Acum ceva timp, dreptul la liberă asociere a aţâţat nişte oameni de bine, că altfel nu am cum să-i numesc, să asambleze un blog cultural. Ca orice muncă în brigadă, asta a însemnat un şef, un plan, o echipă cu oameni calificaţi.

De vreo cincisprezece luni, sunt şi eu parte a acestui proiect. E un proiect minunat. Am să explic de îndată.

Dacă cineva ar privi construcţia din exterior, pe gemuleţul acela neobturat, lăsat privirii, ar spune că are sclipiciul unei utopii. Elementele sale nu se supraordonează, nu se subordonează. Au plecat oameni, au venit oameni să scrie aici. Blogul nu s-a clintit, ceea ce-mi aduce în minte celebrul joc Marocco şi pilda lui îndelungată, ba mai mult: unele beţe se scot cu grijă, cu mare migală se adaugă altele.

Nu pot spune cu exactitate – nici nu mă pasionează îndeosebi – în ce rezidă coeziunea acestei echipe cu morfologie schimbătoare. Contributorii actuali sunt profesori, tehnicieni, jurişti, medici, teologi, istorici, radioelectronişti, informaticieni, ba chiar – în număr suspect de mare – absolvenţi de Filosofie. Am numărat şi doi licenţiaţi în Litere.

Mortarul trupei e pasiunea pentru carte. Sevrajul tipografic. Fără să propage ifose, feriţi de înfumurările cu care încrezuţii îşi fac cunună de imortele cu damf de lauri, membrii Bookhub scriu ce vor şi cum ştiu. Poate nu ca la carte, dar sigur din cărţi. Cititori pătimaşi, au ales cu generozitate ca din această aspiraţie să facă, după ce vin de la slujbele lor, recomandări pentru cititorul naţional şi anonim. Mai e ceva: Nona Rapotan, editorul coordonator al blogului, perseverează diafan să creadă în democratizarea criticii. Asta nu înseamnă că standardele de calitate au fost abrogate, ci că recenzia, cronica sau interpretarea nu mai sunt îngrădite în perimetrele canoanelor de gen. În plus: aruncaţi-vă un ochi (doi, trei etc.) pe meniul bookhub.ro şi veţi vedea bucuria oglindită în diversitate.

Dintre colegii mei, pe niciunul nu l-am văzut în viaţa mea. Cu oricare dintre cei 17 mă voi întâlni (şi-mi doresc asta), sunt sigur că vom vorbi ca şi cum ne-am cunoaşte de-o viaţă. Asta e esenţa Bookhub.

La mulţi ani!

Share.

About Author

Avatar photo

Am încercat odată să definesc scriitorul. El este sortitul, scriam, în care harul se altoiește rodnic, în livada bunului simț, pe tulpina robustă a voinței. Cuvintele vin blânde să-i mănânce din palmă, iar el le hrăneşte cu spirit. Preţuim scriitorii citindu-le cărţile. Cronica e mărturia că le-am metabolizat cărţile şi, totodată, mulţumirea că-mi dăruiesc ipostaze dezirabile.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura