Librărie (Humanitas de la Cișmigiu) aproape goală când am ajuns eu, e drept că destul de devreme. Erau doar Veronica D. Niculescu și Emanuela Ignățoiu-Sora. Veronica D. Niculescu, serafică după cum o știam, umplea librăria de energie și plutea prin rafturi, încercând să găsească cele mai bune locuri pentru cărțile lui Nabokov. Emanuela Ignățoiu-Sora își luase în serios rolul de moderatoare a serii și căuta să aranjeze cât mai prietenos spațiul. La un moment dat a așezat ici și colo mici bilețele scrise de mână. Erau pasaje din scrisorile lui Nabokov către a lui multiubită soție Vera. Frumos gest să împarți fragmente epistolare scrise de mână, asta după ce, cu o zi înainte, fusese ziua internațională a scrisului de mână (mi-am adus aminte că am unele cronici scrise integral de mână în primă fază – le păstrez în sertar bine dosite). A apărut grăbit și Bogdan-Alexandru Stănescu, s-au adunat și ascultătorii și gata, puteam intra în universul unei mari iubiri.
16003100_10209821063181085_6008723036607472296_nScrisorile marelui scriitor rus către Vera, soția sa, pentru prima oară în volum, în limba română – cronica unei povești de dragoste de-o viață, pe scurt aceasta ar fi povestea cărții voluminoase. Și valoroase, prețioase chiar. Genul epistolar tentează și cucerește din ce în ce mai mulți cititori, întrucât nu mai avem timp pentru a (ne) scrie. Veronica D. Niculescu, traducătoarea scrisorilor și mare iubitoare de Nabokov (a declarat că adună precum un mic hârciog tot ce ține de Nabokov), a mărturisit că ei îi place să scrie încă scrisori, e drept că sub forma e-mail-urilor. Scrisori lungi, trimise în ritm constant, aproape zilnic, exact cam la fel cum și-au scris și cei doi protagoniști literari ai serii. Deși cei doi soți au fost de nedespărțit toată viața, având doar această foarte scurtă perioadă cuprinsă în scrisori când au fost nevoiți să fie departe unul de celălalt, ei nu au și-au erodat nicio clipă relația. Aceasta a fost vie, intensă și plină de inedit de la un capăt la altul. Și, mai ales, au fost ei, adică naturali. Din cele 4 scrisori citite de Veronica D. Niculescu se simțea deja ritmul intens al relației, era prezentă în aer iubirea ascunsă după diferite apelative (în fiecare scrisoare se adresează unul celuilalt cu un alt diminutiv), vorbesc despre tot felul de nimicuri, Nabokov lasă scrisoarea începută, merge la o serată și se întoarce să o termine etc. Ce mai, un întreg univers spațio-temporal din care sau în care poți să intri tu, cititor.
Bogdan-Alexandru Stănescu a recunoscut că el este foarte greu impresionabil (întrebat direct de Emanuela Ignățoiu-Sora fiind), dar cu toate acestea a mărturisit că se lasă și el cucerit de firescul relației dintre cei doi. A povestit savuros despre anumite scrisori (una dintre ele chiar a și fost citită), a adus aminte de dorința familiei Nabokov de a verifica/aproba orice copertă la titlurile Nabokov (probabil că sursa este tot receptarea Lolitei ca roman pornografic, când el nu este deloc așa), ne-a introdus puțin în universul marelui scriitor rus, dar fără acea patimă distrugătoare întâlnită la mulți alți editori atunci când vorbesc despre cărțile pe care le-au adus în fața cititorilor.
După o muncă de aproape doi ani la traducerea cărții, iată că Veronica D. Niculescu a mai avut resurse afective să ne vorbească despre „Scrisori pentru Vera”, cucerindu-ne iremediabil. A, încă ceva, ce mi-a plăcut la acest volum, spre deosebire de alte epistolare este faptul că nu te simți intrus, faci parte din lumea/universul celor doi, ca spectator, e foarte adevărat, dar ești acceptat, ești invitat să te pierzi în mesajele grafice (desenele care au rulat pe ecran și pe care le regăsiți și în carte din abundență sunt superbe și cu mesaj) și scrise.
16177673_10209878071166249_3838732360714522648_oAm plecat spre casă cu gândul că, într-un fel, evenimentul dedicat cărții „Scrisori către Vera” a deschis lungul șir al evenimentelor dedicate iubirii din februarie; după un gerar ca la carte urmează luna îndrăgostiților, luna iubirii și a dragostei împărtășite. Și bine ar fi ca toate evenimentele să fie de calitatea celui din seara zilei de miercuri, 24 ianuarie 2017.

Sursă foto principală: Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Cartea poate fi achiziționată de pe elefant.ro, Libris.ro sau de pe site-ul editurii.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura