Câștigătorul prestigiosului premiu Goncourt, Mathias Enard, vine în România la începutul lunii octombrie, la invitația Institutului Francez din România – IFR,a editurii Nemira și a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT Iași.

Scriitorul va avea o serie de întâlniri cu cititorii români atât la Iași, cât și la București, evenimentele fiind organizate de IFR și Editura Nemira.

Între 4 și 6 octombrie, Mathias Enard va fi prezent la Iași, în cadrul evenimentelor FILIT.

Duminică, 6 octombrie, între orele 18.00- 20.00 scriitorul  participă la Serile FILIT organizate la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” (Sala Mare) la decernarea „Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte” și la o întâlnire cu Matei Vișniec, moderator fiind Cătălin Sava.

Luni, 7 octombrie, de la 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Mathias Enard va răspunde întrebărilor jurnalistului Marius Constantinescu și ale publicului, cu ocazia lansării celui mai recent roman tradus în limba română: „Dorință”, apărut în colecția Babel a editurii Nemira, în traducerea lui Cristian Fulaş.

Romanul a fost scris ca parte a proiectului editorial Cartels, al Grand Palais, cu ocazia expoziției „Flamboianta Veneție. Veneția, artele și Europa secolului al XVIII-lea”, din toamna anului 2018. „Dorință” pune în scenă personaje care ar fi putut foarte bine să existe la 1750: un maestru gravor de peisaje, foarte în vogă printre străinii bogați care voiau amintiri cu fermecătorul oraș italian, un artist tânăr care visează la celebritate și la un destin de excepție, nobili și săraci, mascați, care se cunosc în gondole și se întâlnesc prin locuri interzise, și un tânăr învățăcel care se îndrăgostește de o orfană cu glas de înger.

 
Marți, 8 octombrie, de la 19.00, Institutul Francez din București găzduiește o dezbatere pe tema «Occident și Orient», cu Mathias Enard și Vanezia Pârlea, Lector universitar doctor în cadrul Universității București, avându-i ca moderatori pe Xavier Leroux, Atașat cultural și Director delegat al Institutului Francez din București și pe Ileana Țăroi, coordonatoare a Secţiei Franceze a Radio România Internaţional.

După cartografia romanului „Busola”, câștigător al Premiului Goncourt în 2015, dar și a altor cărți, precum „Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți”, România ar putea fi văzută ca locul perfect pentru o discuţie Orient-Occident, temă recurentă în opera lui Mathias Enard.

Ce este Orientul? Cum influenţează visul occidental despre Orient oamenii „de dincolo”? Cum este percepută regiunea dintre cele două lumi, această „zonă de mixitate”?
Dincolo de a călători în spațiu și timp, dezbaterea încearcă să răspundă mai multor întrebări actuale.

Discuțiile vor avea loc în limba franceză, fiind asigurată traducerea simultană în limba română.

***

Scriitorul Mathias Enard, născut în 1972, studiază civilizațiile arabe și persane și petrece mult timp în Orientul Mijlociu pentru cercetare. În prezent predă la Barcelona, traduce din limba arabă și scrie despre arta islamică. În 2003 debutează cu romanul La Perfection du tir, fiind recompensat cu Premiul celor 5 continente ale Francofoniei. În 2008 publică Zone, un roman scris într-o singură frază lungă de 500 de pagini, pentru care câștigă nu mai puțin de 6 premii literare. În 2010 publică Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți (publicată la Editura NEMIRA, Colecția Babel, București, 2017, traducere din limba franceză de Cristian Fulaş), un mare succes de critică, pentru care primește Premiul Goncourt al Liceenilor. Consacrarea definitivă vine în 2015, când câștigă prestigiosul premiu Goncourt pentru romanul Busola (Nemira 2018, traducere din limba franceză de Cristian Fulaş).

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura