Un simbolist – Maeterlinck – se întâlnește cu un impresionist – Debussy. Din întâlnirea lor a ieșit un basm muzical de o frumusețe greu de egalat, Pelléas et Mélisande. O operă în cinci acte și 19 tablouri montată în România doar o singură dată, în 1964. În stagiunea 2022 – 2023, Opera Maghiară din Cluj își asumă integral aducerea acestei opere în atenția melomanilor și încredințează regia lui Emese Szabó, iar bagheta dirijorală unui tânăr aflat pentru prima oară la pupitrul unei orchestrei de operă. Ábel Tompa este tânărul dirijor și  a fost tot timpul pe scenă, împreună cu orchestra și soliștii, montarea pentru care s-a optat fiind una de tip semi-scenică.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pasiunea fulgerătoare a prințului Golaud pentru tânăra Mélisande se transformă peste noapte într-un ménage à trois, pentru că tânăra se îndrăgostește de fratele prințului. Un joc al dragostei din care nu se iese niciunul dintre cei trei câștigători. Cu toate acestea, putem vorbi de un viitor, din moment ce tragediei supraviețuiește o fetiță, care supraviețuiește morții mamei sale. Golaud, cel ros de remușcări (și-a omorât fratele) și fetița, rodul unei iubiri (împărtășită sau nu, aici libretistul ne lasă libertatea alegerii). Jocul dragostei, vechi de când lumea, capătă note de actualitate, chiar dacă povestea, pe fond, se petrece într-un castel. Personajele se pretează la un joc de nuanțe specific începutului de secol XX, își permit libertăți despre care nici că putea vorba în secolul precedent, iar Mélisande este când iubită din tot sufletul, când compătimită și aproape niciodată judecată pentru ceea ce simte.

credit foto Szabadi Péter

Triunghiul amoros este etalat la scenă deschisă în viziunea regizoarei Emese Szabó prin intermediul unui joc de costume, gesturi și replici foarte atent gândit. Soliștii s-au folosit de tot spațiul avut la dispoziție, au intrat prin lateralele scenei sau direct din sală, și-au cântat replicile din mijlocul orchestrei sau din loja cea mai apropiată de scenă. Traseele lor au fost foarte bine gândite, astfel încât spectatorul să nu piardă firul epic al poveștii, după cum a putut foarte bine urmări desfășurarea muzicală, cu alte cuvinte a putut asculta partitura fără să-și pună problema căutării personajelor printre membrii orchestrei. Singurul element care n-a funcționat a fost partea de proiecție video, dar fiind vorba de premieră bănuiesc că la următoarele reprezentații se va remedia și acest aspect (proiecțiile video s-au realizat pe pereții laterali ai scenei, iar cei din sală n-au văzut aproape nimic din imaginile care se succedau în ritmul impus de partitură).

credit foto Szabadi Péter

Ábel Tompa a pus accentele unde și când trebuie, cu alte cuvinte a subliniat foarte bine notele specifice fiecărui act în parte. Dacă în primele acte lirismul, duioșia și melancolia imprimă o viteză de desfășurare a acțiunii specifică, în ultimele două acte forța destinului se simte din plin, iar dirijorul a știut să conducă atât orchestra, cât și soliștii, astfel încât deznodământul să cucerească definitiv publicul. Róbert Erdős (Pelléas), Renáta Gebe-Fügi (Mélisande) și István Kovács (Golaud) au format un trio care a funcționat foarte bine de-a lungul întregii reprezentații. István Kovács a fost impozant și s-a folosit de toate calitățile fizice pentru a da scenei un Pelléas foarte modern, care pe alocuri te trimitea cu gândul la Adonis. Renáta Gebe-Fügi a fost când ingenuă, când pasională și a construit foarte bine rolul prin raportare la cei doi parteneri de scenă; poate mai puțin credibilă pe final (oboseala și-a spus cuvântul), dar de un fragilitate aproape casantă în momentele de tensiune maximă (moartea lui Pelléas). Róbert Erdős a mizat excelent pe tinerețe, dând rolului o suplețe care face personajul să fie cu adevărat de poveste. Costume minimaliste, dar cu accente de poveste (voaluri, jabouri sau tunici foarte lungi), stâlpi decorativi care trimit cu gândul la pădurea în care a început totul, oglinda imensă care se transformă în jilț și o bancă așezată pe o laterală a scenei sunt câteva elemente de care s-au folosit scenografa și regizoarea ca să transforme povestea lui  Pelléas și Mélisande într-o poveste atemporală.

Această prezentare necesită JavaScript.

Un spectacol de operă care completează excelent seria de montări foarte din portofoliul Operei Maghiare Cluj. Pelléas et Mélisande, cu Ábel Tompa la pupitrul dirijoral și în regia lui Emese Szabó se poate juca mult timp și pentru un public divers. Ideea de a-l readuce pe Debussy în atenția iubitorilor genului se dovedește a fi excelentă, din moment ce echipa Operei Maghiare Cluj a gândit în detaliu caietul de sală, dar și montarea în sine. Mi-ar plăcea să-l văd pe ÁbelTompa dirijând și alte spectacole de operă, personalitatea și excelenta pregătire muzicală îi permit să abordeze partituri dintre cele mai complexe.

CLAUDE DEBUSSY – PELLÉAS ÉS MÉLISANDE / PELLÉAS ET MÉLISANDE

Operă în cinci acte

Libret după opera lui Maurice Maeterlinck

Adaptare regizorală semi-scenică în limba franceză, cu titraj în limba română și maghiară

Cu participarea corului și orchestrei al Operei Maghiare din Cluj

DISTRIBUȚIA:

Pelléas – Erdős Róbert

Mélisande – Gebe-Fügi Renáta

Golaud – Kovács István

Arkel – Fried Péter

Geneviève – Gáspárik Szilvia-Klára

Yniold – Modra Noémi

Doctor / Cioban – Peti Tamás Ottó

Scenografia – Venczel Attila

Costume – Ledenják Andrea

Maestru de cor – Kulcsár Szabolcs

Concertmaestru – Barabás Sándor, Ferenczi Endre

Corepetitor – Nagy Gergő

Regia tehnică – Pál Kincső

Sufleur – Kondrát Bea, Kostyák Júlia

Video – Török Ádám

Dirijor: Tompa Ábel

Regia: Szabó Emese

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura