Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, anunță recitalul extraordinar Cântarea Cântărilor al actorului Emil Boroghină, Societar de Onoare al Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova. Spectacolul face parte din Programul  Vedeta de lângă tine – Emil Boroghină80 de ani de viață. Reprezentația va avea loc în 30 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Horia Lovinescu.

Spectacolul are ca nucleu două componente de o unicitate exemplară a ființei umane: Eros și Poesis și propune un parcurs singular de la neobișnuitele versuri ale Cântării Cântărilor, cu senzualismul lui amoros și cu un gust încă misterios, trecând prin Dante, Petrarca, Michelangelo, Ronsard, Shakespeare și sfârșind cu Eminescu

Spectacolul este o coproducție cu Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, în cadrul Teatrului POESIS. Regia și ilustrația muzicală sunt semnate de Alina Hiristea, iar editarea video de Ciprian Nicolae Duică.  

George Banu, eseist și profesor universitar la Sorbonne Nouvelle, Paris, despre Emil Boroghină:

Trecut-au anii ca norii lungi pe șesuri – și, așa, privind cerul, și nu mizeria noroiului, îmbătrânind încet-încet, sfârșim prin a îmbătrâni. Grație acordului cu ce e deasupra, cu ce ne depășește și ameliorează, trecerea timpului e împăcare de sine. E ce a făcut Emil Boroghină, care a împlinit optzeci de ani. El și-a plasat viața sub semnul dăruirii și al împlinirii. Pe de o parte, Shakespeare i-a fost însoțitor, iar, apoi, și-a găsit sprijin în cărțile rare ce fondează o lume și transmit o înțelepciune. De aceea, îmbătrânirea îi e senină și umană. Totodată, de la Ovidiu la Eminescu, el a transformat versurile lumii în aliat tardiv! Singur printre poeți! Grație acestor iubiri nestinse, Emil se bucură de acordul cu vârsta ce nu l-a deteriorat, ci, dimpotrivă, l-a înseninat. El nu a trădat, ci a apărat!

Dar, în asemenea momente, să nu ne gândim doar la animatorul unui teatru, al unui festival, la pasionatul de Shakespeare și de Biblia care l-a hrănit, ci și la familia lui, care i-a fost aproape. Și ei, Emil îi datorează liniștea care emană din el la optzeci de ani. Liniște ce nu e resemnare, ci împlinire a unor pasiuni și azi încă vii, ele îl agită și animă! Ele îl constituie și îi asigură împăciuirea cu timpul ce, dincolo de el, sper să rămână cât mai contagioasă în jurul său!

Emil Boroghină este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia: Actorie, promoţia 1963. Între 1963 și 1988, a fost actor al Teatrului Naţional Craiova. Este fondator și director al Festivalului Internaţional Shakespeare. Este preşedinte al Fundaţiei Shakespeare (Craiova), vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Naţional Marin Sorescu, Craiova, și membru al Senatului UNITER. A fost director al Teatrului Naţional Marin Sorescu, Craiova, între 1988 şi 2000, perioadă în care Naţionalul craiovean a devenit unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa Centrală şi de Răsărit, izbutind în decurs de zece ani un număr record de participări – 97 – la mari festivaluri internaţionale, de pe toate continentele lumii, printre care amintim festivalurile de la Edinburgh, Avignon, Tokyo, Seoul, Singapore, Melbourne, New York, Montreal. În 1994, Emil Boroghină fondează Festivalul Internaţional Shakespeare, ajuns la cea de a X-a ediţie, festival considerat ca fiind unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. Inițial, desfăşurat la Craiova, din anul 2006, festivalul are loc atât în Craiova, cât şi în Bucureşti.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura