie a.c., începând cu orele 18.00, a avut loc la Palatul Suțu din Capitală, vernisajul expoziției de fotografie Locuința interbelică în sectorul 3, organizată de către Uniunea Arhitecților din România, în colaborare cu Muzeul Municiupului București. Autorul fotografiilor expuse în cadrul acestei expoziții este inginerul Sorin Mircea Vasilescu, textele ce însoțesc fotografiile au fost redactate de către Dr. Arh. Gabriela Petrescu, Dr. Arh. Sidonia Teodorescu, iar concepția grafică a fost realizată de către Drd. Arh. Delia Prisecaru.

În cadrul vernisajului au luat cuvântul Arh. Nicolae Lascu, Dr. Arh. Gabriela Petrescu și Dr. Arh. Sidonia Teodorescu. Cu toții au vorbit despre importanța expoziției, care rezidă din faptul că aceasta este menită să conserve, fie doar și numai sub forma unor fotografii ce vor dăinui la rândul lor în timp, realizările remarcabile ce au definit cea mai importantă perioadă din istoria arhitecturii moderne din România, în speță deceniul al treilea al secolului XX, cunoscut și ca perioada de înflorire și chiar de explozie a stilului modernist – avangardist cunoscut sub denumirea de Art Deco, definită printr-o deschidere totală atât asupra celor mai noi forme, inspirate din curentele avangardiste manifestate în celelalte arte, ca de exemplu cubismul și dadaismul, cât și prin adoptarea unor materiale de construcții noi, precum metalul, sticla sau betonul armat, neutilizate până atunci pentru realizarea unor blocuri de locuințe.

Zona studiată în cadrul expoziției este cuprinsă între Calea Călăraşilor şi Calea Dudeşti. Edificiile incluse în această expoziție se găsesc pe Calea Călăraşilor, străzile Romulus, Remus, Filibiu, Maximilian Popper, Parfumului, Olteni, Intrarea Iuliu Valaori, bulevardul Hristo Botev etc. Toate aceste străzi făceau parte din vechiul Cartier Evreiesc, care se desfăşura pe malul stâng al Dâmboviței, și care la acea vreme reprezenta centrul Capitalei.

Cei care au proiectat casele și blocurile de locuințe din zona aceasta sunt nume reprezentative pentru arhitectura interbelică: Marcel Iancu, Boris Zilberman, Jean Monda, Herman Clejan, Isak Mahler, Leon A. Hirsch, Victor Asquini, Duiliu Marcu etc.

Dintre toți aceștia, cel mai ușor de recunoscut datorită formelor îndrăznețe abordate este fără doar și poate Marcel Iancu. Și nici nu este de mirare să fie așa, de vreme ce acesta s-a întors în București pentru a contribui la modernizarea orașului, direct din sânul dadaismului, la fondarea căruia și-a adus o însemnată contribuție, fiind, alături de Tristan Tzara și de Marcel Duchamp, unul dintre corifeii acestui curent.

În încheiere aș vrea să spun câteva cuvinte și despre atmosfera creată în timpul acestui vernisaj. De remarcat a fost faptul că iubitorii de arhitectură și de fotografie au început să se adune în sala centrală a Palatului Suțu, cu cel puțin o oră mai devreme și s-au arătat foarte interesați de subiectul expoziției, studiind cu atenție fiecare panou, ba chiar cerând informații suplimentare de la autorul fotografiilor, inginerul Sorin Mircea Vasilescu, care s-a arătat foarte generos și a încercat să se pună la dispoziția tuturor, având tot timpul un zâmbet prietenesc pe chip. Atmosfera amicală s-a reinstaurat și după terminarea luărilor de cuvânt, atunci când toți cei prezenți au fost invitați la o mică tratație.

Expoziția de fotografie Locuința interbelică în sectorul 3 va fi deschisă la Palatul Suțu (Bd. I. C. Brătianu nr. 2) până pe data de 31 martie, având programul de vizitare în fiecare zi, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Share.

About Author

Avatar photo

Am 29 de ani şi am studiat timp de 11 ani teologie ortodoxă. Încă de pe băncile Seminarului am îmbinat dragostea pentru cunoaşterea lui Dumnezeu, cu aceea pentru cunoaşterea oamenilor, ajungând mai degrabă la o pasiune pentru antropologia creştină, pe care am încercat tot timpul să o îmbogăţesc cu „poveşti despre oameni”, culese din domenii cât mai diversificate de cunoaştere: istorie, psihologie, filozofie, dar mai ales literatură, pentru că în ea se contopesc uneori toate formele de cunoaştere. Am îmbinat dintotdeauna lecturile teologice cu scrierile marilor clasici ai literaturii române şi universale. Dar în tot acest timp, marea mea dragoste a rămas poezia. În ultima perioadă, o sinteză pe care nu am reuşit să o controlez, lăsându-mă mai degrabă furat de ea, mi-a condus paşii spre minunata lume a realismului magic şi a suprarealismului. Domenii de interes: religie, poezie, literatură pentru copii, literatură de orice gen (exclus S.F., thriller, polițist).

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura