Un maraton al producțiilor independente se va desfășura la Timișoara în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie. Ajuns la a V-a ediție, Festivalul de arte performative Caleido include spectacole de teatru, ateliere de dans și dezbateri în cinci spații din orașul Capitală Culturală Europeană 2023.
Andreea Novac, directoarea artistică a festivalului ne dezvăluie mai multe despre provocările și noutățile acestei ediții.

Care sunt particularitățile selecției și alcătuirii unui program pentru un festival de arte performative spre deosebire de alte evenimente tematice? La Caleido vorbim de o selecție tematică sau care sunt criteriile? Există un fir roșu care le leagă, ori categorii de subiecte?

Este a doua ediție a festivalului în care sunt implicată în procesul de selecție a spectacolelor și lucrez întotdeauna împreună cu echipa Caleido în acest sens. Ediția din 2023 se subsumează unei teme unice – togetherness – dar suficient de generoasă încât să permită stratificări ce pargurg subiecte multiple: de la prejudecăți, valori morale sau etice, comunități vulnerabile, la relații de muncă, istorii personale și subiectivități fragile, modalități de rezistență și solidaritate.

Am selectat spectacole pe care le-am considerat coerente cu tema festivalului mize artistice și propuneri conceptuale diferite. Criteriile după care ne-am ghidat s-au referit la adecvarea demersurilor artistice la prezent, varietatea formelor și mijloacelor artistice (aducem în festival spectacole de teatru, dans, performance, plimbări audio performative, spectacole de teatru sonor), relevanța propunerilor pentru misiunea Caleido (de a promova diversitatea culturală și etnică, empatia și dialogul, de a chestiona narațiunile dominante și de a construi – pentru artiști și pentru public – spații deschise și diverse), distribuția geografică, și, nu în ultimul rând, așteptările publicului pe care uneori le împlinim, alteori le provocăm sau le extindem. Festivalul prezintă timp de cinci zile, între 27 noiembrie – 1 decembrie, douăzeci de producții independente recente naționale și internaționale, două ateliere de dans și cinci dezbateri.

La această ediție aveți spectacole ale artiștilor independenți din București și Timișoara, dar și spectacole invitate din Sibiu, Austria și Norvegia. Ne poți povesti puțin despre acestea?

București, Cluj, Timișoara, Sibiu sunt cele patru orașe principale din care vom prezenta spectacole, alături de o plimbare audio performativă din Austria și două spectacole din Norvegia. Fiecare dintre ele, cred eu, merită timpul și atenția spectatorilor timișoreni. Fie că se vor plimba prin cartier pentru a redescoperi ceea ce pare deja cunoscut sau evident, fie că vor asculta spectacole sonore în mașină, la farmacie sau în liniștea propriei case, fie că vor deveni spectatorii ultimului spectacol de teatru din istoria umanității sau se vor regăsi în mijlocul fricilor, durerilor, furiilor și pasiunilor personajelor de pe scenă, fie că vor râde în hohote sau vor dansa cu interpreții de pe scenă (și acestea sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le au), Caleido rămâne un maraton pe care ne-am bucura să îl alergăm (la propriu, pentru că ne mișcăm între cinci spații culturale din Timișoara) alături de un public cât mai numeros. Gazde ne sunt Teatrul Basca, AUĂLEU, Iulius Town (pentru spectacole), Cărturești Piața Victoriei (pentru Caleido Talks) și FITT – Sala Rotundă (pentru ateliere, iar aici mulțumirile merg către Asociația Noi Re-Creăm care ne-a sprijinit în organizarea lor).

Ce te bucură cel mai mult în calitate de director artistic al unui astfel de eveniment? 

Și pentru ediția din 2020/2021 și pentru cea de acum, am propus echipei Caleido lansarea unui open call pentru spectacole. În felul acesta ajung în contact cu producții din toată țara. Față de ediția anterioară, în acest an numărul propunerilor venite prin call s-a triplat. Selecția a durat aproape dublu față de ceea ce prevăzusem. Partea care îmi place mult în ipostaza aceasta este să mă uit la spectacole și să cunosc, prin ele, artiști noi. Îmi place apoi munca de a conceptualiza în jurul lor, de a le crea cadre și contexte care să le pună cât mai bine în valoare. Din păcate nu întotdeauna există resurse pentru ce am eu în minte. Și îmi place foarte mult perioada de desfășurare propriu-zisă a festivalului, atunci când pot fi direct printre artiști și public.

Z2 ASOF Ateliere @AREAL

Care sunt, în acest moment cele mai importante obstacole pe care le întâmpină artiștii independenți, teatrele independente respectiv colaborarea în artele performative?

Dificultățile sectorului cultural independent nu s-au schimbat peste noapte. În continuare spațiile independente au chirii imense de plătit, pe care le pot sau nu susține. În continuare finanțările sunt relativ puține și este destul de greu să ai continuitate și ceva predictibilitate. În continuare nu avem infrastructură. Dar continuăm să ne adunăm în proiecte, să le scriem, să le implementăm, să ne bucurăm de ele și de reușitele lor, să facem deconturi, să avem idei pentru proiecte viitoare. Avem în continuare multă treabă de făcut.

În această ediție organizați și o serie de dezbateri. Ce ne poți spune despre Caleido Talks – care sunt temele de dezbatere și aspectele pe care doriți să le subliniați sub umbrela conceptului festivalului – togetherness?

Caleido Talks sunt o componentă mai veche a festivalului, doar că în acest an și-au schimbat înfățișarea și conținutul. Dacă ediția trecută ele au luat forma unor podcasturi despre spectacolele prezentate, anul acesta ele funcționează adiacent și complementar festivalului. Sunt în fapt o serie de discuții moderate, cu câte doi invitați, pe o temă dată, care se intersectează cu conceptul de “împreună“ pe care festivalul îl propune. Temele abordează istoriile personale ale oamenilor care susțin peste ani spații sau inițiative independente, finanțările disponibile sectorului cultural independent, practici artistice și modele de lucru în context internațional, solidaritatea artistică și arta angajată social, rolul critic al artei în sănătatea și starea de bine individuală și colectivă. Discuțiile le dorim relaxate și deschise publicului. Se întâmplă în centrul Timișoarei, la Cărturești Piața Victoriei.

Credit foto Alina Usurelu

***

Festivalul de arte performative Caleido, ajuns la a V-a ediție, se mută anul acesta la Timișoara. Dezvoltat ca o platformă a dialogului intercultural, cu mize în dezbaterea constructivă de idei, în educația culturală și în pluritatea vocilor artistice, Caleido a pregătit un program generos cu spectacole, dezbateri și ateliere.
Accesul este gratuit, prin efectuarea unei rezervări online pe site: https://caleido.ro/program/

Spectacole prezentate la Iulius Town, Teatrul Basca și AUĂLEU și produse de Brightside Drama, Ideo Ideis & Jamais-Vu, Studiourile Ferentari, unteatru, Indie Box, Reactor de creație și experiment & Teatrul Andrei Mureșanu, Vanner Collective, Teatrul Basca, AUĂLEU, Departamentul de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte al ULBS & Asociația Culturală Philogen, Centrul de Teatru Educațional Replika & Compagnie des Ogres, Wee/Francesco Scavetta, Sööt/Zeyringer & brut Wien, Teatrul Improbabil aduc în atenția publicului tematici care traversează subiecte actuale șipun în circulație idei despre realități prezente, oferind nu răspunsuri univoce ci posibile moduri de acțiune și gândire, construind legături și cadre de chestionare, explorare și dialog.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura