Asociația Culturală ISVOR prezintă cel mai nou proiect al ansamblului Imago Mundi, „Isvor. Constantin Brâncuși” într-o serie de 10 concerte în România.
Următoarele concerte ale Turneului Național:
– marți, 31 octombrie, orele 19.00, la Sala ProARTE – Colegiul Național „Decebal”
– miercuri, 1 noiembrie, orele 19:00, la Sala Thalia, Filarmonica de Stat Sibiu
– joi, 2 noiembrie, Sala Aula Magna – Universitatea „1 Decembrie 1918”
Pentru concertul din Deva, biletele sunt puse în vânzare la Cofetăria Arta (Strada 1 Decembrie nr. 21, Deva).
Pentru Sibiu, biletele se pot cumpăra online pe https://www.kompostor.ro/7081 și la Casa de bilete a Filarmonicii Sibiu (Strada Cetății nr. 3-5).
Intrarea la concertul din Alba-Iulia este liberă – în limita locurilor disponibile.
(este recomandată rezervarea pe http://ontour.imagomundi.ro/rezervare).
Isvor. Constantin Brâncuși reunește 8 artiști remarcabili care vă provoacă să intrați intr-o lume fantastică, un demers curajos de a traduce în sunete și imagini originale lumea artistului. Crâmpeie de muzică oltenească în armonie cu muzica lui Eric Satie, instrumente culte amestecate cu cele tradiționale, imagini impresionante mixate în timp real. Pe scenă: Matei Ioachimescu – flaute, Oana Ivașcu – oboi, Ștefan Barbu – vioară, Adrian Precup – violoncel, Cătălin Ștefănescu – compoziție, chitară și cobză, Daniel Ivașcu – percuție, Florin Ghenade și Cristian Stănoiu – proiecții foto-video.
OANA IVAȘCU
Muzician de factură clasică, licențiată a Universității Naționale de Muzică – București, Facultatea de Interpretare Muzicală, secția Oboi, cu o mare deschidere spre inovație și experimental, oboista Oana Ivașcu este cunoscută publicului datorită formațiilor pe care le-a inițiat și alături de care performează: Imago Mundi, Allegria, Bucharest AV, Rhapsody Chamber Orchestra. Cu o bogată activitate concertistică, a colaborat cu importante orchestre precum Filarmonica „George Enescu”, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” – București, Filarmonica „Oltenia” – Craiova, „Sinfonia” – București. A susținut concerte în Austria, Belgia, Cehia, Germania, Italia, Letonia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România, Spania, Slovacia, SUA, Tunisia, Turcia.
DANIEL IVAȘCU
Daniel Ivașcu este licențiat al Universității Naționale de Arte – București, Facultatea de Arte Plastice, artist vizual prin educație și percuționist din pasiune. Unul dintre inițiatorii unor proiecte muzicale foarte diverse, precum Imago Mundi (muzică tradițională/veche și contemporană), Bucharest AV (audio-video fusion), Allegria (jazzy pop-rock), Shape of Sound (electro-pop), Special Guest Stars (rock-fusion), Body in Pieces (progressive-fusion); invitat să performeze împreună cu Vlaicu Golcea, Electric Brother, Maxim Belciug, Jazz e-Scape (electro-jazz), Cri-Gri (rock-fusion), AB4 (rock alternativ). A concertat în Austria, Belgia, Cehia, Germania, Italia, Letonia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România, Spania, Slovacia, SUA, Tunisia, Turcia.
CĂTĂLIN ȘTEFĂNESCU-PĂTRAȘCU
Unul dintre cei mai valoroși muzicieni ai generației sale. Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu este Doctor în Muzică, licențiat al Academiei de Arte „George Enescu” – Iași, secția Chitară, și al Universității Naționale de Muzică – București, secția Compoziție, lector universitar la catedra de chitară a Universității Naționale de Muzică – București. A primit Marele premiu la Festivalul de Chitară Clasică Sinaia, a concertat în cele mai importante centre culturale din România – Alba Iulia, Arad, București, Deva, Iași, Sibiu. A obținut o bursă de studii la Festivalul de Chitară – Volos, Grecia. Compozițiile sale au fost cântate în Grecia, Serbia, Bulgaria, Germania, România.
ȘTEFAN BARBU
Ștefan Barbu este licențiat al Universității Naționale de Muzică – București, Facultatea de Interpretare Instrumentală, secția Vioară. Din anul 2000 și până în prezent este violonist al Orchestrei de Cameră Radio – București. A avut numeroase colaborări cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu”. Membru al „Corului Academiei” (ulterior denumit „Kontakion”) între 1995 și 1998; membru al corului „Musica Selecta” (ce a interpretat live coloana sonoră în piesa „Saragosa 66 de zile” la Teatrul Odeon, între 1998 și 2000); membru al ansamblului instrumental baroc „Rules for Graces” și al ansamblului vocal baroc „Sartorius Ensemble” (1999); membru al ansamblului instrumental de muzică veche „Modus Antiqus” și membru al Cvartetului „Arioso” (între 2002 și 2005).
MATEI IOACHIMESCU
Numit în anul 2013 „Ambasador al integrării” de către Ministerul de Externe al Austriei pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale. Cu o activitate concertistică intensă, Matei Ioachimescu susține concerte ca solist și membru al mai multor ansambluri camerale, prezentând programe de succes in Europa si Asia. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena unde a studiat cu renumita profesoară Barbara Gisler și s-a perfecționat cu profesorii Pierre-Yves Artaud, Heidi Indermühle, Ion-Bogdan Ștefănescu și Renate Armin-Greiss. Matei Ioachimescu este laureat al mai multor distincții si burse (cele al fundațiilor Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin printre altele) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa. A fost membru al Filarmonicii „George Enescu” din București iar în prezent colaborează cu orchestre precum Wiener Residenz Orchester, Volksoper Wien, Kammeroper din Viena, Orchestra Festivalului din Tirol etc.
Ca solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreuna cu orchestre filarmonice din țară și din străinatate. Interesul lui pentru muzica de cameră, îl poartă pe scene precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Budapest Music Center sau Suntory Hall, împreună cu pianiștii Cătălina Butcaru, Alfredo Ovalles, cu chitaristul Oleg Dergilev sau cu harpista slovenă Tina Žerdin. Este cunoscut pentru turneele naționale Paris, Playlist, Culorile Sunetelor și mai recent proiectul La Vida Loca. Matei Ioachimescu este membru fondator al Green Thing Ensemble.
Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația. CD-ul de debut, “Lumière”, înregistrat împreună cu pianista Cătălina Butcaru și apărut în anul 2014, reprezintă, potrivit criticilor, un album de referință în lumea muzicii de cameră pentru aceste instrumente.
ADRIAN PRECUP
Adrian Precup este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, la clasa prof. dr. Marin Cazacu, și membru al Orchestrei Române de Tineret, 4Cellos şi ansamblul Violoncellissimo.
A câștigat a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, dintre care se disting: premiul I și marele premiu la concursul Paul Constantinescu, Marele premiu al concursului national de violoncel „Alexandru Morosanu”, premiul „J.S.Bach” la Festivalul Johann Sebastian Bach, Marele premiu al concursului de interpretare muzicala Sighetul Marmatiei, premiul I la Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală Sibiu, premiul special al juriului Lira de aur.
A studiat în cadrul unor cursuri de măiestrie cu muzicieni de recunoaștere internațională, precum: Corinnne Chapelle, Frans Helmerson, Alexander Hulshof, Mirel Iancovici, Aage Kvalbein, Roman Mints, Răzvan Popovici, Cătălin Ilea.
Activitatea sa artistică include apariții la festivalurile: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional Sergiu Celibidache, Young Euro Classic – Berlin, Ravelo Festival – Italia, Festivalul Sonoro,  Festivalul Carl Filtsch.
Colaborează cu orchestre precum: Universitaria – U.N.M.B. și Orchestra județului Alba alături de care interpretează în postura de solist, Camerata Regală, Orchestra Simfonică București și Simfactory Orchestra. A realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune și Televiziunea Română, fiind de asemenea si bursier al proiectului SoNoRo Interferențe.
FLORIN GHENADE
Colaborator al ansamblului Imago Mundi din anul 2011, Florin Ghenade este licențiat al Facultății de Arte Plastice, Universitatea Națională de Arte din București, secția Foto-Video. Anterior a urmat, timp de trei ani, cursurile Facultății de Filosofie din cadrul Universității București. Cunoscut publicului bucureștean în ultima perioadă mai ales pentru proiectul său dedicat arborilor seculari din România (intitulat „Arbori Bătrâni”, proiect aflat în derulare și în care a fost implicat în ultimii trei ani), Florin Ghenade a expus la București, Cluj-Napoca, Șona (Făgăraș), Timișoara. În 2015, lucrările sale au fost expuse ca parte din pavilionul României la Cvadrienala de Scenografie din Praga, Cehia. În 2016, proiectul „Arbori Bătrâni” a fost expus la CAR (Contemporary Art Ruhr), Essen, Germania.
CRISTIAN STĂNOIU
Licențiat al Ecole Nationale Supérieure d’Architecture – Marsilia, unde a urmat și primele cursuri de video, Cristian Stănoiu lucrează ca arhitect și scenograf. După un master la Universitatatea de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, a început colaborarea cu actori profesioniști și amatori în proiecte de teatru independent. Pasionat din copilărie de muzică veche, artă medievală și fluierele de toate felurile, Cristian produce materialul video pentru concertele Imago Mundi. Imaginile filmate sunt apoi montate și proiectate live, pentru a participa la crearea spațiului sonor și vizual al spectacolelor.
Concertul „Isvor. Constantin Brâncuşi” este dedicat marelui sculptor român, din a cărui viaţă şi operă este inspirat; este o reinterpretare – vizuală şi sonoră – a lumii lui Brâncuşi: de la cea gorjeană, unde s-a născut şi format spiritual, la cea pariziană care l-a desăvârşit artistic şi cultural. Lucrările ce alcătuiesc programul muzical sunt inspirate de muzica tradiţională oltenească; muzica Mariei Tănase (poate cea mai importantă voce pentru muzica tradiţională românească, dar şi una dintre marile iubiri ale lui Brâncuşi); muzica lui Erik Satie (compozitor francez, precursor al minimalismului, suprarealismului, muzicii repetitive sau al „théâtre de l’absurde”, interesat de muzica lăutarilor români şi bun prieten cu sculptorul român); sau, pur şi simplu, lucrări inspirate din opera lui Constantin Brâncuşi: Muza adormită, Pasărea măiastră, Cuminţenia pământului, Masa tăcerii, Coloana infinită.
Programul muzical este dublat de proiecţii foto/video, o instalaţie în mişcare ce comentează vizual – şi completează scenografic – universul sonor imaginat în spiritul şi onoarea operei brâncuşiene.
Spotul oficial al turneului: https://www.youtube.com/watch?v=nzPgpKWqnB0
Scurt preview:
Mai multe detalii – despre proiect, despre artiștii implicați – puteți găsi pe site-ul dedicat turneului: ontour.imagomundi.ro
Turneul Național Imago Mundi 2017 este un proiect cultural organizat de Asociația Culturală ISVOR și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Turneul Național Imago Mundi 2017 este un proiect cultural organizat de Asociația Culturală ISVOR și este co-finanțat de AFCN. Parteneri: Euphonia, Pilgrim Project, Universitatea Națională de Muzică
București, Centrul Multicultural și Educațional Săcele, Depoul de Artă Urbană, Universitatea„Transilvania” Brașov, Filarmonica „Banatul” Timișoara, Centrul de Cultură Arcuș, Casa de Cultură „Geo Bogza” Câmpina, Asociația Culturală DevArt, Universitatea „1 Decembrie” Alba Iulia.
Partener mobilitate: Brent. Partener media oficial: TVR.
Parteneri media naționali: TVR3, Radio România Muzical, Radio România Cultural, AGERPRES, MKlasica.ro, BookHub, AJRP, inOras.ro. Parteneri media locali: TVR Cluj, TVR Timișoara, TVR Târgu-Mureș, Tribuna, Sibiu News, Cluju.ro, I Like Cluj, ClujLife, Cluj 24h, Cercul de dreptul proprietății intelectuale.
Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura