Cărți semnate de Petronela Rotar, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Ana Blandiana, Marius Chivu și Matei Vișniec au fost desemnate de cititori drept cele mai bune volume românești apărute anul trecut, în cadrul celui mai amplu concurs-sondaj organizat de Bookaholic.ro.

 

Cea de-a patra ediție a Premiilor Bookaholic.ro a avut loc între 20 februarie și 10 martie 2017, un moment zero care a precedat startul oficial al campaniei Citesc literatură românăun mod de a lua pulsul cititorilor legat de aparițiile de anul trecut dar, mai ales, unul dintre felurile în care promovăm literatura română pe Bookaholic.

Astfel, am invitat cititorii să voteze Cea mai bună carte românească din 2016. Publicul a avut la dispoziție cinci voturi de repartizat, în funcție de lecturile și preferințele lor, dintr-o listă fixă și diversă de 150 de cărți, propuse de redactorii și colaboratorii site-ului Bookaholic.ro. Volumele au fost împărțite, anul acesta, în cinci categorii: „Roman”, „Proză scurtă”, „Poezie”, „Non-ficțiune” și „Literatură pentru copii”.

În cele aproape trei săptămâni de vot, 2776 de cititori au acordat 8961 de voturi. Indiferent de rezultate, ceea ce considerăm că este important este faptul că, în ultimele săptămâni, s-a vorbit mai mult despre literatura română contemporană. Pare că, încet, încet, se formează o comunitate mai numeroasă de cititori de literatură română. Ceea ce nu poate decât să ne bucure și să ne determine să investim din ce în ce mai mult timp și resurse pentru a îmbunătăți sistemul de vot pe viitor, dar și pentru a promova cărțile semnate de autori români.

În ceea ce privește rezultatele sondajului Cea mai bună carte românească din 2016, câștigătoarea simpatiei publicului a fost Petronela Rotar, cu volumul de proză scurtă „Sfârșitul nopții”, apărut anul trecut la Editura Herg Benet și votat de 358 de cititori. Pe locul al doilea, s-a situat Matei Vișniec, cu 252 de voturi, cu volumul de literatură pentru copii, „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, ediție bilingvă română-franceză, cu ilustrații de Andra Bădulescu, apărut la Editura Arthur în 2016. Locul al treilea a fost ocupat, cu 241 de voturi, de „Aștept să crăpi (de astăzi, în prime-time)”, volum de proză scurtă semnat de Radu Paraschivescu și apărut tot anul trecut la Editura Humanitas. De asemenea, la celelalte categorii (în afară de „Proză scurtă” și „Literatură pentru copii”, pe care le-am menționat mai sus și au făcut parte din top 3 general al cărților), romanul anului 2016 a fost desemnat „Inocenții”, de Ioana Pârvulescu, volumul preferat de poezie al anului 2016 a fost „Orologiul fără ore”, de Ana Blandiana, iar cartea de non-ficțiune favorită a anului trecut a fost „Trei săptămâni în Anzi”, de Marius Chivu. Mai multe detalii, precum și topurile 10 pentru fiecare categorie în parte, găsiți aici.

Despre Bookaholic

Înființat în 2011, cu peste 1.200.000   de vizite pe an și cu o comunitate de peste 86.000 de fani pe Facebook, Bookaholic.ro este una dintre cele mai citite și apreciate site-uri de cultură din România. Sub motto-ul „Dependența de cărți se tratează cu cărți”, focusul Bookaholic este pe conținutul de calitate și pe promovarea lecturii, însumând, până în prezent, peste 4.200 de articole – dintre care amintim cronici de cărți, interviuri cu autori români sau străini, reportaje, rubrici personale, articole de opinie sau materiale care țin de un lifestyle livresc ce integrează armonios pasiunea pentru lectură pe toate nivelurile.

Premiile Bookaholic.ro sunt susținute de Cărturești.ro.

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura