O lună noiembrie bogată în premiere, la Teatrul Apropo, spectacole despre viața cu bune și cu rele, viața privită cu ironie și zâmbet amuzat, cu seriozitate sau cu dorința de schimbare. Spectacole tonice, pline de umor, spectacole vii, spectacole care ridică semne de întrebare, pentru seri de noiembrie memorabile.

De urmărit, în PROGRAMUL Teatrului Apropo:

Miercuri, 8

Ora 19:00 What is love? Baby don’t hurt me…

Concept: Alina Tofan

Cu: Alina Tofan, Răzvan Omotă

Recomandare vârstă: 12+

Locația: Cinema Europa

Un spectacol despre nevoia de definire a iubirii. Fiecare scenă prezintă relația unui cuplu și felul în care cei doi se raportează la iubire, uneori, dornici să o trăiască cum simt, alteori, influențați de societate.

Așadar, ce este, cu adevărat, iubire, într-o lume aflată mereu în mișcare, ce este iubirea când este doar simțită, dar nu se încadrează în nimic din ce te-au învățat ceilalți că e?

Miercuri, 8

Ora 19:30 Insecte de Karel și Josef Čapek, Victor Pelevin

Cu: Theo Costache, Maria Costeschi, Maria Grosu, Mihai Niță, Gabriela Porumbacu, Răzvan Răduță

Regia: Radu Crăciun

Locația: Teatrul Apropo

Spectacolul „Insecte” aduce laolaltă elemente ale fabulei, satirei sociale și a naturalismului grotesc pe care le prezintă, de altfel extrem de fidel cu textul dramaturgic al lui Čapek, cu inserții din „Viața insectelor” de Victor Pelevin, sub forma unui cabaret noir.

Tineri care nu știu încotro se îndreaptă sau cine sunt, care scriu poezii și își caută iubirea, elite economice care, ghidate de instinctul supraviețuirii, devorează resursele vitale într-un ritm alarmant, dar această cursă a supraviețuirii pune sub semnul întrebării supraviețuirea propriilor urmași. O lume unde războiul distruge echilibrul fragil al vieților și așa precare și prinse în lupta supraviețuirii cotidiene. 

Joi, 9

Ora 19:30 Legăturile Klarei de Dea Loher

Cu: Raluca Jugănaru, Ligia Matei, Andrei Mateiu, Alex Mirea, Dorin Enache, Roxana Ogrendil

Regia: Alma Andreescu

Recomandare vârstă: 16+

Locația: Teatrul Apropo

Legaturile Klarei

Klara nu mai suportă corporația! Atât de tare, încât își face un show din demisie, fără cale de întoarcere. Dar după ce s-a dus adrenalina, what’s next? Știe foarte bine ce nu vrea: să fie convențională, o sclavă a sistemului sau casnică precum sora ei.

Dar cum e ea de fapt, dincolo de fațadă? În “Legăturile Klarei”, publicul e invitat să-și exprime părerea după fiecare scenă, la cald, într-un spectacol interactiv în regia Almei Andreescu.

Joi, 9

Ora 19:00 Cum să NU furi mireasa

Cu: Teodora Daiana Păcurar, Iuliana Danciu, Teodor Ghiță, Cătălin Nicolau

Regie și text: Radu Popescu

Locația: Cinema Europa

Spectacolul spune povestea unei tinere femei puse în situația de a alege între siguranța oferită de un coleg de serviciu și romantismul relației cu un fermecător alpinist.

”Cum să NU furi mireasa” este un spectacol actual despre dragoste și riscuri, despre alegeri și asumarea lor, despre modul în care amintirile ne modifică percepția asupra lumii și asupra persoanelor de lângă noi. Dar și despre ritualul contemporan al nunții, cu toată combinația sa de tradiție, fițe moderne, lux, bucurie și ipocrizie, sărbătoare și măștile sociale pe care le purtăm.

Vineri, 10

Ora 19:30 Whatsapp, girl? de Marco Tesei

Cu: Beatrice Rubică

Regia: Radu Popescu

Recomandare vârstă: 14+

Locația: Teatrul Apropo

Eroină de film sau personaj clasic?

Un entertainer care spune lucrurilor pe nume sau o iubită tandră?

Câte identități poate avea o fată în pragul majoratului și ce se ascunde în spatele acestora?

Piesa de teatru scrisă de Marco Tesei, prezentată în premieră absolută, propune o poveste actuală, într-o exprimare familiară, dar care abordează un subiect profund și problematic, dintr-un punct de vedere uman, plin de umor și sensibilitate.

Sâmbătă, 11

Ora 19:00 Trebuie să vorbim

Cu: Teodora Tudose, Andrei Cristea

Concept și coregrafie: Teodora Tudose

Locația: Teatrul Apropo

Despre comunicarea în cuplu. Despre acele lucruri mărunte, despre tandrețe, despre dezamăgire, despre ironie, comic, absurd, realitate.

„Trebuie să vorbim” este un spectacol în care textul și mișcarea se îmbină, expunând spectatorul la conflictele apărute în urma nevoii de afecțiune a partenerilor. 

Duminică, 12

Ora 19:00 Medeea: Furie

Cu: Valentina Zaharia, Denis Hanganu, Lucian Pavel, Fulvia Folosea, Sidonia Doica

Text și regie: Radu Popescu

Recomandare vârstă: 14+

Locația: Teatrul Apropo

“Medeea mea e Teatru și e Viață.”

Ce înseamnă să fii „un părinte bun”? Cum gestionăm tensiunile care se nasc între viața personală de adult și sacrificiile presupuse de creșterea copiilor?

Cât de rațional poate fi omul în fața emoțiilor sale?

*Nominalizat la categoria Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută, la Gala Premiilor UNITER, 2023

*Selectat în Festivalul Național de Teatru, 2022

*Nominalizat la Premiul Concursului Național de Dramaturgie FEST-FDR, Timișoara, 2021 

Miercuri, 15

Ora 19:30 Loverboy. în vreme de război

Cu: Marina Fluerașu

Dramaturgie colectivă după texte de Marina Fluerașu

Regia: Casandra Topologeanu

Locația: Teatrul Apropo

Loverboy. In vreme de razboi

“LOVERBOY. în vreme de război” este un colaj performativ creat în urma documentării unor cazuri reale de abuz și invită cu umor și gingășie la o sinceră analiză a unui viitor în care ura, puterea, și războiul sunt acceptate ca simple normalități.

“LOVERBOY. în vreme de război” este un spectacol despre lipsa iubirii, inspirat din mărturiile victimelor traficului de ființe umane, racolate prin metoda Loverboy. Spectacolul vorbește despre lipsa ocrotirii propriului ecosistem, lipsa educației și a protecției sociale, în contextul declanșării războiului din Ucraina.

EA crede că un EL este prințul din poveste. EL crede că EA este doar o marfă avantajoasă. Fetele, de multe ori minore, ajung să se prostitueze din iubire pentru un Loverboy care le promite o viață perfectă. Iluzia nu ține cont de educație. Deși procentul victimelor din medii defavorizate este unul alarmant, oare câte studente provenind din familii obișnuite refuză să vorbească din cauza rușinii?

Joi, 16

Ora 19:30 Lecția de engleză de  Natasa Tanska (spectacol găzduit)

Cu: Luiza Ghindă și Claudia Moroșanu

Regia: Magda Condurache

Spectacol independent găzduit de Teatrul Apropo

Producție: Asociația Culturală Arts Camp

Locația: Teatrul Apropo

Spectacolul „Lecția de engleză” este o dramă cu accente comice care te invită să meditezi la viață prin ochii unui copil.

Într-o simplă oră de engleză se pot dezvălui multe dedesubturi din viața de familie… Ce e mai bine: să minți? sau să spui adevărul?

O poveste de familie spusă în grabă, prin desene și râsete de copil! 

Vineri, 17

Ora 19:30 – Dansul Morții de August Strindberg

Cu: Maria Costeschi, Răzvan Răduță, Mihai Niță, Tudor Morar

Regia: Radu Crăciun

Locația: Teatrul Apropo

Dintre toate infernurile, infernul iubirii este cel mai crunt. De asta și suferința din iubire se simte ca cel mai dezlănțuit iad. Condamnații se obișnuiesc cu un nivel de suferință pe care îl pot controla și îl numesc „fericire”. Apoi devin dependenți de suferință și încep să și-o provoace în mod artificial, în doze tot mai mari, într-un ritm din ce în ce mai alert și cu susținută determinare. Așa că avem o propunere: timp de 90 de minute puteți vedea o mică parte din Infern(ø): oamenii cântă, dansează, se iubesc și cel mai important, suferă. La nesfârșit.

Un spectacol muzical despre iadul conjugal.

Intrați pe proprie răspundere! O să vă placă! Ați fost avertizați! 

Sâmbătă, 18

Ora 19:00 – Whatsapp, girl? de Marco Tesei

Cu: Beatrice Rubică

Regia: Radu Popescu

Recomandare vârstă: 14+

Locația: Teatrul Apropo

Eroină de film sau personaj clasic?

Un entertainer care spune lucrurilor pe nume sau o iubită tandră?

Câte identități poate avea o fată în pragul majoratului și ce se ascunde în spatele acestora?

Piesa de teatru scrisă de Marco Tesei, prezentată în premieră absolută, propune o poveste actuală, într-o exprimare familiară, dar care abordează un subiect profund și problematic, dintr-un punct de vedere uman, plin de umor și sensibilitate.

Duminică, 19

Ora 19:00 – INSPIR. EXPIR de Ruxandra Simion

Cu: Silva Helena Schmidt, Iulia Verdeș

Regia: Lorena Zăbrăuțanu

Locația: Teatrul Apropo

Spectacolul tratează o temă sensibilă, dureroasă, dar despre care este absolut necesar să vorbim: violența existenței într-o societate egoistă, din cauza căreia noile generații sunt supuse unui stres continuu, amplificat de nesiguranță crescândă pe din ce în ce mai multe planuri: financiar, afectiv, al schimbărilor climatice.

Violența presiunii și a incertitudinii la care sunt supuse generația milenialilor și generația Z este factorul principal care duce la probleme de sănătate mintală. De aceea, dorim să vorbim despre o generație abuzată în modul cel mai subtil, prin impunerea de norme aproape imposibil de atins și prin inducerea ideii că nu ești niciodată suficient de bun, nu ai realizat încă destul, prin comparații constante cu ceilalți care au reușit mai bine și au mai mult succes.

Miercuri, 22

Ora 17:00 – Întâmplări Stranii în Pipera (spectacol imersiv)

Performeri: Teodora Daiana Păcurar, Luiza Ghindă, Sidonia Doica, Cătălin Nicolau, Dorin Enache, Teodor Ghiță

Concept, text și regie: Radu Popescu

Locația: traseu de la Universitate

Unde vei fi în 2029? Dar în 2050? Unde vei fi peste zece minute? Dar mâine? Pe cine vei iubi peste zece ani? Cum va fi lumea în care te vei trezi dimineața? Știi cu adevărat cum este lumea ta acum?

Te invităm ca, timp de o oră sau poate ceva mai mult, să fii erou în propria poveste pe care o vor construi simțurile tale și o vei descoperi împreună cu noi, la capătul câtorva «întâmplări stranii».

Nu va fi un spectacol obișnuit. Ai grijă să te îmbraci cu haine comode, să ai la tine telefonul mobil încărcat și o pereche de căști audio.

ÎNTÂMPLĂRI STRANII ÎN PIPERA este un performance imersiv, în care limita dintre realitatea întâmplătoare și actul artistic regizat se șterge pe neașteptate. 

Joi, 23

Ora 19:30 – Bani, timp și alți demoni

Cu: Teodora Daiana Păcurar, Andreea Tănase, Andrei Bibire și George Rotaru

Text și regie: Radu Popescu

Recomandare vârstă: 14+

Locația: Teatrul Apropo

 

Cum putem avea și BANI și TIMP la un loc?

Ramona și Mircea sunt absolvenți de Litere. Andra este fotomodel. Nick are bani. Mircea visează să devină scriitor. Ramona vrea siguranță financiară. Andra este iubita lui Nick. Ramona și Mircea sunt căsătoriți de opt ani. Toți sunt la all-inclusive în Bulgaria, pe marginea unei piscine. Nick are o idee. Fixă. Ramona are și ea o idee. Ce-o să iasă din asta?

„Bani, timp și alți demoni” este o comedie a timpului nostru. Spectacolul pune in discuție următoarea situație: cum putem să avem și BANI și TIMP la un loc? Răspunsul nu este atât de simplu, dar îl puteți afla de la Ramona.

*Premiul pentru Cel mai bun actor – Andrei Bibire, la Festivalul Comic 7 B

*Nominalizare pentru Cel mai bun actor – George Rotaru, la Festivalul UNDERCLOUD, 2019

*Marele Premiu de Dramaturgie „Valentin Nicolau” (Yorick), 2015

Vineri, 24

Ora 19:30 – Cercurile încrederii

Cu: Cosmin Dominte, Marcela Motoc, Teodora Daiana Păcurar, Sidonia Doica, Claudia Moroșanu, Iuliana Danciu, Adrian Loghin

Text și regie: Radu Popescu

Recomandare vârstă: 14+

Locația: Teatrul Apropo

Cât de des ai fost nedreptățit(ă) deși spuneai adevărul? Ce impact poate avea acest lucru din copilărie, la maturitate?
Spectacolul povestește, într-un stil alert și comic, despre construcția unui spectacol pe celebra piesă a lui Shakespeare: „Romeo și Julieta”. Regizorul este un actor tânăr și talentat, adus de conducerea unui liceu din România zilelor noastre să coordoneze trupa de teatru.

Înainte și după ore asistăm la dezvoltarea unor relații personale foarte nepotrivite între profesorul nonconformist și adolescenții confruntați cu cele mai diverse probleme și întrebări specifice vârstei.

Clopoțelul sună de „intrare” la ora 19:00. Încerci să ajungi? Avem încredere în tine.

Sâmbătă, 25

Ora 19:00 – Toți privesc înainte de Mihai Ignat

 Cu: Claudia Moroșanu, Iulia Bibu, Diana Amitroaie, Eduard Păuna/Uretyan Reinhardt, Andrei Bibire

Regia: Raluca Botez

Locația: Teatrul Apropo

Ce te faci când simți că nu eşti ca ceilalți? Că ai alte preocupări? Că gândeşti, simți altfel? Că eşti altfel?

Ai curajul să te arăți, să fii cine eşti cu adevărat, riscând astfel să fii marginalizat, exclus din turma/gaşca ta? Sau te negi pe tine, te ascunzi și încerci să te integrezi, chiar dacă începi să te simți străin în ecuație?

„Toți privesc înainte” de Mihai Ignat vorbeşte despre cum este să fii altfel și cum reziști presiunii sociale: te integrezi sau nu?

Joi, 30

Ora 19:30 – CTRL+Z de Dan Boldea

Cu: Dan Boldea, Alexandra Bob

Regia: Ana-Maria Țîrlea

Locația: Teatrul Apropo

CTRL+Z nu este un răspuns. Nu este o concluzie și nici o lecție de viață. Este o mare întrebare cu privire la omul zilelor noastre. Ne naștem din dorința părinților noștri, creștem sub îndrumarea lor atentă, suntem pe rând copii, elevi, studenți, angajați, prietenii cuiva și dușmanii altcuiva. Însă ce se întâmplă când cele mai strânse legături se rup? Într-o zi timpul se oprește și suntem obligați să ne privim în oglindă și să vedem ambele părți ale problemei: cine sunt și cine mi-am dorit de fapt să fiu. Cât din mine se datorează experiențelor prin care am trecut și cât a fost o decizie personală?

BILETELE se găsesc pe iaBilet.ro, Eventbook.ro, mySTAGE.ro, Bilet.ro

Reducere 50% pentru elevi și studenți: doi elevi sau studenți pot intra la spectacol achiziționând un singur bilet. După achiziționarea biletului online, este necesară trimiterea unui mesaj de informare la e-mail: comunicare@teatrulapropo.ro, pentru ca teatrul să rețină în sală și cel de-al doilea loc.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura