M-am gândit ceva timp dacă să mă încumet sau nu să scriu despre această carte, fiindu-mi teamă că nu voi reuși să surprind în cuvinte prea mult din mesajul său, pentru că multe dintre cele pe care mi le-a transmis au rămas într-un plan al conștiinței, din  care cu greu reușeșc să „traduc” în cuvinte. Voi încerca, totuși, pe scurt, să vă vorbesc despre romanul lui Cristian Fulaș, reeditat de curând de Polirom, spre marea bucurie a celor care, la fel ca mine, nu au reușit să prindă un exemplar din prima ediție;  citindu-i celelalte cărți, ne-am  dorit-o și pe aceasta. După plâns este un roman dens și adeseori apăsător, temele abordate nu sunt ușor de digerat, însă sunt actuale și necesare,  și poate că tocmai acesta este unul din punctele sale forte. Depășirea dependenței și regăsirea de sine și a unui scop al vieții se împletesc cu o incursiune în măruntaiele literaturii, urmând de asemenea, identificarea unui sens, a unui scop, demers care nu este deloc simplu. Și nici lectura nu este una facilă, însă satisfacțiile sunt pe măsura dificultății, și pot spune că am savurat pasaje întregi, pendulând între descrierile carnale și cele ideatice.

Am citit și Fâșii de rușine și pare că intenția în După plâns a fost de a continua aventura personajului-narator în demersul său de a ajunge la sine, de a descoperi scopul propriei vieți – altfel spus, aventura  vindecării sale. Dependența nu e ceva ușor de înfruntat, mai ales dacă nu vezi rostul vindecării. Mai întâi e necesar ca acest rost să capete contururi, cât de vagi, ca să poată aduce motivația necesară. Oare literatura poate fi suficientă, poate oferi ea acest imbold? Sau, dimpotrivă, ar putea adânci și mai mult prăpastia prin dilemele pe care le stârnește?

Editura: Polirom

Colecția: EGO.Proză

Anul apariției: 2019

Nr. de pagini: 256

ISBN: 978-973-46-7767-2

 

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura