Avem propunerile a patru edituri: Vellant, All – Galaxia Copiilor, Cartea Copiilor, Nemi. Toate sunt tipărite în condiții grafice de excepție, au povești scrise în chei atractive pentru cei mici, cei mai, aveți toate motivele să le căutați.

Povești din calendar” de Iulia Iordan – Editura Vellant

povesti-din-calendar_1_fullsizePovesti din calendar“ aduna laolalta douazeci si doua de feluri de a calatori in timp pe vremea cand Dumnezeu si sfintii se plimbau pe pamant, cand zapada nu avea culoare sau pe vremea cand Ileana Cosanseana pocnea din biciul ei fermecat pentru a-si transforma palatele intr-un mar de aur.

O carte cu povesti vechi romanesti repovestite pentru cei mici de Iulia Iordan si ilustrate inedit de Veronica Neacsu, volumul vine insotit de un set de cartonaste fermecate din care povestile si joaca se nasc cat ai clipi. 

Povesti din calendar“ le deschide celor mici si celor mari o fereastra asupra obiceiurilor, traditiilor si credintelor populare despre timpuri si anotimpuri, care au fost slefuite generatii de-a randul, dar peste care s-a asternut uitarea in ultimele decenii. Aceasta carte este si un prilej de recuperare si rememorare a lor.

Dragonul de gheață” de George R.R. Martin – Editura Nemi

georgerrmartin-dragonul-de-gheata_hc_c1Dragonul de gheață este o poveste încântătoare despre curaj și sacrificiu pentru tinerii cititori, dar și pentru adulți, scrisă de popularul autor al seriei Cântec de gheață și foc, G.R.R. Martin. Iar ilustrațiile splendide ale artistului Luis Royo îmbogățesc această poveste captivantă și emoționantă a unei tinere fete și a dragonului său.

În lumea din Cântec de gheață și foc dragonul de gheață este o creatură legendară și înfricoșătoare, întrucât niciun om nu a reușit vreodată să îmblânzească vreunul. Zborul său pe deasupra pământului lasă în urmă doar pustiu și un frig îngrozitor. Dar Adarei nu-i e teamă. Pentru că Adara este un copil al iernii, născută în timpul celui mai cumplit îngheț pe care toată lumea, chiar și Bătrânii, și-l amintesc.

Adara nu mai ținea minte când a văzut pentru prima oară dragonul de gheață. Părea că a fost dintotdeauna prezent în viața ei, o strălucire îndepărtată pe când se juca afară, în zăpadă, mult timp după ce ceilalți copii plecaseră la casele lor goniți de frigul mușcător. Când avea patru ani l-a atins, iar la cinci ani a zburat prima oară pe spatele lui înghețat. Apoi, când a împlinit șapte ani, într-o zi liniștită de vară, dragoni fioroși s-au abătut în zbor deasupra fermei liniștite în care locuia Adara.

Iar legendele spun că doar un copil al iernii – și dragonul de gheață care ține la el – pot salva lumea de la distrugere.

Dragonul de gheață se petrece în același univers din seria Cântec de gheață și foc de G.R.R. Martin, care stă la baza serialului de succes HBO, iar acest volum de colecție minunat ilustrat va fi, în mod sigur, pe placul fanilor.

Spărgătorul de nuci” după spectacolul New York City Ballet „Spărgătorul de nuci” de George Balanchine – Editura Nemi

1250527Porneşte într-o călătorie fantastică alături de Marie și prințul său în această minunată interpretare a unuia dintre cele mai populare spectacole de balet din toate timpurile: Spărgătorul de nuci.

Inspirându-se din reprezentaţia pusă în scenă de George Balanchine în 1954 pentru New York City Ballet, ilustratoarea Valeria Docampo reuşeşte să surprindă magia și farmecul acestei clasice povești de iarna prin intermediul desenelor sale extraordinare.

De la petrecerea de Crăciun cu care începe călătoria lui Marie, până la sărbătoarea fantastică din Tărâmul Dulciurilor, toate momentele importante ale spectacolului se regăsesc în această carte ce se integrează perfect în atmosfera sărbătorilor de iarnă.

O lectură pe placul tuturor copiilor ce-și doresc să facă balet, și nu numai.

Protozelul trăznit” de Daniel Eberhar – Galaxia Copiilor – Grupul Editorial All

res_b6dbd3fe657d423f10bef120b29f4796_fullCa orice poveste, Protozelul trăsnit este populată de personaje simpatice, cu accent pronunțat pe culoare, precum Kimi, micuțul pinguin albastru, Toto, ursuleţul alb şi drăgălaş, sau Grun, păsăroiul mov cu ciocul galben ca lămâia şi sprâncenele verzi. Nu duce lipsă nici de licori magice sau tărâmuri fantastice precum Colina Înnegurată, Lacul Comorii sau Codrul Speranței. Nimic neobișnuit… până ni se dezvăluie că în această lume de basm se folosește lanterna, se fac fotografii și înregistrări, se merge pe bicicletă sau se conduc mașini decapotabile.

Iar dacă te întrebi cine e, totuși, Protozelul trăsnit în toată afacerea asta, află că e un fel de creatură ciudată care pare să fi descins dintr-un univers „Mad Max” de jucărie. Această fiinţă cu două picioare ciolănoase şi două braţe care-i atârnă până la pământ e mai degrabă caraghioasă decât înfricoşătoare. Are faţa acoperită de o barbă verde ca prazul, lungă de-un cot, şi doi ochi portocalii. Pe cap poartă o pălărie ţuguiată, de culoare violet, pe care sunt brodate stele argintii, unite între ele cu o plasă metalică. Croiți dintr-o stofă galbenă, pantalonii au turul întărit cu o bucată de oţel, pentru că Protozelului îi place să coboare Colina Înnegurată alunecând pe fund. Din costumaţia lui bizară nu putea lipsi… o pereche de papuci de tablă. Şi, ca şi cum toate acestea n-ar fi fost de ajuns, din vârful pălăriei i se înalţă un fir de oţel ca o antenă de radio, un veritabil paratrăsnet la purtător.

Dacă ți se pare că tocmai ai citit descrierea unui vrăjitor, Protozelul s-ar bucura să îți audă părerea. Pentru că asta și-a dorit din răsputeri, doar că nu a fost să fie, în ciuda faptului că a studiat intens Manualul maestrului vrăjitor, cea mai scumpă carte de profil. Și, cum n-a reușit să devină un vrăjitor adevărat, și-a creat imaginea unuia. A tipărit afişe cu chipul lui, sub care a scris cu litere sângerii: „Căutat, viu sau mort, Vrăjitorul cel Cumplit“. A înregistrat chiar şi o casetă video cu un fals ritual voodoo, pe care a trimis-o la toate canalele de ştiri.

Protozelul nu e singurul protagonist mânat de orgoliu pe care îl vei întâlni pe autostrăzile acestei povești. Baba Verdeață își dorește să se transforme într-o ispititoare blondă cu ochi verzi, a cărei emisiune să ridice audienţa postului naţional de televiziune la cote nemaiîntâlnite. Ca și cum asta n-ar fi suficient, ar vrea și ca femeile să meargă, verzi de invidie, cu poza ei pe post de referință, la cei mai buni chirurgi plasticieni.

Ți-ai dat cu siguranță seama până acum că te afli în fața unei povești atipice, de care te vei îndrăgosti în aceeași măsură ca și copilul tău, doar că pe paliere diferite. Să recapitulăm, așadar: umor în doze mari, ironie la bine și la greu, teme actuale. În plus, Protozelul trăsnit are o morală cu valoare de upgrade în zilele noastre: Descoperă-te și acceptă-te așa cum ești, ca să îți poți folosi la maxim resursele!

Vreau să știu de ce. Marile întrebări ale celor mici” de Charlotte Grossetête – Galaxia Copiilor – Grupul Editorial All

UnknownVreau să știu de ce” oferă răspunsuri clare și inspirate la cele mai dificile întrebări pe care ni le pun copiii.

Cei mici au obiceiul de a-și exersa curiozitatea născocind întrebări complicate despre ei înșiși, despre ceilalți oameni și despre viață în general. „De ce nu pot face întotdeauna ce vreau eu? Părinții care au mai mulți copii îi iubesc pe toți la fel? De ce există războaie? Fiecare dintre noi moare într-o zi?” Iar dacă oamenii mari nu găsesc mereu cuvintele potrivite pentru a le răspunde, „Vreau să știu de ce” reușește să ofere explicații complete pe un ton prietenos. Nu numai că vor înțelege mai bine lumea care ne înconjoară, dar, cu ajutorul acestui volum, copiii își vor dezvolta imaginația și spiritul creativ. Informațiile sunt însoțite de ilustrații pline de farmec și sunt organizate în patru secțiuni:

  1. Eu!

  2. Familia mea!

  3. Și viata merge mai departe…

  4. Lumea se învârte și se învârte…

Ghici cât de mult te iubesc” de Sam McBratney, cu ilustrații de Anita Jeram – Editura Cartea Copiilor

570920Ghici cât de mult te iubesc” este o poveste pe care fiecare părinte a trăit-o imediat ce copilul său a învăţat să vorbească destul de bine. Plin de sensibilitate, dar şi amuzant, jocul dinainte de culcare dintre iepuraşii Căstănuţă-cel-Mic şi Căstănuţă-cel-Mare (care poate fi înzestrat ori cu rolul tatălui, ori cu al mamei) încurajează o relaţie profundă şi caldă între copil şi părinte, într-o manieră plină de farmec.

Ilustraţiile delicate şi cu detalii subtile sugerează calmul şi apropierea dinaintea orei de culcare. Nu e de mirare că, pentru milioane de copii şi părinţi, „Ghici cât de mult te iubesc” (Guess How Much I Love You) a devenit una dintre cele mai iubite cărţi ilustrate.

Ela cea fără de cuvinte” de Victoria Pătrașcu și Cristiana Radu – Editura Cartea Copiilor

Ela”. Ea a crescut încet, în timp, și s-a așezat într-o poveste. O poveste despre iubire, despre zgomotul lumii de azi, despre toleranță, despre curajul și împăcarea de a fi altfel, despre lumile noastre interioare, bogate și prețioase. Este o lecție despre felul în care cuvintele pot să nască lumi, dar pot și să rănească. (Victoria Pătrașcu)

Ela era mută. Aşa zicea toată lumea care o cunoştea. Toţi credeau că este mută pentru că din gura ei nu se auzise niciodată vreun sunet. Nici un cuvânt nu-şi luase zborul de pe buzele ei şi nici o şoaptă cât de mică nu mângâiase auzul părinţilor.

Doctorii care o vãzuseră dăduseră neputincioşi din umeri. Ela era sănătoasă, dar, cu toate astea, nu vorbea. Nu vorbea şi basta. Şi nimeni nu ştia de ce.

De ce oare nu vorbeşte? întreba tata gânditor. Ne aude, ne înţelege…

O să vorbească într-o zi… Sunt sigură…

Năsturel” de Don Freeman – Editura Cartea Copiilor

nasturelSunt pe lume poveşti de aventuri care te plimbă în junglă, peste mări şi ţări, pe sub pământ şi chiar prin cer, în nori. Mai sunt poveşti de adormit copiii care te plimbă încă şi mai departe, prin lumea viselor, în noapte. Poveşti fantastice sau amuzante, cu eroi frumoşi şi puşi pe vitejii sau dimpotrivă, năzdrăvani şi puşi pe şotii. Poveşti cu ciorăpei sau cu pantaloni scurţi, poveşti cu dantele sau pistoale, poveşti cu aromă de parfum sau praf de puşcă, poveşti care gâdilă sau muşcă, poveşti pentru copiii cuminţi şi poveşti pentru cei care nu ascultă de părinţi.

Ei bine, „Năsturel” este o poveste dintre cele rare, din cele care poartă numele de poveşti de suflet. O poveste care nu te poartă foarte departe, nici mai sus, nici mai jos, decât acolo, ascuns, înlăuntru, aproape, într-un loc uitat în zilele noastre în care se pune preţ doar pe ce costă scump. Un loc unde, odată intrat, descoperi că ai nevoie de atât de puţin ca să fii fericit! Ai nevoie de prietenie, de prietenie adevărată, şi mai ales de dragoste, să o primeşti… Cu condiţia să fii tu primul care o dăruieşti!

Fabule. Antologie de fabule clasice românești: Gheorghe Asachi, Anton Pann, Grigore Alexandrescu, Alecu Donici, George Topîrceanu” – Editura Cartea Copiilor

fabule_copertaCopile drag,

Cartea ce o ții în față nu-i o carte oarecare. E o carte isteață, ce te-nvață despre viață. În ea vei întâlni fel de fel de animale — și e tare de mirare că toate sunt vorbitoare! Iar, ca orice animal, toate-au un nărav măcar. Lăcomia și hoția, lenea și fățărnicia, răutatea, fudulia, minciuna și vorbăria, îngâmfarea, viclenia, peste toate și prostia! — trăsături dobitocești pe care le întâlnești, din păcate, nu doar în carte, nici doar în poiană ori în savană, ci le vezi încununate, ba chiar țanțoș purtate ca niște pietre de mare preț de oricare nătăfleț.

Însă tu să iei aminte, ca un copilaș cuminte, să citești și să primești, să crești, să te înțelepțești, nu cumva să te trezești peste câțiva ani, așa, că te vei asemăna ba cu leul la vânat, ba cu musca la arat, ba cu corbul înșelat, ba cu boul deputat. Tu să fii un împărat: nobil, curajos și darnic, drept, prietenos și harnic, înțelept și bucuros și la suflet luminos. Căci în lumea asta mare, de la lună pân’ la soare, nu-i nimica mai de preț ca un copilaș isteț. Și nimic mai scump pe lume ca un dram de-nțelepciune!

Hai, acum te du, copile, într-a cărții noastre file, fă dreptate între toate animalele din carte, căutând cine-a greșit și cine-a fost păcălit. Eu atât o să-ți mai spun: fii tu eroul cel bun!

Maimuțica Bramburica” de Julia Donaldson și Axel Scheffler – Editura Cartea Copiilor

1192813O maimuțică s-a pierdut. Nu-i de mirare că-i vine să plângă. Cum s-o găsească pe mămica? Dar uite, un fluture e gata să-i sară în ajutor. Cât de greu poate fi să găsești pe cineva în pădure? Dacă știi cât e de mare, ce culoare are, câte picioare are și alte asemenea lucruri, e simplu. Sau nu?

Ce mai plânge maimuţica:

Am pierdut-o pe mămica!

Nu plânge, maimuțică, îi spune Flutur, iată:

Te-ajut s-o cauţi. O găsim îndată

Ia să vedem, cât e de mare? — Cine?

Mămica ta… — Mai mare-i decât mine!

Mai mare? Am văzut-o! Ce mai stai?

Hai iute după mine! Hai, hai, hai!

Traducere: Florin Bican.

„Când vine Crăciunul” de Antonie Schneider și Maja Dusíková – Editura Cartea Copiilor

cand vine craciunul24 de povești de citit împreună în așteptarea Crăciunului — despre iubire, speranță, bunătate și răbdare

Cu mult înainte de primele zile din decembrie, magazinele sunt deja pline de decorațiuni, dulciuri și alte produse de Crăciun. Ce putem face, împreună cu copiii noștri, pentru a încetini cumva această grabă, pentru a trece peste tentațiile insistente ale ofertelor comerciale de toate felurile în speranța de a descoperi sensurile mai adânci ale sărbătorii? Cum ne putem bucura, rămânând cu amintirea durabilă a unor clipe fericite petrecute în familie, de zilele de început de iarnă care trec în așteptarea Crăciunului? Poate că tot poveștile sunt cea mai potrivită soluție, ca de atâtea ori.

Să citim povești împreună cu copiii este exact ce ne îndeamnă această carte. Personajul principal este un ursuleţ care, ca orice copil, se întreabă nerăbdător când va veni Crăciunul. Ca aşteptarea să-i fie mai uşoară, mama ursoaică îi spune în fiecare zi, începând cu 1 decembrie, câte o poveste. În toate cele 24 de poveşti sunt mereu prezente speranţa, răbdarea, bunătatea sau iubirea, în încercarea de a-i apropia pe copii de adevărata semnificaţie a Crăciunului.

Material realizat cu sprijinul editurilor.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura