Joi, 14 februarie 2019, la ora 18.00, la librăria independentă La Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii nr. 11), are loc lansarea volumului Visele insomniacului de Vladimir Nabokov, apărută la editura Polirom. Invitații serii sunt psihologul Mircea Dragu și profesorul universitar Sorin Ciutacu. Evenimentul face parte din campania Cartea lunii la Bufnițe, prin care echipa librăriei își propune să promoveze o carte din literatura universală sau literatura română recent apărută pe piața editorială din România prin  organizarea de dezbateri și întâlniri în jurul acesteia.

Visele insomniacului de Vladimir Nabokov a apărut în seria de autor Vladimir Nabokov a editurii Polirom. Cartea este tradusă din limba engleză de scriitoarea Veronica D. Niculescu și are o prefață de Ghennadi Barabtarlo. Textele sunt antologate, editate şi comentate de Ghennadi Barabtarlo.

„Ce nevoie ai de fantasmele ficțiunii cînd te poți strecura pe fereastră chiar pe perna lui Nabokov, în lucida sa lume onirică?” (Brian Boyd)

În octombrie 1964, Vladimir Nabokov, insomniac intratabil, și-a propus să facă un experiment: pe parcursul următoarelor optzeci de zile, imediat după trezire, și-a așternut visele pe hârtie. Încerca astfel să demonstreze teoria că timpul e reversibil, astfel încât, paradoxal, un eveniment din viitor poate genera un vis din trecut. Rezultatul este un jurnal fascinant, în care Nabokov a notat șaizeci și patru de vise și episoadele ce le-au urmat în timpul zilei, oferind o perspectivă până acum necunoscută asupra vieții scriitorului.

Vladimir Vladimirovici Nabokov (1899-1977) este unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX. Din seria rusă a scrierilor lui fac parte romanele Mașenka (1926), Rege, damă, valet (1928), Apărarea Lujin (1930) etc. După stabilirea în Statele Unite, îşi începe strălucita carieră de romancier în limba engleză şi publică Lolita (1955), Foc palid (1962), Ada sau ardoarea (1969), Lucruri transparente (1972),

Priveşte-i pe arlechini (1974). În 2009 a apărut postum Originalul Laurei.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura