Marți, 5 iunie 2018, ora 19:00, la Tramvaiul 26 (Str. Cercului nr. 6, București), va avea loc lansarea volumului „Meditații andine”, de Florina Nicolae, Editura Tracus Arte. Invitați: Maria Eugenia Echeverria Herrera, ambasador al Republicii Perú în România, Octavian Gordon, profesor la  Universitatea București, Ștefan Nicolae, diplomat și scriitor.

Acest volum s-a construit din dorința de a înțelege realitatea unei țări – Perú – atât de deosebită prin geografie, cultură, obiceiuri, filozofie de viață, mentalități etc., dar, în același timp, atât de familiară la nivel uman. Autoarea și prefațatorul, în calitate de diplomați, au cules impresii și informații, au trăit experiențe inedite și captivante care i-au pus în postura de arheologi, antropologi, geografi, istorici, călători insațiabili. Textele reunite în această carte sunt, în egală măsură, rod al aspirației de a glosa și a analiza o nouă și incitantă paradigmă culturală, dar trădează și nevoia personală a unei mărturisiri, a transmiterii directe a emoției încercate cu prilejul descoperirii acestei „lumi noi”. Caracteristica principală a universului peruan este diversitatea: formele de relief (zona de coastă foarte aridă, regiunea andină unde viața este posibilă și la peste 4.000 m, mirifica lume amazoniană); bogăția demografică și cea a tradițiilor culturale; înzestrarea cu resurse fabuloase; istoria care a avut o cu totul altă desfășurare decât cea din Europa; civilizațiile care au precedat sosirea spaniolilor; biodiversitatea excepțională. Volumul constituie așadar o invitație, făcută cu toată convingerea, de a înțelege și prețui nemijlocit această lume prea puțin cunoscută prin părțile noastre. Florina Nicolae

Este o onoare pentru mine să salut publicarea cărții Meditații Andine. Perú – între mituri și realități a doamnei Florina Nicolae. În timpul șederii sale în Perú, din 2011 până în 2016, Florina a contribuit activ, împreună cu soțul său care a condus Ambasada României din Lima, la îmbogățirea și proiectarea spre viitor a relațiilor dintre statele noastre, obiectiv îndeplinit cu mare succes.

Având o minte curioasă și voința de a investiga mai cu seamă ceea ce află ea însăși, autoarea s-a străduit să cunoască țara mea și trecutul ei milenar, istoria, oamenii și obiceiurile, diferitele forme de expresie artistică, religioasă și altele. În această carte abordează aspecte spirituale, simboluri și tradiții ale diverselor culturi, între care cele din Caral, Nazca, Moche, ori teme precum semnificația crucilor andine, retablo-urile, obiceiurile legate de Crăciun și de Paște, Fecioara Maria și Pachamama, informațiile despre mânăstirea Desculților și cea din Ocopa, dar și despre străvechea ecologie andină. În procesul de cercetare, Florina Nicolae s-a bazat pe cunoștințele sale de antropologie, religie, sociologie și istorie, stabilind paralele cu manifestări similare europene sau din alte părți ale lumii.

Prefața, scrisă de Ștefan Nicolae, cu valoroase elemente despre istoria, geografia, cultura și tradițiile din Perú, completează această lucrare, pe care o consider o lectură indispensabilă pentru cine dorește să se apropie de lumea peruană din punctul de vedere al cuiva care, încercând să-i deslușească tainele, s-a simțit, în cele din urmă, atașat sufletește de această realitate. Maria Eugenia Echeverría, Ambasador al Republicii Perú la București

http://www.tracusarte.ro/memorii-si-jurnale/821-meditatii-andine-florina-nicolae-9786066649155.html

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura