Bucureşti, 26 septembrie 2016 – Doar 34% din tinerii spaţiului comunitar declară că sunt interesaţi de cultura tradiţională, însă 67% dintre ei ar vrea să fie implicaţi în crearea culturii alternative, adaptate realităţii de astăzi. Acestea sunt concluziile unui studiu al agenţiei Interarts desfăşurat în 2015. În contrapartidă, proiectul „Aventura Coolturală” şi artista vizuală Lia Perjovschi şi-au propus sâmbătă să le ofere liceenilor din București noi modalități de a descoperi cultura tradiţională şi oraşul la pas, de a spune poveştile spaţiilor urbane şi de a le reinterpreta prin procedee alternative. Cât despre rezultate, acestea au fost îmbucurătoare.     

Peste 20 de liceeni din Bucureşti au participat sâmbătă la primul tur urban al proiectului Bucureşti „Aventura Coolturală” şi la workshop-ul susţinut de artista vizuală Lia Perjovschi privind procedeele de timeline şi mind mapping. Proiectul a fost organizat de Fundaţia „Voci Strămoși” şi este parte a programului Arcub „București – Orașul In-vizibil 2016”.

Pentru început, plimbarea urbană pe traseul Piaţa Universităţii-Piaţa Amezei, coordonată de un ghid profesionist, şi-a propus să le contureze noi interpretări ale clădirilor şi pieţelor pe care le văd în fiecare zi fără să le cunoască. Astfel, tinerii au aflat poveşti despre spațiul de promenadă oferit de primul bulevard din București, actualul Bulevard Elisabeta, despre legendele iubirilor apărute în Grădina Cişmigiului, despre blocurile comuniste din fața Sălii Palatului și multe-multe altele.

imgTurul urban a fost urmat de un workshop de artă vizuală susținut de artista Lia Perjovschi, în care liceenii au descoperit cum pot repovesti informațiile prin diagrame (mind mapping) și prin creații vizuale care ordonează temporal experiențele acumulate pe parcursul turului (prin tehnica timeline-urilor).

În urma workshop-ului, tinerii vor avea la dispoziție două săptămâni pentru a revizita traseele și pentru a reconstitui cele mai relevante aspecte din culturile spațiilor vizitate prin tehnici de mind mapping” și timeline”.  Cele mai convingătoare povești vizuale realizate de liceeni vor fi distinse cu premii în bani, oferite în cadrul unei gale organizate la finalul proiectului la Aeroportul Internațional București Băneasa – Aurel Vlaicu.

 

Accesul elevilor la toate activitățile proiectului este gratuit. Programul și regulamentul de concurs sunt disponibile pe pagina de Facebook AventuraCoolturalaComunitate și www.vocistramosi.ro.

 

Proiectul București „Aventura Coolturală” va continua și sâmbăta viitoare, pe 1 octombrie, cu un tur organizat pe traseul Parcul Carol I – Uranus (începând cu ora 9) și un workshop de fotografie susținut de Sorin Onișor (începând cu ora 12, la Hotel IBIS Palatul Parlamentului, strada Izvor 82-84).

 

Proiectul “Aventura Coolturală” este organizat de fundația „Voci Strămoși” și finanțat prin programul Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB “București – Orașul In-vizibi 2016l”. Înființată în 2011, Fundația „Voci Strămoși” este o organizație non-guvernamentală care promovează tinerele talente, prin concursuri, spectacole și festivaluri, și sprijină educația culturală în muzică, teatru, dans pentru a promova identitățile și valorile comunităților locale.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura