Toamna nu fu nicicând mai frumoasă! Cam așa simți nevoia să te exprimi după ce ieși de la unul dintre concertele de muzică intitulate Romanian Rhapsody, parte dintr-un turneu național cu același nume, susținut de doi artiști de excepție: Mara Dobrescu la pian și Matei Ioachimescu la flaut.

După ce în septembrie orădenii au avut șansa să se delecteze cu muzica mai puțin cunoscută a lui George Enescu, sub bagheta entuziastului Cristian Lupeș, iată că în luna octombrie aceștia au putut savura bijuterii muzicale scrise pentru pian și flaut ale unor compozitori români aparținând așa – zisei muzici clasice contemporane, printre care îl regăsim evident și pe George Enescu. Mara Dobrescu – stabilită în Franța, și Matei Ioachimescu – locuitor al Vienei baroce de mai mulți ani – și-au reunit talentul și plăcerea de a cânta într-un turneu dedicat muzicii clasice românești, concretizând astfel o dorință mai veche a ambilor muzicieni. Melomanii sunt familiarizați cu opera celor opt compozitori pe care îi regăsim în program, dar ne atrage atenția selecția pieselor și succesiunea lor în concert. Cei doi artiști au respectat oarecum ordinea cronologică în care fost scrise bijuteriile muzicale, iar auditoriul realizează, fără să vrea, că participă la o lecție de istorie muzicală românească, însă o lecție în care nu există profesor și elev, ci doar iubitori de muzică, unii dornici să transmită un mesaj, alții dornici să asculte sau să reasculte, cu toții profund recunoscători țării în care s-au născut și creat cei opt compozitori selectați. Pofta de viață a celor doi muzicieni, optimismul lor transpune publicul meloman încă de la primele acorduri într-o însorită zi de toamnă, cu parfum de mere și gutui coapte, la o șezătoare unde speranța și planurile de viitor se împletesc cu o ușoară nostalgie după vara fierbinte de curând încheiată. Ritmurile rapide ale lui Tiberiu Brediceanu nu-ți dau posibilitatea să trăiești în trecut, dar Colindul lui Doru Popovici îți dă răgazul necesar pentru a-ți pune ordine în gânduri și pentru a te pregăti pentru Jocul dobrogean al lui Paul Constantinescu, o piesă magistral interpretată de Mara Dobrescu, care te transpune în peisajul solar de la malul mării, printre voalurile de mătase și dansul iute ale tinerelor femei dornice să-și farmece viitorii soți. Matei Ioachimescu are posibilitatea să-și demonstreze talentul uriaș de care dispune în piesa compozitoarei Doina Rotaru, intitulată nu întâmplător Legenda.

În partea doua a programului, piesele selectate au ca punct comun gradul ridicat de dificultate, drept pentru care se regăsesc adeseori în repertoriul obligatoriu al diferitelor festivaluri, și, pe de altă parte, filonul folcloric reinterpretat foarte subtil. Latura mistică adusă în prim plan de Doina Rotaru este subliniată și aprofundată, pe alte coordonate, de către tânărul compozitor Cristian Lolea, pe care Matei Ioachimescu îl consideră chiar hitchcockian. Astfel, publicul meloman este invitat să-și cerceteze subconștientul și să-și accepte și latura „întunecată” a propriei personalități. Ritmurile cresc din nou în intensitate odată cu piesele lui George Enescu și Petre Elinescu, ca totul să încheie apoteotic în „Allegro con brio” Al lui Sigismund Toduță.

Imagine de la concertul susținut la Cluj Napoca

Interpretarea de excepție, cursivitatea ritmurilor au determinat publicul nu doar să se ridice de pe scaune, ci să-și dorească încă o oră de audiție, drept pentru care a fost răsplătit cu două bis-uri. Acustica de excepție a Filarmonicii din Oradea a contribuit și ea la atmosfera de basm sută la sută românesc în care ne-au transpus Mara Dobrescu și Matei Ioachimescu. Sperăm să revină cât de curând în România, cu proiecte la fel de frumoase și ambițioase, cu aceeași naturalețe și frumusețe interioară, din care noi, cei din public, nu avem decât de câștigat.

Share.

About Author

Avatar photo

Am citit dintotdeauna aproape orice îmi cădea în mână, de la SF-uri la romane de dragoste, ce să mai spun despre cărțile de aventuri și romanele polițiste din copilărie. Astăzi citesc cu predilecție memorii, jurnale, cărți dedicate istoriei orale și, în general, tot ceea ce este despre destine umane.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura