Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika, cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică și cu Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu, vă invită în perioada 15-25 octombrie să luați parte la evenimentele din cadrul programului la REALITĂȚI EXTRAORDINARE. Teatru nou pentru copii și adolescenți.

REALITĂȚI EXTRAORDINARE… își propune să dezvolte interesul pentru dramaturgia centrată pe probleme specifice copiilor și adolescenților, prezentând în premieră în România – patru piese germane și mexicane contemporane, pe o varietate de teme și cu multiple abordări stilistice.

Programul este curatoriat de Mihaela Michailov și Ciprian Marinescu si face parte din Platforma Internațională de Teatru București # 6 curatoriat de criticul de teatru Cristina Modreanu. Anul acesta tema festivalului este ”Revoluția mea.

Prima parte a programului va avea loc la București, în perioada 15-18 octombrie. Timp de 4 zile, Centrul Replika este gazda unor spectacole-lectură, pe texte contemporane germane și mexicane, dedicate publicului tânăr.

Intrarea la evenimente este liberă pe baza unei rezervări la adresa ilinca.urmuzache@gmail.com

Programul spectacolelor-lectură din București este următorul:

15 octombrie, ora 19.00, Tata e în Atlantida, de Javier Malpica, regia Bobi Pricop, traducere Miruna Dinu.

Doi frați se mută de la oraș la țară. Vor locui cu bunica lor. Tatăl lor trece granița in Statele Unite pentru a căuta de muncă. Mama lor a decedat. Fratele cel mare are unsprezece ani. Fratele cel mic are opt ani. Din când în cand, ei își aduc aminte cum era pe vremea când trăia mama lor, iar tatăl lor avea de muncă. Pe atunci erau o familie. Bunica, în schimb, pare o vrăjitoare. Pe zi ce trece e mai nesuferită. Cei doi frați așteaptă vești de la tatăl lor. Timpul trece. Fratelui cel mare nu îi place la țară. Bunica îl bate. Îl lovește în cap cu Biblia. Fratele cel mic e chiar mic și nu își dă seama de ce se întâmplă. Trăiește în lumea lui fantastică. Nu știe că fratele cel mare primește bătaie de la bunica. Fratele cel mic își imaginează că tatăl lor este într-un loc de vis numit Atlantida, unde toți oamenii sunt fericiti, și nu în Atlanta, așa cum au citit ei pe o carte poștală pe care i-au furat bunicii.

Javier Malpica s-a născut în Ciudad de México în 1965. Este prozator și dramaturg. A studiat fizică la UNAM și creație literară la Scoala pentru Scriitori SOGEM. În anul 1992, împreună cu Antonio Malpica și Roberto Cravioto, formează compania de teatru independent In-crescendo. Javier Malpica a predat și a coordonat numeroase ateliere de scriere dramatică în Brazilia, Coreea de Sud, precum și în diferite festivaluri de teatru din întreaga lume.

16 octombrie, ora 19.00, Stele invizibile de Sophie Anna Reyer, regia Sânziana Stoican, traducere Ciprian Marinescu.

Stele invizibile are în centru o reprezentare poetică a lumii interioare a unei fete cu sindromul Down, pe nume La. Fetița prinde stele de care are nevoie ca să trăiască, atunci când mama ei intră în cameră sau când vocile îi spun povești minunate pe care nimeni altcineva nu le poate auzi. Dar poate că există în ea atât de multă furie încât nici măcar stelele n-o pot ajuta.

Sophie Anna Reyer s-a născut în 1984 în Viena. A studiat literatură germană la Viena, compoziție la Universitatea de Muzică din Graz, precum și scriere dramatică la uniT. Din 2009 este redactor al revistei literare Lichtungen. A publicat poezie în cărți și reviste. În 2008, romanul ei, „Baby Blue Eyes”, a fost publicat la editura Ritterverlag

17, octombrie, ora 19.00, Lucruri mici și extraordinare de Micaela Gramajo și Daniela Arroio, regia Zsuzsana Kovacs, traducere Miruna Dinu.

Emma, are 8 ani și jumătate și colecționează lucruri mici și extraordinare. Zi de zi, ea descoperă obiecte ascunse, le adună, le inregistrează, și le ordonează meticulos. Mama și tatăl ei sunt jurnaliști. Viața se precipită în orașul în care Emma locuiește împreună cu părinții ei. Unchiul Emmei, foto-reporter, dispare fără urmă. Părinții Emmei sunt nevoiți să emigreze într-o altă țară. Din noua țară, Emma îi trimite scrisori bunicii ei. Se simte ciudat, nu înțelege limba, și îi este dor de casă, de colecția ei de lucruri mici și extraordinare, de prăjiturile bunicii și de unchiul dispărut. Primul prieten al Emmei în noul oraș este Pisică. Împreună cu Pisică, Emma va descoperi  treptat că și în noul loc se ascund lucruri mici și extraordinare.

Micaela Gramajo (Buenos Aires, 1976) este actriță, regizoare, autoare de text dramatic și cercetătoare stabilită în Mexic. Este licențiată în literatură dramatică la Facultatea de Litere si Filozofie din cadrul Universității Naționale Autonomedin Mexic (UNAM). Ca actriță, a participat în numeroase producții și festivaluri naționale și internaționale. În prezent, Micaela Gramajo coordonează colectivul de teatru independent Teatro Bola de Carne, ale cărui puneri în scenă investighează noi limbaje teatrale.

Daniela Arroio s-a născut în Ciudad de Mexico în 1982. A studiat Literatură Dramatică si Teatru la Facultatea de Filozofie și Litere din cadrul UNAM. Este actriță, regizoare, și dramaturgă.

18 octombrie, ora 19.00, Peste cadavrul meu, deStefan Hornbach, regia Radu Apostol, traducere Ciprian Marinescu.

Friedrich arată ca un ștrumf. Cel puțin așa spune mama lui. Și măcar ea trebuie să știe asta. Că până la urmă îl vede constant, de când Friedrich s-a mutat înapoi acasă. Tumoarea arată ca o curmală sau ca un grepfrut sau ca un castravete de mare. Cel puțin așa își imaginează Friedrich. Cea mai apreciată piesă a lui Stefan Horbach, „Peste cadavrul meu“ descrie starea unui tânăr diagnosticat cu cancer. În fața unei posibile morți, Friedrich suprapune peste realitatea cruntă a bolii o realitate paralelă pozitivă și plină de viață. Această dualitate duce la o investigare bizară și poetică a sensului și absurdității vieții sale. A început o luptă pentru supraviețuire.

Stefan Hornbach s-a născut în 1986 în orașul Speyer. După ce a studiat teatru, psihologie și literatură germană în München, a studiat actorie la Academia de Artă Dramatică Arts Baden Württemberg din Ludwigsburg. În calitate de autor, a fost finalist în competiția open mike din Berlin în 2013 și în concursurile dramaturgilor din orașele St. Gallen și Konstanz în 2015.

În perioada 15-17 octombrie, dramaturgul Stefan Hornbach, autorul textului Peste cadavrul meu, va fi prezent la București, pentru a susține un atelier de dramaturgie dedicat copiilor și adolescenților, cu studenți ai Masteratului de Scriere Dramatică din cadrul UNATC București, care va găzdui atelierul. În ultima zi va avea loc o prezentare publică a atelierului.

Programul proiectului REALITĂȚI EXTRAORDINARE va continua în perioada 22-25 octombrie la Teatrul GONG din Sibiu, care va realiza la sediul său spectacole-lectură pe baza acelorași piese de teatru prezentate la Centrul Replika din București.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura