Copiii se despart greu de primele lor cărți. Citite de părinți sau de ei înșiși, cărțile fac parte din universul lor intim și de aici și dorința de a le păstra. Unele cărți rămân în familie generații la rând, sunt rufoase și cu copertele aproape distruse, dar tot încântă. De ce? Pentru că n-ai cum să uiți primele povești! Cele din care înveți diferența dintre bine și rău, cele din care afli ce poate să facă un urs sau cum e cu dragostea la oameni. Povestea în sine, ca formă literară, e nemuritoare. Ea supraviețuiește vremurilor. Inițial transmisă exclusiv pe cale orală, astăzi este rescrisă, adaptată și ilustrată, astfel încât să încânte cât mai mulți copii. Editorii se întrec în ediții care mai de care mai bine ilustrate, în coperte care năucesc la propriu, în dimensiuni atipice și alte câteva trucuri editoriale, astfel încât copiii și părinții acestora să le remarce din prima pe rafturile librăriilor și să le cumpere. Așa se face că unii dintre noi avem acasă mai multe ediții ale acelorași povești, diferă traducerea, ilustrațiile sau formatul de carte.

Ca aceste cărți să încânte și copiii timpului prezent, trebuie să ținem cont de câteva aspecte: traducerea (adaptată și adecvată nivelului de vârstă, cuvinte nu foarte grele, dar care să forțeze zona proximei dezvoltări), ilustrațiile (sunt cele care înclină balanța în mod decisiv în alegerea sau respingerea cărții) și, nu în ultimul rând formatul. Personal, prefer cărțile în format cât mai mic, căci m-am văzut de multe ori nevoită să car după mine două sau trei cărți mari, grele din cauza copertei cartonate și pe care fiica mea le-a citit în nici jumătate de oră, căci textul era prea puțin în raportul cu volumul ocupat de carte. Pe de altă parte, țineți cont de faptul că aceste cărți vor sta foarte mulți ani în bibliotecă (spuneam mai sus, copiii se desparte foarte greu de cărțile care i-au impresionat), deci problema cu spațiul se agravează de la o zi la alta.

Seria Prima mea carte de povești de la Editura Paralela 45 întrunește toate condițiile ca să fie cumpărată integral. Format mic, copertă broșată, ilustrații foarte sugestive, în acuarelă, care contribuie foarte mult la educația vizuală a celor mici. Monica Oprinoiu a realizat o traducere excelentă, textul curge firesc, nu a făcut abuz de neologisme sau de cuvinte cu un iz evident contemporan.

Primul volum este dedicat celebrelor povești scrise de Frații Grimm: Hänsel și Gretel, Albă ca Zăpada, Frumoasa din pădurea adormită, Scufița Roșie. Al doilea volum este dedicat poveștilor clasice, dar care aparțin unor spații culturale diferite: Peter Pan și Wendy, Nisl Holgersson, Micul lord. Al treilea volum este alcătuit din trei povești care au deja foarte multe adaptări pentru marele ecran sau se joacă în multe variante scenice: Alice în Țara minunilor, Vrăjitorul din Oz, Pinocchio.

Cel de-al doilea volum și ultimul sunt invitații directe pentru cei mici să descopere poveștile așa cum au fost ele scrise, căci de multe ori astăzi copiii intră în universul livresc indirect, prin intermediul filmelor sau spectacolelor de teatru. După vizionarea baletului Vrăjitorul din Oz copiii pot fi îndemnați să citească singuri povestea și să discute cu părinții sau adulții despre ce s-a pierdut prin adaptarea scenică sau ce s-a câștigat. De ce nu, îi puteți încuraja pe cei mici să facă concurs cu congenerii plecând de la o singură poveste.

Prima mea carte de povești: Hänsel şi Gretel, Albă ca Zăpada, Scufiţa Roşie, Frumoasa din pădurea adormită

A fost odată ca niciodată! Așa încep patru dintre cele mai frumoase basme culese de Frații Grimm, care au cucerit milioane de copii din întreaga lume. Cu texte prescurtate și ilustrații pline de farmec, sunt ideale pentru lectura cu voce tare.

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Prima mea carte de povești: Peter Pan și Wendy, Nils Holgersson, Micul lord

Cine nu a auzit de Peter Pan, băiatul din Țara Nicăierea care nu vrea să crească, de călătoria aventuroasă a lui Nils Holgersson împreună cu gâștele sălbatice și de băiețelul curajos și generos, care câștigă inima nobilului său bunic? Trei dintre cele mai cunoscute povestiri clasice pentru copii, reunite într-un singur volum, prescurtate și însoțite de ilustrații pline de farmec. Ideale pentru lectura cu voce tare.

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Prima mea carte de povești: Alice în Țara Minunilor, Vrăjitorul din Oz, Pinocchio

Cine nu a auzit de Alice, care ajunge în Țara Minunilor, de Dorothy, care călătorește cu trei prieteni ciudați prin ținutul Oz, și de păpușa de lemn vorbitoare pe nume Pinocchio, care își dorește atât de mult să fie un băiețel adevărat? Trei dintre cele mai cunoscute povestiri clasice pentru copii, reunite într-un singur volum, prescurtate și însoțite de ilustrații pline de farmec. Ideale pentru lectura cu voce tare.

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura