Un program de festival pentru gusturile melomanilor pretențioși și așa a și fost publicul: cunoscător, pretențios și deloc risipirtor cu aplauzele. Mi-a plăcut să-i revăd pe mulți dintre care veniseră și în prima seară, inclusiv pe puștiul care a stat în primul rând, cu toții dornici să anuleze senzația de caniculă apăsătoare cu o doză de muzică de cea mai bună calitate. Întâmplare sau nu, dar ambele concerte au pus în valoarea profesonialismul muzicienilor, s-a remarcat imediat tehnica impecabilă a lui Horia Mihail sau nevoia de a combina în doze atent măsurate improvizația cu ritmurile diverse la quintetul condus de Sorin Zlat Jr.

Concertul susținut de Horia Mihail face parte din seria Pianul Călător, un turneu național ajuns la a zecea ediție, una adaptată condițiilor actuale. Dacă în primele ediții pianul chiar era călător – unul recondiționat, plimbat prin micile orașe ale României și donat la final unui oraș în care, fie nu exista pian de concert, fie era o nevoie imperioasă de un astfel de instrument – anul acesta concertele au fost în aer liber și în fața unui public mult redus ca număr, ceea ce a impus și adaptarea programului. Se știe că mediul natural schimbă calitatea sunetului, zgomotul orașului și al străzii capătă rol esențial în desfășurarea concertului, iar muzicianul trebuie să se folosească de tot acest canvas sonor ca să dea valoare muzicii în sine. Fiind anul Beethoven, evident că era de așteptat ca în program să fie bucăți muzicale scrise de marele compozitor. Nu m-am așteptat să regăsesc „șlagăre”, e foarte adevărat, da Horia Mihail le-a cântat așa cum trebuie, fără improvizații, dar cu accent pe tehnică. Așa se face că Sonata lunii și Für Elise au fost în contrapartidă perfectă cu Variațiunile în do minor și, mai cu seamă cu Sonata Waldstein (mie tot îmi venea în cap Wallenstein, mai celebru pentru cunoscătorii istoriei, dar până la urmă cei doi au căzut la pace și și-au găsit loc în memoria mea de lungă durată). Variațiunile le ascultasem recent la Radio România Cultural, într-o dimineață, e drept că într-o altă interpretare, așa că mi-a plăcut să le reascult și să-mi dau seama că mediul natural îmbogățește partitura, nu o aglomerează, ci îi dă sens și valoare. „Șlagărele” au fost pe placul copiilor (care au recunoscut imediat notele), iar Sonata Waldstein a satisfăcut pretențiile melomanilor înveterați. Cu un grad de dificultate foarte ridicat, sonata stârnește sentimente contradictorii audienței, dar asta nu înseamnă altceva decât o mică introducere în universul interior al lui Beethoven, acolo unde liniște n-a fost niciodată. Horia Mihail ne-a demonstrat cu această ocazie că un muzician foarte bun se respectă și-și respectă publicul,  asumându-și condițiile de concert și convertindu-le în premise pentru un concert de înaltă ținută.

Partea a doua a serii a fost una așteptată de mine; jazzul pentru mine este un stil muzical cu adevărat special, iar concertele de jazz vor fi întotdeauna printre cele mai speciale amintiri personale. Clasic sau nu, fusion de stiluri și ritmuri sau nu, jazzul rămâne una dintre cele mai vii manifestări culturale ale lumii contemporane. Fie că vorbim de concert de club sau de sală de concerte mare, în aer liber sau în spații neconvenționale, jazzul îmbracă de fiecare dată în alt fel audiența, amprentând într-un mod mai mult decât specific fiecare reprezentație în sine, așa se face că nu se poate vorbi de concerte identice, chiar dacă programul este același. Dialogul cu publicul și adaptarea la condițiile de concert impun această versatilitate, iar instrumentiștii remarcabili prin asta rămân în memoria melomanilor – capacitatea de a prelua energiile spectactorilor și ale locului și a le da valoare muzicală.

Sorin Zlat Jr este cunoscut publicului de jazz din România (și nu numai de aici), de-a lungul anilor cântând în diverse formule muzicale, toate contribuind la crearea unei cărți de vizită cu adevărat specială. Premiat pentru performanțele sale la diferite festivaluri sau competiții, Sorin Zlat Jr are marele merit de a se raporta la tradiții și jazzul clasic într-un mod foarte fettil. Jazzul lui este unul în care instrumentul ia partea leului, ceea ce înseamnă că tehnica trebuie combinată cu o dragoste pentru muzică în doze atent măsurate, astfel încât spectactorul să nu fie agresat de prea multe improvizații sau adaptări fără rost sau nejustificate.

Quintetul cu care a venit la Sibiu este, dacă vreți, într-o opoziție perfectă cu ceea ce face el la Filarmonica din Ploiești, acolo unde este angajat. Cu un program aproape exlusiv alcătuit din standarde americane – songuri ale celebrilor Cole Porter, George Gerswhin, Nat King Cole, Victor Young, Jimmy Heath, Johnny Green – quintetul alcătuit din Sorin Zlat Jr. (pian) , Mihaela Alexa (voce), Sorin Zlat Sr. (saxofon), Alexandru Marin (contrabas) și Iulian Nicolau (tobe) a reușit să smulgă și un bis publicului. Un concert care a satisfăcut așteptările unui public foarte exigent (să nu uităm că Sibiul este și patria jazzului, festivalul de jazz de aici fiind printre cele mai vechi din țară); excelente solourile, introduse la momentele oportune și neprelungite în mod inutil (se întâmplă de multe ori asta în concertele de jazz), după cum excelente momentele de vocal, susținute de Mihaela Alexa, aflată într-o formă vocală bună, dovadă și adaptările blestemului Mariei Tănase și a celebrei Ciocârlii, care s-au constituit și în bisul serii. Îmi era dor să ascult jazz live, iar ceea ce am auzit la Sibiu mi-a dovedit, dacă mai era nevoie, că ecclectismul specific jazzului îmi satisface de fiecare dată mofturile și pretențiile.

 

Festivalul Zilele Muzicale Româno-Americane  – Filarmonica de Stat Sibiu (1-5 iulie 2020)

Pianul Călător. Turneu național – Horia Mihail

  1. van Beethoven – Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor
    L. van Beethoven – „Sonata lunii” – partea I Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 „Sonata Waldstein”
    L. van Beethoven – 32 Variațiuni în do minor pe o temă originală WoO 80
    L. van Beethoven – „Für Elise” bagatelă pentru pian în la minor WoO 59

Sorin Zlat Quintet

în program lucrări de: Cole Porter, George Gerswhin, Nat King Cole, Victor Young, Jimmy Heath, Johnny Green

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura