New York, 26 noiembrie 2018 — Making Waves: New Romanian Cinema, festivalul de film românesc din New York începe luni, 26 noiembrie, la Brooklyn Academy of Music cu unul dintre filmele-eveniment ale anului: Touch Me Not, în prezența regizoarei Adina Pintilie. Recompensat cu Ursul de Aur și Premiul pentru debut la Berlinală, acest hibrid curajos de ficțiune și documentar face parte dintr-un program amplu pe care Making Waves îl dedică operelor regizate de femei: de la Moon Hotel Kabul (r. Anca Damian) și Soldați. Poveste din Ferentari (r. Ivana Mladenović) la documentarele Dacii liberi (r. Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan), Licu, o poveste românească (r. Ana Dumitrescu) și Distanța dintre mine și mine (r. Mona Nicoară și Dana Bunescu). Îmbogățit cu materiale rare de arhivă despre Nina Cassian, acesta din urmă a fost filmat în New York și include ultimul interviu dat de celebra poetă înainte de moartea ei din 2014.

 

One Step Behind the Seraphim_photo credit Silviu Ghetie

„Este un an deosebit de puternic pentru filmele românești și suntem încântați că această ediție include o secțiune dedicată femeilor regizor”, declară Gina M. Duncan, vice-președinte BAM Film.

Concentratul de „girl power” de la cea de-a 13-a ediție de Making Waves (a șaptea susținută independent) este dublat de o retrospectivă integrală a lungmetrajelor regizate de Radu Jude, prima de acest fel organizată în Statele Unite: Cea mai fericită fată din lume, Toată lumea din familia noastră, Aferim!,Inimi cicatrizate, Țara moartă și, nu în ultimul rând, proaspătul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, recompensat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary. Acesta din urmă este și propunerea României la Oscarul 2019 pentru cel mai bun film străin și va deschide seria proiecțiilor de festival de la Jacob Burns Film Center din Pleasantville, NY.

Anca Damian

Celor două programe speciale amintite (Women Directors și Director in Focus: Radu Jude) li se adaugă în selecția acestei ediții de Making Waves tradiționala panoramă a celor mai bune filme ale anului – Pororoca (r. Constantin Popescu), Un pas în urma serafimilor (r. Daniel Sandu), Charleston (r. Andrei Crețulescu), Povestea unui pierde-vară (r. Paul Negoescu) și documentarul Ouăle lui Tarzan (r. Alexandru Solomon) – și o inedită conversație despre ficțiune în film și literatură, la care participă Andrei Codrescu, Andrei Crăciun și Carmen Firan, într-o discuție moderată de Corina Șuteu.

Alexandru Solomon

În total 17 filme, prezentate de-a lungul a zece zile în cele două locații-partenere – Brooklyn Academy of Music (BAM) din New York (26 noiembrie – 2 decembrie) și Jacob Burns Film Center (JBFC) din Pleasantville, NY(29 noiembrie – 5 decembrie). „Într-o vreme în care cinema-ul devine din ce în ce mai mult un produs comercial, iar filmul o rețetă din ce în ce mai standardizată care vinde indiferent de valoarea lui estetică, cinema-ul românesc de artă încă găsește o casă primitoare la BAM și la Jacob Burns Film Center. Ediția a 13-a a festivalului nostru e găzduită cu generozitate de aceste instituții minunate, unde se pune preț cu adevărat pe creațiile internaționale”, declară Corina Șuteu, președinte Making Waves.

Ivana Mladenovic

Ca întotdeauna, proiecțiile festivalului vor fi urmate de întâlnirea publicului cu cineaștii invitați: regizorii Adina Pintilie, Monica Lăzurean-Gorgan, Mona Nicoară, Ivana Mladenović, Alexandru Solomon, Paul Negoescu și directorul de imagine Ana Drăghici. Ada Solomon este invitata specială la Making Waves 2018, ea semnând producția a nu mai puțin de zece filme prezentate la această ediție, dintre care șase au fost realizate împreună cu regizorul Radu Jude, cu care Solomon a dezvoltat un parteneriat creativ de durată.

Dana Bunescu

Ultima oră: The New York Times recomandă Making Waves între cele cinci evenimente de film ale weekend-ului din metropola americană și titrează: „Această serie de la BAM pune accentul pe autori mai noi sau nu îndeajuns de cunoscuți, de la Adina Pintilie, al cărei Touch Me Not a surprins comentatorii de cinema atunci când a primit marele premiu la Berlin, în februarie, până la Radu Jude, al cărui „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este un labirint cu oglinzi, un film care transgresează bariera ecranului, despre o regizoare de teatru (Ioana Iacob) care pune în scenă episodul real al masacrării evreilor români în 1941.

Ana Dumitrescu

Despre Making Waves: New Romanian Cinema

Making Waves: New Romanian Cinema este un festival organizat de Romanian Film Initiative, un proiect al Asociației Film ETC. lansat de Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu. Making Waves oferă cineaștilor din România o ocazie unică de a se remarca pe piața de film nord-americană, caracterizată de o mare varietate a ofertei și de o extremă competitivitate, mai ales în luna decembrie, când în Statele Unite sunt lansate filmele care țintesc la Oscar.

Regizorul filmului Pororoca

Festivalul este organizat în parteneriat cu BAM și Jacob Burns Film Center și este sprijinit în 2018 de Trust for Mutual Understanding, Centrul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România, Fundația Blue Heron și numeroși donatori individuali.

Andrei Crețulescu

20% din donațiile celor care participă la campania de strângere de fonduri pentru Making Waves 2018 în perioada noiembrie-decembrie merg spre Asociația Dăruiește Viață.

Detalii online:

makingwaves.filmetc.org

www.facebook.com/MakingWavesRO/

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura