În glumă se spune adevărul, aceasta ar putea fi ideea de bază a spectacolului Despărțiți din dragoste, o comedie cu replici inteligente și situații care stârnesc râsul. Paradoxal, pentru a fi fericiți în căsnicie, oamenii ar trebui să se despartă din când în când, măcar 4 luni, așa cum li se întâmplă lui Mișu Mihăilescu și Ilenei, soția lui.

Și în dragoste, și în afaceri contează mult aparența. Doi colegi de liceu se întâlnesc după 15 ani și descoperă că niciunul nu este fericit, nici filosoful, șoarece de bibliotecă, ridicol prin complexul de superioritate intelectuală, nici afaceristul, omul cu ceas scump, nevastă și amantă.

Cei trei actori folosesc un spațiu scenic simplu, redus la câteva elemente: o bancă, undeva pe malul unei ape, niște pietroaie și un felinar – se lasă seara, o parte dintre discuții se poartă, sentimental, când răsare prima stea. Pietroaiele stau la dispoziția celor care, uneori, când se simt nefericiți sau când șantajează emoțional pe cineva, au tentația de a se arunca în apa adâncă și de a rămâne acolo.

Tentația autovictimizării îi scutește pe toți trei de responsabilitate și, în jocul scenic, îngăduie un schimb comic de replici de tipul „ba tu, ba eu”. Protagoniștii pun eșecul în plan sentimental, singurul care contează, pe seama unui trecut în care ar fi suferit din pricina abuzului emoțional – s-au simțit abandonați, neglijați, lipsiți de iubire, singuri.

În rolul Ilenei, Ana Odagiu joacă excelent, cu energie și umor, plină de vervă. Personajul este studiat atent la nivel de mimică, intonație, mișcare fină. Ileana se declară nefericită în ambele căsnicii, fiindcă bărbații de care se îndrăgostește (prea repede, evident, superficial), de îndată ce devin soți, se schimbă. În teorie, Ileana este o feministă de nouă generație – „eu gândesc, nu gătesc”.

Efectul comic se naște frecvent din replicile ironice, din jocul sensurilor, din amestecul registrelor, procedee tipice comediei clasice. „Du-te să te cauți!” îi spune Mișu colegului său, care are, pe rând, tot felul de manifestări bizare. Sandu pretinde că suferă de orbire temporară, de surzenie ocazională, înțepenește câteva secunde în poziții ridicole, are nevoie de un „țepenolog” sau de dragoste. Sandu ar trebui „să se caute” pe sine, și nu e singurul care ar trebui să facă asta.

În ecuația conjugală a soților Mihăilescu, Sandu Alexandru este un pretext. Cei care s-au iubit se vor iubi în continuare. Unde există o urmă de iubire există dragostea toată, chiar dacă pe lângă pasiune s-au strâns, în timp, și alte sentimente mai puțin luminoase.

Despărțiți din dragoste este un spectacol echilibrat, gândit în așa fel încât partiturile actorilor să fie la fel de interesante și să stârnească râsul, dar să te pună și pe gânduri. Când cineva întreabă „Cât mă iubești?”, altcineva ar putea să-i facă un grafic.

 

DESPĂRȚIȚI DIN DRAGOSTE

Regie: Marius Gîlea

Tip spectacol: comedie

Durata: 1h 20min (fara pauza)

Distribuție: Ana Odagiu, Marius Gâlea și Conrad Mericoffer

Spectacolul a făcut parte din programul ediției 2023 a Festivalului Săptămâna Teatrului Tânăr

Share.

About Author

Avatar photo

Sunt câte puţin din fiecare carte care mi-a plăcut. Raftul meu de cărţi se schimbă continuu: azi citesc şi citez din Orhan Pamuk, mâine caut ceva din Jeni Acterian. Caut cărţi pentru mine şi pentru alţii. Îmi place să spun că sunt un simplu profesor, într-un oraş de provincie, tocmai pentru că, în sinea mea, ştiu că a fi profesor nu e niciodată atât de simplu. Trebuie să ai mereu cu tine câteva cărţi bune: să ştii, în orice moment, ce carte ar putea face dintr-un adolescent un bun cititor.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura