Trinitatea este replicată în multiple ipostaze în noul serial produs de HBO Europe. De ce încep cu trinitatea? Pentru că trama serialului, pe fond, este o combinație de arhetipuri derivate toate din nevoia de a crede a omului. Credințele, religiile și orice alte forme de manifestare ale nevoi de a crede a omului renasc constant, odată ce  spiritul epocii se înnoiește. Lupta dintre bine și rău, răstignirea lui Iisus Hristos, arginții, Iuda, trădarea și câte și mai câte, toate se combină într-un mod neașteptat de elegant la nivel de scenariu și capătă sens imagistic grație viziunii regizorale. Alex de la Iglesia se folosește de mai vechile scheme specifice thriller-ului – creaturi înspăimântătoare, oameni înzestrați cu puteri supranaturale sau capabili să provoace adevărate fenomene paranormale  etc. și le adaugă  o distribuție foarte, foarte bine gândită – nu contează neapărat charisma, cât personalitatea imprimată rolului -, dar și un montaj care favorizează ritmul antrenant al acțiunii. Practic, stai cu sufletul la gură preț de o oră, fără să te gândești cât mai este până la finalul episodului, ba chiar îți dorești să treci rapid la următorul.

30M @MANOLO PAVON

Rama serialului este dată de monedele cu care a fost plătit Iuda, cel care a contribuit decisiv la urcarea pe cruce a lui Iisus și răstignirea acestuia. Arginții s-au risipit în diferite colțuri ale lumii, dar devin deschizătoare de porți către alte lumi, provoacă duhurile rele să răstoarne ordinea instaurată cu ajutorul Bisericii, dar și a altor instituții, mai pământene. De aceea, regizorul cantonează acțiunea undeva, într-un orășel spaniol, acolo unde trinitatea primar-preot-medic (veterinar) este o reflexie a percepției sociale a localnicilor – primăria, biserica și cabinetul veterinar sunt importante în virtutea tradiției, a implicării lor în bunul mers al lucrurilor și al dezvoltării economiei. Deduci de aici că principala activitate a localnicilor este creșterea animalelor și/sau agricultura și că biserica rămâne în continuare un loc de întâlnire, o prezență activă, vie a preotului în mijlocului comunității este ceva firesc, iar primarul ține loc de umăr de sprijin pentru cei aflați în suferință, de înțelept care rezolvă rapid probleme iscate din senin, ba este  și unbun coordonator al comunității locale.

30M @MANOLO PAVON

Spuneam puțin mai sus că personajele sunt puternice, individualiza(n)te, ocupă tot ecranul și ajută la derularea tramei fără tăgadă. Remarcabil este felul cum s-au combinat trăsăturile clasice/standard pentru fiecare dintre cei trei principați cu trăsăturile care țin de o lume contemporană aflată într-o continuă schimbare. Trăim, până la urmă, într-un timp care se prefigurează a fi începutul epocii postumanismului.  Padre Vergara fumează, boxează până la epuizare, a fost acuzat în trecut de crimă (a participat în tinerețe la un proces de exorcizare, iar tânărul i-a murit în brațe), îmbracă o reverendă verde smarald, iar scalpul îi este brăzdat de urmele unor operații care par a fi fost destul de grele. Paco, primarul, este căsătorit cu Merche, o femeie ambițioasă, care vrea să dețină controlul cu orice preț și care încearcă să conducă din umbră campania de imagine a acestuia. Sportiv prin excelență, i se văd mușchii îndelung lucrați la sală în foarte multe cadre, dar îi și folosește pentru a o salva pe Elena, medicul veterinar. Foarte curios, dar și temător, încearcă în permanență să găsească cea mai scurtă cale de rezolvare a lucrurilor, fără să intre în gura lumii (de care pare că se teme mai ceva decât de furia nevestei), deține totuși acea capacitate unică de a înțelege câte ceva din felul cum acționează creaturile, duhurile rele sau alte personaje malefice. Pe Elena am lăsat-o la urmă din mai multe motive, dar mai ale pentru că merită un premiu special pentru cum își reconfigurează personajul cu fiecare nou episod. Fiecare experiență/întâmplare lasă urme, pare că o destabilează, că o predispune să devină victimă. Numai că ea renaște din propria cenușă, precum Phoenix. Dacă în primul episod  scapă cu ajutorul ideii salvatoare a lui Paco, în a doua ea este cea care are ideea care duce la salvarea lui Padre Vergara.  E o combinație de uman și suprauman unică care contribuie activ la transformarea ei  într-o superfemeie, ea câștigă cu fiecare nouă confruntare o superputere.

30M @MANOLO PAVON

Triada binelui, eroii luptei împotriva răului, nu i se opune o altă triadă, ci o adevărată armată de duhuri rele, creaturi care se hrănesc cu energii și vieți umane, cardinali sau papi trecuți de mult la cele sfinte etc. Episodul pilot debutează cu o scenă care aparent n-are nimic în comun cu lumea celor trei. Monedele sunt cele care reunesc personajele în același spațiu și timp, indeferent din ce colțuri ale lumii vin sau câte veacuri au străbătut ca să ajungă în prezent. Scenariștii s-au folosit de o documentare atentă, care vizează în special structura ierarhică a Bisericii Catolice; e de urmărit cum se strecoară în fiecare episod câte o demontare a unui mit sau a unei false credințe, referințele la bigotismul contemporan sau la pierderea credinței nu sunt deloc întâmplătoare. Pe de altă parte, 30 COINS este și un excelent thriller, tocmai pentru că nu pedalează excesiv pe efectele de contrast sau pe efectele speciale, ci cu ajutorul unui montaj foarte atent realizat, cele două seturi contribuie într-un fel unic la reliefarea unei foarte subtile interogații: încotro ne îndreptăm? Distrugerea autorității bisericii este o temă des întâlnită în filmele și serialele spaniole. Spania este o țară eminamente catolică, conservatoare și de aici și rolul extrem de important al preotului – gândiți-vă că rolul acestuia putea fi preluat de un numismat pasionat sau de un istoric dornic să dezlege enigme, dar cred că atunci serialul ar fi pierdut foarte mult din originalitate.

Álex de la Iglesia @Borja B. Hojas

30 COINS prinde spectactorul în mijlocul intrigii asemenea păianjenului care țese plasa în jurul victimei. Nu te lasă să scapi, nu-ți dorești să ieși din atmosferă, nu-ți pui întrebări cu privire la „de ce a gândit așa scena X”, după cum nu te întrebi deloc „oare cine ar fi putut juca mai bine rolul lui Padre Vergara”. Tind să cred că scenariștii vor găsi suficiente puncte de relansare a acțiunii, astfel încât fiecare nou episod să sporească gradul de atractivitate și numărul de spectactori. Încă ceva: deși, pe fond, este un thriller, serialul sigur va fi și pe placul amatorilor de seriale polițiste sau al celor cu subiect istoric, ceea ce nu-i deloc rău.

Trailer: 30 de arginți – trailer 2 (hbogo.ro)

Credit foto general: Copyright © 2020 HBO Nordic AB. All rights reserved. Photographer – Manolo Pavon

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura