F-SIDES Cineclub prezintă pe 26 iulie, de la ora 20:30, cea de-a treia proiecție din acest sezon, la cinema Victoria din Timișoara: Surname Viet Given Name Nam (1989). Filmul este proiectat în contextul temei „Flip the Script on Resisting” – moduri diferite în care femeile au rezistat opresiunilor de-a lungul istoriei, chiar dacă au fost nevoite să se supună în mod vizibil unui sistem care le-a subjugat autonomia.

Film: Surname Viet Given Name Nam (1989), 108′

Regia: Trinh T. Minh-ha, SUA

Bilete: https://shorturl.at/wxMU1

Fiecare film din acest sezon primește un răspuns literar din partea unei autoare române, invitate de scriitoarea Elena Vlădăreanu, din echipa Premiile Sofia Nădejde. Fiecare răspuns literar va intra în dialog cu viziunea filmului, va contesta, va chestiona sau va privi din alte perspective intrigile abordate de film.

Pentru această proiecție, autoarea Daniela Rațiu a scris, ca răspuns oferit filmului, textul „În șoaptă”, care poate fi citit pe Scena9 și va fi audiat înainte de proiecție în sala de cinema.

După film, vă invităm să rămâneți la o sesiune de Întrebări și Răspunsuri cu scriitoarea, moderată de Alex Higyed.

Despre film:

„Contestatară a principiilor filmului etnografic și a noțiunii însăși de documentar, cineasta, scriitoarea și compozitoarea Trinh T. Minh-ha își îndreaptă atenția, în cel de-al treilea lungmetraj, asupra modurilor în care este formată și percepută imaginea femeii vietnameze atât între marginile identității naționale, cât și dintr-o perspectivă culturală externă, globală, dislocată.

Bazat pe volumul de interviuri Viêtnam, un peuple, des voix (de Thu Vân Mai), Surname Viet Given Name Nam se lansează drept un documentar despre condițiile dificile înfruntate de femei după reunificarea celor două Vietnamuri în 1976; în fundal, o bogăție de trimiteri literare și materiale audiovizuale imprimă o continuitate istorică între opresiunea din prezentul expunerii și statutul precar al femeii vietnameze sub numeroase regimuri, colonizări, separări, sau doar relații de supunere în cadrul familiei.

Pentru a-și legitima și mai puternic dezideratul critic de a vorbi nu «despre», ci «în apropiere» de subiect, de această dată Minh-ha propune mai întâi o construcție și apoi o desfacere a artificiului care se ascunde în spatele așa-zisei realități a documentarului; ea destabilizează astfel dinăuntru narațiunea unică, autenticitatea reprezentării și autoritatea discursului.” (Georgiana Vrăjitoru, curatoarea secției de film a F-Sides Cineclub)

F-SIDES Cineculb Timișoara este realizat cu sprijinul AFCN, Centrul de Proiecte Timișoara, Zilele Sofia Nădejde, Cinema Victoria, Glitch Shop.

Parteneri media: Scena9, DLITE – blog de literatură român-german, Liternet, CUTRA, Cărturești, Minitremu, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Spicc, Librăria „La Două Bufnițe”, Comuna 30, Filme & Cărți.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.
#Timișoara2023 #GrowTimișoara2023

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura