Marginali, izolați și excluși din arta românească este prima expoziție care va fi deschisă de (și la) MARe după perioada de carantină. Miercuri, 3 iunie, începând cu ora 11:00 și până la încheierea programului, la ora 19:00, vă așteptăm să vedeți cele 38 de lucrări ale celor 10 artiști prezentați în cadrul expoziției și în catalogul bilingv care o însoțește.

Marginali, izolați și excluși nu este un cabinet de curiozități, dar nu este nici o expoziție care vrea să impună un contra-canon, o listă de nume pasămite secrete, care ar da un alt sens și o altă direcție istoriei artei românești postbelice. Nu urmărește să impună o istorie alternativă și nici un model abstract de marginalitate, o paradigmă exemplificată prin situații similare din punct de vedere intelectual, cultural, formal, biografic, ideologic sau estetic.

Dimpotrivă, Marginali, izolați și excluși este un arhipelag de cazuri, tocmai pentru că marginalitatea ar putea fi definită ca diversitate ireductibilă, dorită sau nedorită. Înțeleasă astfel, marginalitatea este echivalentă cu imposibilitatea funciară de aliniere la normă, de inserare în paradigmă, în sistem. Marginalitatea persistă mereu alături de acestea.

Dacă această expoziție aspiră cu adevărat la o modificare de perspectivă, aceea este mai degrabă conceptuală, căci Marginali, izolați și excluși ține să redefinească exact acele noțiuni din titlul său, respectiv însăși ideea de marginalitate în artă.” (Erwin Kessler, „Alături”, introducere la catalogul expoziției)

Expoziția Marginali, izolați și excluși din arta românească este însoțită de catalogul cu același nume în care textele critice sunt semnate de  Vladimir Bulat, Antonia Iordache, Erwin Kessler, Ioana Șerban, Cristian Vechiu.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura