În cadrul Programului AICI „Autori Iubiți și Cărțile lor la Iași”, Iașul Cultural, Librăriile SEDCOM LIBRIS și Editura POLIROM vă invită vineri, 22 martie 2019, începând cu ora 18.00, la Casa Cărții Iași, în Sala de Evenimente „Mihai Eminescu”, etaj II, Bdul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 57, la întâlnirea cu eseistul și filosoful Valeriu Gherghel. Evenimentul se va construi în jurul dialogului dintre autor și criticii literari Bogdan Crețu și Doris Mironescu. Moderator și gazdă a serii va fi bloggerul cultural Anamaria Ghiban. Vă așteptăm cu bucurie AICI!

 

Fragment din ultima apariție editorială a profesorului Valeriu Gherghel, „Roata plăcerilor. De ce n-au iubit unii înţelepţi cărţile?”

„Oare de ce (mai) citim? Un înțelept a găsit răspunsul: pentru a trăi pur și simplu. Citește ca să trăiești… Omul vrea să priceapă ceea ce trăiește. Iar pentru a înțelege este nevoie de cărți. Citim, așadar, pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine, pentru a ne lărgi sinele, citim pentru a trăi… În fond, am învățat să iubim din poemele trubadurilor. Poeții au inventat iubirea-pasiune. Ei au descris iubirea tenace dintre doi amanți separați, iubirea care se manifestă și în absența celuilalt. Prin urmare, omul mai întîi a citit, și-a imaginat, și abia după aceea s-a întrebat dacă iubește aievea. A citit și abia apoi a trăit.” (Valeriu Gherghel)

 

Sumar

Fericirile. Și ceea ce urmează după ele • În ce chip îți poți pierde vremea aiurea, chiar dacă te numești Petrarca • Cărțile sau viața? • 13 cărți pe care nu le-a citit nimeni, cu excepția noastră • Portret al cititorului la bătrînețe • Cinci motive cuvioase de a renunța la citit • Trei filosofi care au disprețuit cărțile • Cum am putea s-o salvăm pe Francesca din iad? O notă despre iubirea interzisă

 

Despre autor: Studii de filosofie la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, terminate în 1979. Redactor-şef adjunct la „Opinia studenţească” (1983‑1989). Din 1993 este profesor la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. Doctor în filosofie cu o teză despre teologia platoniciană. A colaborat la revistele „Convorbiri literare”, „Cronica”, „Dilema veche”, „Steaua”, „Timpul”, „Transilvania” etc. La Editura Polirom a mai publicat „Porunca lui rabbi Akiba” (2005), „Breviarul sceptic. Şi alte eseuri despre simplitate” (2012).

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura