Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 7 martie 2024, ora 18.00, la vernisajul expoziției „Jocuri de lumină” a artistului Silviu Preda, care va avea loc la sediul său din Calea Griviței 64-66.

„Tehnologia a facilitat cu repeziciune accesul larg la fotografie –până când, în epoca telefoanelor inteligente, cu camere foto performante, «a fotografia» a devenit pentru (mai toți) interfața curentă între imaginile pe care retina le percepe și memoria noastră electivă și afectivă, precum și mijlocul de comunicare public și privat preferat de tânăra generație. Imaginile înlocuiesc cuvintele – aceasta e o realitate care, pe de o parte, sărăcește imaginația și creativitatea stimulate de cuvânt și, de partea cealaltă, conduce la un fenomen paradoxal: abundența imaginilor diluează apetitul și aprecierea pentru fotografia artistică, elaborată, conceptuală.

Artiștii-fotografi devin o specie rară – poate nu încă amenințată, dar în orice caz diminuată prin felul în care fotografiile ne populează viața cotidiană, digitală sau analogă. În pofida proliferării secțiilor foto-video în toate instituțiile de învățământ artistic. Sunt puțini cei care investesc timp și bani (căci tehnica fotografică este costisitoare) pentru a-și exprima viziunea artistică prin fotografie.

Silviu Preda e un reprezentant tânăr, însă foarte pertinent prin mesaj și impact, al celor care nu doar cred în puterea sugestivă a artei fotografice, dar militează continuu pentru afirmarea acesteia. În doar câțiva ani a reușit să își definească un stil și o identitate artistică proprii, să dezvolte o colecție de teme pe care le abordează sistematic și să devină cunoscut și apreciat pe plan național și internațional.

De la examinarea socială la studii de anatomie artistică, de la relația interumană la cea a individului cu societatea, de la analiza detaliului semnificativ ca reprezentare a întregului la compoziții cu zeci de elemente simbolice inserate, paleta sa de interes e foarte largă, fără să ducă la risipirea artistului în teme irelevante sau facile.

Cele mai multe dintre lucrările sale trebuie interpretate în lumina criticii sociale, în care pune sub semnul întrebării schimbările societale recente – induse de consumerism și obsesia bogăției ca indicator esențial al succesului (seria Personal Impulses), dar și de rețelele sociale online, reflectând o preocupare bolnăvicioasă pentru propagarea imaginii prefabricate (seria IG_Generation).

Maniera voit provocatoare, chiar șocantă vizual, în care sunt compuse și interpretate „înscenările” sale include influențe și citate din pictori și fotografi ai mișcării pop art și ai suprarealismului kitsch-pop.

« Jocuri de lumină » este, până în prezent, cea mai mare expoziție a lui Preda, incluzând lucrări din serii diferite, aparținând ultimilor opt ani creativi. Este structurată astfel încât vizitatorul să poată urmări atât parcursul tematic, cât și evoluția artistului. Lumina este tema centrală a cercetărilor și practicii sale artistice de dată recentă (întreaga serie alb-negru Praise the Shadow. dar și seriile Infertility și Purple Easter), însă toate fotografiile selectate se remarcă prin folosirea ingenioasă a luminii în compoziție. De aici, și titlul expoziției.” – Dr. Cristina Simion, curator

Eveniment susținut de Iris Photo Club al Casei de Cultură a Studenților din Timișoara.

Portret Silviu Preda

REPERE BIOGRAFICE:

Silviu Preda s-a remarcat din studenție ca bursier al Fundației Regale Margareta a României, devenind apoi membru al UAPR. Lucrările sale au fost recompensate cu premii naționale și internaționale: este deținător al trofeului „Griselini Master 2021”. al Premiului Salonului International de Fotografie de la Sibiu (2021), al Premiului Pentru Tineret – SAAV (UAPR Timișoara, 2020), al Premiului BIAMT – Secțiunea Fotografie (2020) și al Mențiunii de Onoare pentru expoziția Feminine/Masculine la PH21Gallery Budapesta (2019). A primit Medalia de aur la Budapest International Foto Awards, secțiunea editorial-personality (2022), Medalia de aur FCPA (Salonul International de Artă Fotografică din Arad) – 2022, Medalia University Cultural Centre of Sibiu 2022.

A avut expoziții personale în România și Germania și a participat la optzeci de expoziții naționale de grup, cincisprezece expoziții internaționale de grup (în Macedonia, Italia, Ungaria, Serbia, Franța și Germania), iar lucrările sale au fost publicate în douăzeci și șase de cataloage de artă.

Expoziții personale: „Purple Glow” – Kulturwerkstatt AEG Nurnberg, Germania (2023-2024) și Ornella Fusion Gallery Timișoara (2023), incluse în Programul cultural național „Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii”, „Praise the Shadow” – Casa de Cultură a Studenților Timișoara (2023), „Dystopia”- Galeria Artex a UAPR Râmnicu Vâlcea (2022), „5 O`Clock Pandemic Tea” – Tiny Griffon Gallery Nurnberg, Germania (2022), „Twisted Mind” – Centrul Multifuncțional Bastion Timișoara (2021), „The Autopsy of an Ephemeral Society” Bienala lnternațională de Arte Vizuale Brașov (2021).

Expoziții colective internaționale (selecție): „Viziune și Concept” (Serbia, 2019), „Natale nei Palazzi Barocchi” (Italia, 2021 & 2022), „ Ost Anders Festival”

(Germania, 2022), „The Art of Photography” (Spania, 2022) și „3PHO” – Festivalul Internațional de Fotografie Analogică Zrno (Macedonia, 2023).

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura