Invitată Doina Jela

Seria de întâlniri BookHub la MNAR. Lecturi cu Nona Rapotan continuă și în acest an la Muzeul Național de Artă al României. Prima ediție din 2024 va avea loc în data de sâmbătă, 20 ianuarie, ora 11.00, la Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111) alături de prozatoarea  Doina Jela, într-un dialog prilejuit de publicarea cărții sale numită „Cuibul din inima ei”,  la Editura Corint, în colecția Corint Fiction. Desfășurate cu regularitate la muzeu, întâlnirile „Bookhub la MNAR. Lecturi cu Nona Rapotan” sunt o mediere între carte și arta plastică, în compania unor personalități din sectorul cultural.

Prin dialogul dintre Nona Rapotan și scriitoarea Doina Jela publicul va avea ocazia de a descoperi și înțelege resorturile care au declanșat scrierea romanului său „Cuibul din inima ei” și importanța personajelor în economia construcției literare. Discuția va  avea și o componentă legată de importanța istoriei și artei în viața scriitoarei Doina Jela, atât în procesul de conturare a profilului unui personaj (istoric) de roman, despre poveștile din care s-a inspirat volumul și drumul de la istoria personală la istoria unei comunități.

Doina Jela este o consacrată prozatoare, publicistă și autoare a unor eseuri, cronici, recenzii și interviuri, apărute în publicații precum România literară, Contemporanul, Observator (München). Romanul său non-fictiv „Cazul Nichita Dumitru”, publicat la Editura Humanitas, a fost premiat de Asociația Internațională a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români din Washington în anul 1996. Doi ani mai târziu volumul „Această dragoste care ne leagă” a fost desemnat „Cartea anului“ la Târgul Internațional de carte de la Timișoara. Volumul său „Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar“ l-a inspirat pe regizorul de film Lucian Pintilie să realizeze cunoscuta peliculă „După-amiaza unui torționar“ în anul 2001.

Muzeul Colecţiilor de Artă cuprinde peste cincizeci de colecții de artă și donații, cu o mare varietate de lucrări de pictură, sculptură, grafică, artă decorativă românească, europeană, într-o amenajare menită să reflecte configurația originară și atmosfera specifică a fiecărei colecții. Lucrărilor de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Iosif Iser, Camil Ressu, Francisc Șirato, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Ghiață li se adaugă grafică europeană și japoneză, mobilier francez, covoare orientale dar și icoane populare din Transilvania.

Bookhub.ro este o platformă culturală înființată în anul 2015 care în prezent are o diversitate de rubrici dedicate evenimentelor literare, aparițiilor editoriale, concertelor și altor evenimente culturale remarcabile. Pe www.bookhub.ro să găsesc informații la zi despre expozițiile și vernisajele care au loc în București sau în orice loc din țară și despre alte evenimente culturale de interes pentru cititori și iubitorii de cultură.

Accesul se face în baza biletului în valoare de 12 lei, la care se aplică reduceri și gratuități pentru diferite categorii de public.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura