Joi, 16 noiembrie, începând cu ora 17.30, la Librarium Iulius Mall Iași, va avea loc lansarea volumului „Halda de steril”, în prezența autorului, Gabriel Andronache. Invitații săi vor fi Ioan Milică (Conf.univ.dr. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Litere, Catedra de Limbă Română şi Lingvistică Generală) și Paul Gorban (poet și jurnalist). Evenimentul va fi moderat de Adrian Christescu (scriitor).

Volumul de proză a apărut la editura ADENIUM în Colecția PUNCT.RO. Proză și va fi disponibil în librăriile Librarium, Sedcom Libris și pe site-ul www.adenium.ro începând cu 16 noiembrie 2017.

Gabriel Andronache (n. 1972) a debutat publicistic în ziarul Vocea Huşului, în 1991. Între anii 2003-2009 a fost redactor al săptămânalului Ieşeanul. În 2006, devine finalist al Concursului Naţional de Scenarii organizat de către HBO România, cu scenariul de scurtmetraj Amatorul, ecranizat în acelaşi an în regia lui Marian Crişan şi câştigător al Premiului pentru Scenariu la Festivalul DaKINO (2007). De asemenea, filmul a fost selecţionat la festivaluri prestigioase, precum Milano, Uppsala, Varşovia, Dresda, TIFF, Montpellier, Barcelona. În noiembrie 2006, începe colaborarea ca scenarist
al grupului VOUĂ, pentru care va scrie peste 70 de scheciuri TV, difuzate pe postul Naţional TV în perioada 2006-2008. Scrie episoade pentru sitcomul Baronii (Naţional TV, 2007), Fete de măritat (Prima TV, 2009-2010). În 2008, este coscenarist al show-ului Analiză fatală, difuzat pe postul Tele M Iaşi. În 2007, scrie împreună cu actorul şi regizorul Ion Sapdaru piesa de teatru Chiriţa europarlamentară, montată la Teatrul de Stat din Oradea. De asemenea, colaborează cu Ion Sapdaru la piesa Aventurile baronului Münchhausen, montată în 2009 la Teatrul Luceafărul din Iaşi. Este coscenarist al lungmetrajului Ho, ho, ho produs de către MediaPro Pictures, cu premiera în noiembrie 2009. În 2010, reia colaborarea cu grupul VOUĂ, fiind coscenarist al emisiunii de divertisment Cel mai Show, difuzată pe Naţional TV. În 2010, face parte din juriul Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi. În 2016, câştigă cu scenariul de lungmetraj Berliner un grant de finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei. În octombrie 2011, scoate de sub tipar volumul de proză scurtă Capul de locuitor la Editura T, pentru ca în noiembrie 2011 să îi fie publicat romanul Ich bin ein Berliner la Editura Herg Benet. În iunie 2017, a publicat la Editura Junimea antologia de interviuri Convorbiri cu final deschis.

Gabriel Andronache  despre Halda de steril: „Viaţa fiecăruia lasă în urmă o “haldă de steril”, un loc în care rămân uitate, mortificate, deşeurile rămase după ce am dat tot ceea ce a fost mai bun din noi. Personajele acestei cărţi explorează deşertul sterilităţii şi inutilului, în încercarea de a-şi regăsi propria identitate”

,,Tot ce meritase să se întâmple se petrecuse deja. Nimic nu mai putea schimba trecutul, iar viitorul părea a urma o traiectorie cu nimic mai fericită decât viaţa sa de până acum. Zilele vor fi la fel, timpul va avea aceeaşi măsură, déjà‑vu inconfortabile vor fi la fel de prezente, iar pustiul va fi mereu în jurul său, indiferent de coordonatele sale geografice. Harta libertăţii sale a fost şi va fi întotdeauna limitată la măruntele şi atât de comodele tabieturi, fără urcuşuri spectaculoase, fără escaladări ale vârfurilor de inteligenţă. Un pământ plat, un călător invizibil, o lume plină de certitudinile lucrurilor insignifiante şi necesare.” ( fragment din Halda de steril)

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura