A VIII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău se desfășoară în perioada 14-24 septembrie 2023, Institutul Cultural Român fiind partener al evenimentului încă de la prima ediție. Conferința de presă din deschiderea Reuniunii Teatrelor Naționale Românești va avea loc joi, 14 septembrie, de la ora 11.00, la Sala Antract a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

„În anul aniversar în care Institutul Cultural Român sărbătorește 20 ani de activitate, îi asigur pe partenerii noștri de la Chișinău că rămânem nu doar susținătorii Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, dar și cel mai important promotor al artelor și al creatorilor din Republica Moldova în plan internațional, într-un context în care diplomația culturală, dar și integrarea în comunitatea de valori europene este mai importantă decât oricând.”, declară Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

„Printre instituțiile românești cu cel mai înalt credit de încredere, de prezență constantă și prolifică la est de Prut, în capul listei se numără, fără îndoială, Institutul Cultural Român. Faptul că ICR este ambasadorul și mesagerul nostru în rețeaua EUNIC, iar la recenta Adunare Generală, președintele Liviu Jicman a reafirmat angajamentul instituției de a sprijini sectorul cultural din Republica Moldova și de a contribui la procesul de integrare europeană, ne conferă încredere și speranță.”, a declarat Petru Hadârcă, director general al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” (TNME) şi director al festivalului Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău.

Desfășurată sub genericul „Atât de aproape”, ediția 2023 a festivalului reunește teatre din România și Republica Moldova și are un invitat special: Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev. Programul cuprinde atât spectacole de teatru, cât și audiții de spectacole radiofonice în premieră, expoziții de carte rară și fotografie sau conferințe despre arta teatrală. Pentru prima dată în programul festivalului vor fi prezente și spectacole stradale, nonverbale, în scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Teatrele naționale din România – Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca și Teatrul Naţional Târgu-Mureş – vor prezenta, la Chișinău, 14 spectacole pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

De asemenea, vor putea fi vizionate spectacole ale unor teatre din Republica Moldova – Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale”, Teatrul Republican „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici” și Teatrul Fără Nume.

Secțiunea Teatru Radiofonic propune șapte spectacole, producții ale Teatrului Național Radiofonic – Radio România, care participă la festival cu sprijinul ICR „Mihai Eminescu“de la Chișinău. Anul acesta, echipa Teatrului Național Radiofonic – Radio România va fi reprezentată de Magda Duțu, Costin Manoliu, Andrei Miricescu, Patricia Prundea și Milica Creiniceanu.

Institutul Cultural Român sprijină prezența reprezentanților Teatrului Național Radiofonic – Radio România și a mai multor shakespearologi și profesioniști din domeniul artelor spectacolelor din România, Italia, Israel și Spania pentru a viziona spectacole sau pentru a susține conferințe. Printre invitații ICR se numără Andrea Battistini, regizor de teatru și operă; Dorit Nitai-Neeman, directoarea Teatrului „Nicu Nitai” din Tel Aviv; Martin Blumenfeld, actor; Jose Gabriel Lopez-Antunano Gonzalez, critic de teatru; prof. univ. Nicoleta Cinpoes, specialist în studii shakespeariene la Universitatea Worcester, Marea Britanie și George Volceanov, traducător, coordonatorul celei mai recente integrale Shakespeare în limba română (2010-2019).

O impresionantă expoziție de carte Shakespeare, dedicată celor 400 de ani de la apariția operelor complete în ediția First Folio din colecția Emil Boroghină, va putea fi văzută în foaierul teatrului. Conferința „First Folio – 400 de ani de la apariția operelor complete ale lui Shakespeare”, susținută de traducătorul și coordonatorul celei mai recente integrale Shakespeare în limba română (2010-2019), prof. univ. dr. George Volceanov, alături de prof. univ. dr. Nicoleta Cinpoes, specialist în Studii Shakespeariene la Universitatea Worcester, Marea Britanie, va aduce în discuție traducerea în limba română a operei marelui scriitor britanic. În scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” va fi amplasată expoziția de fotografie multimedia „(R)evoluția tablourilor”, dedicată restaurării picturilor atinse de gloanțe în timpul Revoluției din 1989 și realizată de Florin Ghioca, fotograf și artist.

Diseară, 13 septembrie, va fi prezentat spectacolul distins cu premiul național UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2022, Seaside Stories de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija; regie, scenariu, univers sonor Radu Afrim, o producție a Teatrului de Stat Constanța.

Festivalul este organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în colaborare cu Institutul Cultural Român prin reprezentanța sa la Chișinău, Ministerul Culturii din România, Ministerul Culturii din Republica Moldova și Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. Pentru al treilea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău se bucură de Înaltul Patronaj al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Programul complet poate fi accesat pe site-ul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău: https://tnme.md/

Spot video festival (49 secunde): https://www.youtube.com/watch?v=SqsvVL1UJ54

Spot video (30 secunde): https://www.youtube.com/watch?v=cg9bbz-43XY

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura